Kalinda Antik Kenti kazı çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Tarihi mirası gün yüzüne çıkarmak için ekipler aralıksız çalışmalarını sürdürüyorlar.
Şerefler Mahallesi Kuspınar Tepesi’ndeki kazılar, Fethiye Müze Müdürlüğü başkanlığında yürütülüyor.
Muğla Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığınca finanse edilen kazı, Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Onur ile Antalya Bilim Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Koçak bilimsel danışmanlığında 25 kişilik ekiple sürüyor.
Roma ve Geç Hristiyanlık dönemlerine kadar varlığını sürdüren antik kentte, kale ve eteklerindeki pek çok bina temeli dikkati çekiyor.
MÖ 13. yy’da 4. Tuthalya’nın seferlerinin kaydedildiği Yalburt yazıtındaki (Kuwa)kuwaluwa(n)ta yer adının Kalinda olabileceği düşünülmüştür. MÖ 6. yüzyılda Kalinda’nın Kaunos gibi Lydia krallığının egemenliğinde olabileceğinden hareketle MÖ 546’da Kyros’un komutanı Harpagos’un Karya ve Likya seferleri esnasında kenti fethetmiş olma ihtimali bulunmaktadır. Herodotos eski bir efsane olarak Kaunosluların kentlerindeki yabancı tanrıları Kalinda sınırlarına kadar kovaladıklarını aktarır. Kalinda’nın MÖ 480’deki Salamis Deniz Savaşı’na Artemisia’nın donanmasında bir gemi ile katıldığını, fakat Artemisia’nın bu Kalinda gemisini batırdığını yine Herodotos anlatır. Zenon arşivlerinde, Kalinda, Kaunos ve İskenderiye’deki merkezi Ptolemaioslar idaresi arasında sık ve güçlü ilişkiler ağı olduğu görülür. Bu arşivdeki metinlerden bir tanesinde, Kalinda topraklarında her yıl bir festivale ev sahipliği yapan Kipranda adlı bir yerin adı geçmektedir. Festivalin kentin ana tanrıçası Artemis’e adanmış olma ihtimali yüksektir. Kent merkezi dışında olması gereken Kipranda’nın nerede olduğu bilinmediği gibi, Kalinda kent merkezinin yeri de henüz tespit edilememiştir. Zenon arşivlerine göre, Kalinda topraklarında bir Ptolamaios garnizonu konuşlandırılmıştı ve yeri ise muhtemelen bugünkü Kozpınar kalıntılarının bulunduğu tepedir. Kent en geç MÖ 188 yılında Rodos’a, MÖ 168-164 arasında Kaunos’a, sonra tekrar Rodos’a tabi kılınmıştır. En geç MÖ 1 yy. başlarında tekrar bağımsız görünen kentin artık yönünü Likya Birliği’ne çevirdiğini, MS. 43 yılında kurulan Likya eyaleti bir parçası olduğunu görmekteyiz. Bu dönemde Kalinda, Patara Yol Anıtı’nda Telmessos, Kaunos ve Lyrnai olmak üzere 3 yol bağlantısında anılmaktadır. MS 141 depremi sonrasında Opramoas’ın yardım sağladığı kentler arasında Kalinda da bulunmaktadır.