Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 18°C
Az Bulutlu
Muğla
18°C
Az Bulutlu
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 22°C
Çar 22°C

Kader mahkumları turne hazırlığında

Kader mahkumları turne hazırlığında
REKLAM ALANI
Nisan 2, 2013 12:31 pm | Son Güncellenme: Nisan 2, 2013 12:32 pm
1.980
A+
A-

OKN0026 - Kader mahkumları turne hazırlığındaKader mahkumları turne hazırlığında

Dalaman Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü, Dalaman Açık İnfaz Koruma Müdürlüğü ve Ortaca Belediyesi işbirliği ile mahkumların oynadığı, Cevat Fehmi Başkurt’un eseri “Köyden indim şehire” adlı tiyatro oyununu Ortaca Ortaokulu salonunda sahnelendi. Tamamı mahkumlardan oluşan tiyatro ekibi profesyonel tiyatrocuları aratmadı. Yaklaşık 1,5 saat süren, 6 perdelik oyunda 15 kişi görev aldı.

Salonu dolduran izleyiciler oyuncuların performansını ayakta alkışladılar. Gösteri sonunda Ortaca Belediye başkan vekili Cemil Durak oyuncuları kutlayarak çiçek verdi.

*Turne hazırlıkları

Fethiye Karaçulha Çok Programlı Lisesi Edebiyat öğretmeni Mesut Taşdemir yaptığı açıklamada “Dalaman Açık Cezaevinde yaklaşık 8 yıldır çalışıyoruz. 8 yıldır 12-13 tane oyun çıkardık. Oyunlarımızı cezaevi turneye çıkarıyor. Dalaman Cezaevinin müdürleri bizi destekledi. Ağrı’ya kadar, Silivri’ye kadar, Ege ve Akdeniz bölgelerindeki diğer cezaevlerine oyunlarımızı sahneledik, götürdük. Oradaki hükümlülere, mahkumlara oyunlarımızı gösterdik. Yine bu sene Cevat Fehmi Başkurt’un “Köyden indim şehire” adlı oyununu Dalaman cezaevi ekibi olarak Ortaca’ya getirdik. Bundan sonraki turnemizde yine Ankara, Çorum, Denizli, Isparta ve nasip olursa Karabük’e gitmeyi düşünüyoruz” dedi.

*Çalışmalar 8 yıldır sürüyor

Amaçlarının mahkumların dışarıya adapte olduğunu belirten Taşdemir “Dalaman Cezaevi tiyatro ekibi yaklaşık 8 yıldır faaliyet gösteriyor. Aynı zamanda cezaevinde değil, Halk Eğitim Merkezlerinde de gösterilerini sürdürüyor. Dalaman, Fethiye ve Ortaca’da izleyicilerle buluştuk. Bundan sonra da diğer halk eğitim merkezlerinde gösterimizi gerçekleştirebiliriz. Bura da amaç mahkumun adapte olması. Hükümlülük süresi mahkumdan çok şey götürüyor. Ben 8 yıldır cezaevinde aktif olarak çalışmaktayım. Hükümlülük süresi mahkumdan çok şey götürüyor. Tiyatro mahkuma okadar çok şey kazandırıyorki. Biz ilk oyuna başladığımızda mahkum arkadaşları sahneye çıkaramazdık. Utanırlardı, hatta birbirlerine omuz atarak yürürlerdi. Ama bu gün mahkum arkadaşlar seve seve farklı rollere giriyorlar ve bu da onların dışarı çıktıklarında hayata daha kolay adapte olmalarını sağlayacaktır. Aslında cezaevini bir eğitim yuvasına dönüştürüyor tiyatro. Tiyatro ve diğer eğitimle ilgili faaliyetler cezaevindeki mahkumları hayata hazırlıyor diyebiliriz” diye konuştu.

*Dışarıda mahkumun sesi oluyoruz

8 aydır tiyatro grubunun içerisinde yer aldığını ve mahkumun sesi olduklarını ifade eden Hükümlü oyuncu Hüseyin Teke “sosyal açıdan çok güzel oluyor. Cezaevindeki bir çok psikolojik sorundan daha uzak yaşıyoruz. Halkla daha bütünleşiyoruz. Dışarıya adapte olmamızda birçok güzel yönleri var. Topluma mahkumların daha farklı yönünü tanıtıyoruz. Nasıl söyleyeyim, toplum tarafından mahkumlar çok değişik görülüyor. Ama bizlerin hasbelkader kader mahkumları olduğumuzu, onlara doğruluğumuzla sanatımız ile topluma ışık olmaya çalışıyoruz. Çünkü tiyatro insanlara hayata bakış açılarını değiştiren bir sanat dalıdır. Biz de ona bir nebze de olsa araç oluyoruz, topluma ışık tutmak için. Arkadaşlarımın hepsi, hocamız, idare ve müdürlerimiz bizlere çok güzel destekler veriyorlar. Halkla bütünleşmemizi veya mahkumun sesi olmamızı avantaj olarak görüyorum” dedi.

*Özgüveni öğrendik

2 yıldır Dalaman Açık Cezaevinde hükümlü olan ve 8 aydır da tiyatro grubunda görev aldığını söyleyen Süleyman Aydın “iç içe daha güzel. Topluma kazandırılmayı, özgüveni öğrendik. Sayın müdürümüz (Mustafa Kemal Cengiz bey) sağolsun faaliyetlerde bulunmamızı sağlıyor. Çok teşekkür ediyoruz, topluma kazandırıldık. Ben inanıyorum çok daha iyi topluma kazandırılmış olacağız, teşekkür ediyorum” dedi.

İzleyenler tarafından beğenildiklerini bununda kendilerine daha da güç kattığını anlatan Aydın “Profesyonellik dalına şu anda geldik. Yaklaşık 4 tane cezaevi turnemiz var ve devam edecek. Aktif faaliyetlerle, inşallah daha iyi olacak. Beğeniliyoruz, profesyonelce oynadığımıza inanıyorum”.

Ömer Kundakçı

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.