Dolar 32,4751
Euro 34,9428
Altın 2.437,44
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 23°C
Açık
Muğla
23°C
Açık
Cum 25°C
Cts 25°C
Paz 25°C
Pts 26°C

“İztuzu Sahili Yönetim Planı Projesi”

“İztuzu Sahili Yönetim Planı Projesi”
REKLAM ALANI
Haziran 6, 2016 1:57 pm | Son Güncellenme: Haziran 6, 2016 1:58 pm
1.355
A+
A-

“İztuzu Sahili Yönetim Planı Projesi”

A (3) A (1)

 

Dünyaca ünlü İztuzu Plajı için, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) tarafından “İztuzu Sahili Yönetim Planı Projesi” hazırladığı bildirildi.

 

MSKÜ İktisadi İşletmesi yetkilileri tarafından Ortaca Meslek Yüksek Okulu salonunda, Dalyan Mahallesi’nde bulunan İztuzu Plajı ile ilgili bazı sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin de katıldığı bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan MSKÜ İktisadi İşletme Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali Özler, işgalci olduğu ileri sürülen Dalyan Çevre Turizm Ticaret Limited Şirketi (DALÇEV) yetkililerinin plajdan tahliye edilmelerinin ardından, üniversitenin 2 numaralı büfede tekrar faaliyete başladığını belirtti. Özler, plajda yapılan ve yapılacak olan çalışmalar hakkında da slayt eşliğinde bir sunum gerçekleştirdi.

– “Hem korunacak, hem ticari gelir sağlanacak”

MSKÜ, Bodrum Denizcilik Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Tuncay Kuleli, gazetecilere yaptığı açıklamada, İztuzu Plajı için “İztuzu Sahili Yönetim Planı Projesi” adı altında bir proje hazırlandığını söyledi.

Projenin, bölgenin tarihi, kültürel, ekonomik, ekolojik ve sosyal bütün alanları araştırmayı kapsadığına işaret eden Kuleli, “Bu proje sonunda ortaya çıkacak olan verilere göre İztuzu Sahili’ni hem en iyi şekilde koruyup, geliştirecek, hem de en iyi şekilde hizmet verip ekonomik katkı sağlayacak olan altyapının hazırlanması hedeflenmektedir. Proje sonuçlarının uygulanmasında bölgede faaliyet gösteren sektör temsilcilerinin, aynı zamanda sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla birlikte kararlar üretilecektir. Neticede İztuzu sahilinin hem korunması, hem de insan kullanımlarının minimize edilmesi ve ekonomik gelir elde edilmesi hedeflenmektedir.” dedi.

Kuleli, proje kapsamında 15 ayrı disiplin ekibinin saha çalışmalarına başlandığını ifade ederek, “Bölgedeki endemik türler, hem deniz tarafındaki, hem kara tarafındaki bitki örtüsü, aynı zamanda deniz ortamındaki canlılar, kaplumbağalar, bunun içerisinde bütün biyolojik faktörler dahil olmak üzere koruma planları hazırlanacak” diye konuştu.

– “Bütün dünyaya örnek gösteriliyor”

Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi ve Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska ise, 90’lı yıllarda başlayan koruma çalışmalarından 2000’li yıllardan sonra sonuçlar alınmaya başlandığını ifade etti.

Deniz kaplumbağaları gibi çok uzun sürede erginleşen kaplumbağaların ve canlıların korunması için uzun yıllar koruma çalışmalarını devam ettirmek gerektiğini hatırlatan Kaska, “İlk yıllarda bırakılan yavrular, anne olarak bu kumsala gelerek yuva yapmaya başladılar. Başlangıç yıllarında 200 olan yuva sayımız, son yıllarda 300, 400 hatta 500’ün üzerine çıktı. Bu yönüyle Türkiye’de deniz kaplumbağalarının en iyi korunduğu ve kumsaldaki izleme çalışmalarının yapıldığı bir merkez. Bütün dünyaya da örnek olarak gösteriliyor.” şeklinde konuştu.

Kaska, DEKAMER olarak, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ile işbirliği içerisinde bu çalışmaları yürüteceklerini ve üniversite ile bakanlığın desteklediği proje formatında izleme ve koruma çalışmalarını sürdüreceklerini de sözlerine ekledi.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.