Dolar 32,3030
Euro 34,7091
Altın 2.410,92
BİST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 24°C
Az Bulutlu
Muğla
24°C
Az Bulutlu
Cum 18°C
Cts 20°C
Paz 24°C
Pts 24°C

İztuzu sahiline ilk kez yumurta bırakan yeşil deniz kaplumbağası takibe alındı

İztuzu sahiline ilk kez yumurta bırakan yeşil deniz kaplumbağası takibe alındı
REKLAM ALANI
Ağustos 27, 2023 1:00 pm
249
A+
A-

İztuzu sahiline ilk kez yumurta bırakan yeşil deniz kaplumbağası takibe alındı

ÖMER KUNDAKÇI – ÖZGÜRER DENİZ KUNDAKÇI

Muğla’nın Ortaca ilçesindeki Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’nde (DEKAMER) 3 caretta caretta cinsi deniz kaplumbağası ve 5 yeşil deniz kaplumbağasının tedavisi tamamlandı.

Merkezde tedavileri tamamlanan 7 deniz kaplumbağasının yanı sıra İztuzu kumsalına ilk kez yumurta bırakan yaklaşık 70 yaşındaki yeşil deniz kaplumbağası Selcen Sultan’a güneş enerjisi ile çalışan uydu takip cihazı takılarak denize gönderildi.

Pamukkale Üniversitesi, DEKAMER ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen organizasyonla ‘Selcen Sultan’ ismi verilen yeşil deniz kaplumbağasına tören öncesi DEKAMER Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Doğan Sözbilen gözetiminde görevli ve gönüllüler tarafından güneş enerjisiyle çalışan uydu takip cihazı takıldı.

Ayrıca çeşitli nedenlerle yaralanarak merkezde tedavisi tamamlanan ‘Siyah Papatya’, ‘Bella’, ‘Artemisia’ ismi verilen caretta caretta cinsi 3 deniz kaplumbağası ile ‘Selcen Sultan’, ‘Manolya’, ‘Defne’, ‘Calipso’ ve ‘Aybala’ ismi verilen 4 yeşil deniz kaplumbağası da doğal yaşamına kavuştu.

-Kaplumbağaları denize salınması törenine katılan Ak Parti Denizli Milletvekili Cahit Özkan, gazetecilere yaptığı açıklamada insan yaşamının doğal yaşamın korunmasına bağlı olduğunu söyledi.

Cahit Özkan, “Doğal yaşam denince doğayı, hayvanı, suyu, havayı, toprağı hepsini korumamız lazım. Bugün burada Pamukkale Üniversitemiz, DEKAMER, Deniz Kaplumbağaları Araştırma ve Rehabilitasyon Merkezi’mizin yaralı ve daha önce farklı sebeplerle hastalanmış deniz kaplumbağalarımızı tedavi, teşhis ve rehabilite ettiği merkezdeyiz. Bu aslında toplumsal bilincin yerleşmesi ve duyarlılığın artması açısından önemli. Siz değerli basın mensuplarının bu programa iştirak edip doğal yaşamın temelini canlı hayatın teşkil ettiği, hayvanların, bitkilerin, doğanın, toprağın ve suyun korunması insanın yaşamının korunması anlamının geldiğini, daha fazla farkındalığa ulaşması açısından önemli” dedi.

Cahit Özkan, “Bu anlamda parlamentoda sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın takdirleriyle, tensipleriyle uluslararası alanda imzalanmış Paris İklim Anlaşmasını da malum iç hukukumuzun parçası haline getirdik. Ve imzalanmasının, onaylanmasının uygun bulunmasına dair kanun teklifimizi geçirdik. Ve bu tamamen aslında sera gazı salınımından karbon salınımına kadar doğayı tehdit eden, canlı hayatı yok eden ve başta hayvanlar, bitkiler ve canlılar olmak üzere deniz kaplumbağalarının hayatlarını ve nesillerinin devamlılığını da tehdit eden bütün salınımların azaltılması, indirilmesi anlamına geliyor. Bu anlamda biz başta DEKAMER’e, Pamukkale Üniversitesi Rektörümüze, Ortaca Kaymakamımıza, Ortaca Belediye Başkanımıza, Muğla Valimize, Çevre, Şehircilik İl Müdürümüze, Çevre, Şehircilik İklim Değişikliği Bakanımıza ve sayın Cumhurbaşkanımıza tüm bu doğal yaşamın korunmasına dair vermiş oldukları destek için şükranlarımızı sunuyoruz” diye konuştu.

