Dolar 32,6286
Euro 34,7879
Altın 2.511,81
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 12°C
Hafif Yağmurlu
Muğla
12°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 23°C
Sal 22°C

Hanutçuluğa karşı eylem

Hanutçuluğa karşı eylem
REKLAM ALANI
Ağustos 27, 2015 2:44 pm
1.405
A+
A-

Hanutçuluğa karşı eylem

 

Muğla’nın Ortaca ilçesine bağlı Dalyan mahallesinde turizmi olumsuz yönde etkileyen hanutçuluğa karşı eylem yapıldı.

 

OMR_0020

Ortaca Belediyesi ve Ortaca Kent Konseyi tarafından organize edilen eyleme bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve turizm işletmelerinde çalışan vatandaşlar destek verdi.

Dalyan Cumhuriyet meydanında toplanarak basın açıklaması yapan grup ellerinde hanutçuluğa karşı birlik çağrısı yapan dövizlerle slogan atarak Dalyan caddelerinde yürüdü.

 

Grup adına basın açıklamasını okuyan Ortaca Kent Konseyi Genel Sekreteri Nilgün Şahin, hedeflerinin bölgeye tarihim ve doğal güzellikleri görmek, eğlenmek, dinlenmek, alışveriş yapmak isteyen misafirleri en güzel şekilde ağırlamak ve ülkelerine mutlu bir şekilde göndermek olduğunu söyledi.

Şahin, misafirleri hanutçuluk olarak tabir edilen davranışlarla rahatsız eden, bölgedeki turizmin geleceğini karalayan fiiller nedeniyle Dalyan turizminin büyük zarar gördüğünü ifade etti.

 

Ortaca Kent Konseyi ve Sivil Toplum Örgütleri olarak bölgenin ve ülkenin tanıtımına olumsuz etki yapan, işletmeler arasında haksız rekabet ortamı yaratan, hanutçuluk filine karşı dikkat çekmek, toplumsal tepki koymak için toplandıklarına işaret eden Şahin, “Misafirlerimiz arasında yapılan sohbetlerde en çok rahatsız oldukları nokta, ne yazık ki sözlü ya da fiili müdahale edilerek alışverişe zorlanmalarıdır. Ülkelerine döndüklerinde bu bölgeyi tavsiye etme trafiği ne yazık ki hanutçuluk nedeni ile darbe almaktadır. Bölge için önemli bir geçim kaynağı olan turizmin, yapılan müdahaleler neticesinde zarar görmemesi için bir araya geldik.

Hanutçuluk olarak tabir edilen davranışlar en başta insan haklarına aykırı kaba bir davranıştır” dedi.

 

Şahin sözlerini şöyle sürdürdü: “Müşteri çekmek için işyeri önünden geçen misafirleri yüksek sesle rahatsız etmek, el kol hareketleri ile iş yerine yönlendirmeye çalışmak, iş yeri sınırlarını aşmak veya kaldırıma çıkarak, iş yeri önünden geçen misafirlerin peşinden yürüyerek işyerine çağırmak, işyeri sınırlarını aşarak broşür ve kartvizit vermeye çalışmak, daha önce ürün aldıkları işyerlerini kötülemek ve kendi tanıdık işyerlerine yönlendirmek hanutçuluktur”

 

Hanutçuluğun önlenebilmesi için ortak projeler geliştirilmesi gerektiğinin altını çizen Ortaca Zabıta Müdürü Fahrettin Külahlı ise, “Misafirlerimizi en iyi şekilde ağırlayabilmek için işletme sahipleri ve personeller eğitilmeli sertifikalı personel çalıştırılması sağlanmalıdır. Hanutçuluğun önlenmesi için cezalardan önce zihniyetlerin değişmesi İşletmelerin personellerinin en iyi şekilde yetiştirilmesi halkımızın duyarlılığının arttırılması daha etkili olacaktır. Belediye çalışanları ve jandarma kolluk kuvvetleri tarafından bu yıl için hanutçulukla ilgili önlemler alınmış olsa da, ceza yönteminin yanı sıra misafirlerimize saygının kendimize saygı düsturunu temel alarak yapılan çalışmalara destek oluyoruz. Her yıl bu etkinliklerimizi sonuna kadar yapmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

 

-Turizmcilerden tepki

Dalyan Tekne Kooperatifi Başkanı Atilla Gültekin, “Esnaflarımızla, otelcilerimizle, restaurantçılarımızla, teknecilerimizle zaten zor koşullarda turizmi yapıyoruz. Gelen misafirlerimizi rahatsız ederek, kolundan çekiştirerek, yalan beyanlar, fahiş fiyatlar uygulayarak onları adeta buraya bugün geldiniz ama yarın bir daha gelmeyin dercesine bıktırıyoruz. Turizmden nefret ettiriyoruz. Dolayısıyla bölge turizmi de bundan çok büyük etkileniyor. Onun için hanutçuluğa hayır diyoruz. Bölge esnafımızla, teknecilerimizle bugün bu yürüyüşe bu eyleme katıldık, destek verdik. Yetkililerden hanutçulukla ilgili var olan kanunların uygulanmasını istiyoruz”

 

TÜRSAB Batı Akdeniz BYK Yönetim Kurulu Üyesi Dalyan Temsilcisi Mehmet Çobanoğlu “Turizm demek reklam demektir, reklam da ancak temiz turizmle olur. Hanutçuluğun turizme çok büyük darbesi vardır. Sezon sonu geldiğinde bizim yapmış olduğumuz bütün fuardaki reklamlar, diğer tanıtımları bir hanutçuluk sayesinde hepsini yok etmiş oluyoruz. O yüzden temiz turizm için, sokaklarda turiste dokunmama, gelen turiste güler yüz,  istikrarlı fiyat politikası en önemli etkenlerden bir tanesi. Bundan dolayıdır ki hep beraber bu konunun üzerine radikal kararlarla gitmek zorundayız. Radikal karar almadığımız sürece bu işi sonuçlandıramayız. Biz TÜRSAB temsilciliği olarak, seyahat acentaları olarak bu konuda bir takım çalışmalar yapıyoruz. Fakat her konuda geliyoruz hanutçuluğa takılıyoruz. Hanutçuluk gerçekten Dalyan turizminin altını dinamitleyen bir konudur. Şu ana kadar, Marmaris’te, Bodrum’da, Kuşadası’nda görmüş olduğumuz şeyler burada da başlarsa geriye gideriz”

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.