Hurdaya terk edilen otomobillere hayat veriyor


Hurdaya terk edilen otomobillere hayat veriyor
Ortaca’da Amerikan rüyası olarak tabir edilen ve yaklaşık 50-60 yılını yollarda geçirmiş otomobiller, hünerli ustaların elinde yeniden hayat buluyor.
Ortaca’da klasik otomobil tutkunu tamircinin hurdaya terk edilmiş klasik otomobilleri toplayarak oluşturduğu Amerikan Oto Pazarı ve tamirhanesinde, aslına sadık kalınarak yenilenen otomobiller yeniden hayat buluyor.
Amerikan rüyası olarak tabir edilen ve yaklaşık 50-60 yılını yollarda geçirmiş otomobiller, hünerli ustaların elinde yeniden hayat buluyor. Ortaca-Fethiye karayolunun Kocabel mevkisinde 6 dönüm arazide faaliyet gösteren klasik otomobil tamirhanesinde Pontiac, Chevrolet, Mercedes ve Ford marka klasik otomobiller aslına bağlı kalınarak yenileniyor.
Klasik otomobil tutkunlarının sıkça ziyaret ettiği oto pazarında yılların yorgunluğuyla bir köşede bekleyen otomobiller, yeniden hayat bulmak için tutkunlarını bekliyor.
Oto pazarını ziyaret eden müşterilerin tercih ettiği otomobiller, tamirhanedeki kaporta, boya, döşeme, elektrik ve mekanik servislerinde ilk gün ki hallerine kavuşturuluyor.
Tamirhane yetkilisi Mahmut Çiriş, yaptığı açıklamada, elindeki araçları hem korumak hem de aslına sadık kalarak yenileyip satmak için topladığını söyledi.
En son 1938 model bir otomobili yenilerek müşterisine teslim ettiğini belirten Çiriş, şuan elindeki en eski otomobilin 1947 model Cadillac olduğunu bildirdi.
Çiriş, müşterilerinin beğendiği otomobili yaklaşık bir yıllık bir süre de yenilediğini ifade ederek, “Bir yıllık süre içinde beğendikleri aracın kaporta, boya döşeme, elektrik, mekanik hepsini zevklerine ve renklerine göre yapılıyor. Paranın da yarısını başta alıyoruz. Diğer yarısını da toplama süresinde ödüyorlar. Araç en hurda halinden orijinal olarak teslim ediliyor” dedi.
El emeği ile yapılan işlerin kolay olmadığını kaydeden Çiriş, otomobili tamamladıklarında aldıkları paranın tatmin edici olmadığını, tek amacının bu araçların yürümesini sağlamak olduğunu dile getirdi.
En büyük sorunlarından birisinin usta bulamama olduğuna dikkati çeken Çiriş, şöyle konuştu:
“Eskiden usta bulunuyordu ama şimdi çok zor buluyoruz. Bulduklarımız da bu araçların dilinden anlamıyor. Bu işi sevmek gerek. Bir insan sanatını kendisi sevmezse kimseye faydası olmaz. Bu hurdacı araçları tamir edecek kişinin öncelikle bunlara ilgisi olması ve sevmesi gerekir. İlgili bir ustanın bu araçlarda bıraktığı izler çok daha farklı oluyor.”
Çiriş, yaklaşık 100 otomobillin bulunduğu pazarı gezmek isteyen vatandaşlardan 2,50 lira ücret aldıklarını, aldıkları parayı da tamirhanede beslediği hayvanların bakımında kullandığını vurguladı.
– “Hayalini gerçekleştirdi”
İki yıl önce oto pazarını ziyaret ettiği sırada gördüğü 1957 model Chevrolet marka otomobilin restorasyonunu yaptırmaya karar verdiğini anlatan Murat Okşak, Amerikan otomobili hastalığı olduğu için bu model bir araç almayı tercih ettiğini belirtti.
Okşak, yenilenmesini 2 yıldır beklediği otomobilini kısa bir süre sonra Adana’ya götüreceğini ve hayalini kurduğu otomobile kavuştuğu için mutlu olduğunu anlattı.
Yeni model araçlardan klasik otomobillerin verdiği keyfi alamadığını ifade eden Okşak, otomobile şuana kadar 55 bin lira harcadığını, tamamlandığında ise yaklaşık 100 bin liraya mal olacağını sözlerine ekledi.