Cahit Özkan, “Vatandaşlarımız, hemşehrilerimiz doğaya saygıyı, doğal yaşamın insan yaşamının ayrılmaz bir parçası olduğunu bugün buraya gelerek bu etkinliklerde doğaya saygı duruşuyla ortaya koydukları yaklaşımları bir kez daha göstermiştir. Ve inşallah bundan sonra ülke ve millet olarak cennet vatanımızın doğal yaşamını korumak, vatanımızın bekası kadar önemli olduğunu, milletimizin, devletimizin ve bayrağımızın payidar kılma mücadelemizin en önemli parçası olduğunu milletçe kabullendiğimizi ve bunun mücadelesini verdiğimizde görüyoruz. İnşallah bugün burada bütün hemşehrilerimize, vatandaşlarımız, iştirak eden bütün doğa severlerimize, kaplumbağa severlerimize, vatandaşlarımıza destekleri için teşekkür ediyorum.”

-DEKAMER Müdürü ve Pamukkale Üniversitesi Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yakup Kaska da, yeşil deniz kaplumbağalarının normalde Mersin, Adana, Hatay bölgesine yuva yaparken bu sene ilk defa Dalyan kumsalında yuva yaptığını söyledi.

Yakup Kaska, “Tabi ki bu kadar ilginç olan bir kaplumbağayı biz de yine Avrupa Birliği projesi çerçevesinde geliştirmiş olduğumuz güneş enerjisiyle çalışan bir cihazı buna yapıştırarak bundan sonra nerelere göç ettiğini, nerelerde dolaştığını izleme şansına sahip olduk. Öyle zannediyorum ki bu yeşil deniz kaplumbağası buraya tekrar yuvalamak için gelmese bile Akdeniz’de nerelere göç ediyor, nerelerde dolaşıyor, nerelerde kışlıyor bunları anlamış olacağız” dedi.

Kaska, “Tabi ki sadece bir kaplumbağanın yuvalaması önemli değil. Genç bireylerin tedavilerinin tamamlanarak doğal ortamına gönderilmesi de önemliydi. Bu çerçevede yine 3-5 yaşlarında 4 tane yeşil deniz kaplumbağasını, 3 tane de genç veya yetişkin diyebileceğimiz caretta caretta yani iribaş deniz kaplumbağasını da denize göndermiş olduk. Tabi ki biz her doğaya gönderdiğimiz kaplumbağaları bu şekilde halka açık yapmıyoruz. Ancak uzun süredir böyle bir program yapmadığımız için bu vesileyle hem insanların tedavisi tamamlanan kaplumbağaların doğal ortamına gönderilmesini hem de buraya yaralı olarak göndermiş oldukları kaplumbağaların iyileşerek tekrar doğal ortamına gönderilmelerine şahit olmuş oldular. Biz DEKAMER olarak yıl boyu burada aktif bir şekilde her deniz kaplumbağasının sağlıklı bir şekilde denize gönderilmesi için çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

-Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan ise, Pamukkale Üniversitesi olarak Cumhuriyetin yüzüncü yılında her fakülte, her araştırma merkezinin yüzüncü yıla uygun bir etkinlik yapmasını arzu ettiklerini ifade etti.

Kutluhan, “Bu etkinliklerin en güzelini burada bugün yaşadık. DEKAMER üreten, hayata rehber olan, şehirle bütünleşme, doğayla bütünleşme, insanla, toplumla bütünleşen üniversitemizin vizyonunu taşıyor. Çünkü çok büyük bir hizmet görüyor. Bu hizmetin en önemlisi gerçekten son yıllarda hatta çağımızda diyebiliriz doğaya olan ilginin azalması, doğanın bir yerde katliamının önüne geçilmesi için DEKAMER öncülük ediyor. Biz üniversite olarak DEKAMER’i sonuna kadar destekliyoruz. Ve burada çalışanları her zaman gönülden kutluyoruz” diye konuştu.

Cumhuriyetin 100’üncü Yılı anısına ‘Vatana bağlılığın sembolü’ olarak VIII. Yüzyılda ilk Türk yazılı anıtının bir örneği olarak DEKAMER girişine yaptırılan Orhun Abideleri Hatıra Anıtı açılışı da yapıldı.

Törene, Ortaca Kaymakamı Meral Uçar, Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, Ak Parti Denizli Milletvekili Cahit Özkan, Muğla İl Jandarma Alay Komutanı Tuğgeneral Ali Gemalmaz, Muğla Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürü Ömer Bolat, Belediye Başkanı Alim Uzundemir, Dalyan Su Ürünleri Kooperatifi (DALKO) Başkanı Arif Yalılı, görevliler ile vatandaşlar katıldı.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.