Dolar 32,2645
Euro 34,6728
Altın 2.405,44
BİST 10.336,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 21°C
Az Bulutlu
Muğla
21°C
Az Bulutlu
Per 21°C
Cum 18°C
Cts 19°C
Paz 22°C

Kaptan June 100’üncü doğum gününde Ortaca’da anıldı

Kaptan June 100’üncü doğum gününde Ortaca’da anıldı
REKLAM ALANI
Aralık 28, 2022 6:17 pm
622
A+
A-

Ömrünü caretta carettalara adayan, carettaların gönüllü annesi olarak bilinen çevre aktivisti Kaptan June (June Haimoff – 27 Aralık 1922 İngiltere) 100’üncü doğum gününde anıtı ve mezarı başında anıldı.
23 Nisan 2022’de vefat eden Kaptan June için, Kaptan June Deniz Kaplumbağalarını Koruma Vakfı ve Dalyan Naciye Tınaztepe İlkokulu işbirliğinde anma etkinliği düzenlendi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un talimatıyla Ortaca’nın Dalyan Mahallesindeki belediyeye ait çay bahçesine 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde yaptırılan anıtın önünde toplanan vakıf üyeleri ve öğrenciler burada pasta kestiler, anıta çiçek bıraktılar.
Kaptan June’un hayatı anlatıldı, bir öğrenci June yazdığı mektubu okudu. Vakıf tarafından hazırlanan resim sergisi gezildi. Etkinliğe katılanlar Kaptan June’un Köyceğiz’in Çandır Mahallesindeki mezarını da ziyaret ettiler.
Kaptan June Deniz Kaplumbağalarını Koruma Vakfı Başkanı Funda Erten Söylemez yaptığı açıklamada, Kaptan June’un hem Dalyan hem de ülke için değerli olduğunu, bu değeri vakıf olarak korumak istediklerini söyledi.
Funda Erten Söylemez, “Kaptan June’un bugün 100’üncü yaş günü. Kendisine minnet borcumuz var. 22 Kasım’dan itibaren yönetim kurulu üyesi beş arkadaşımla birlikte vakıf yönetimini teslim aldık. Amacımız bu değerli ismi çok küçük yaşta çocuklara anlatabilmek. Onun için de özellikle ilkokul öğrencileriyle bu ekinliği yapmak istedik. Vakıf olarak Dalyan Naciye Tınaztepe İlkokulu ile ortak bir çalışma yaptık. Öğrencileri bilinçlendirmek, bundan sonraki süreçte de Kaptan June adını yaşatabilmek için güzel bir etkinlik oldu. İnşallah bundan sonrasında da güzel işler yaparak kendisine saygımızı devam ettittireceğiz” dedi.
“Kaptan June”
27 Aralık 1922 İngiltere doğumlu olan Haimoff, ilk kez 1975’te teknesiyle Köyceğiz ilçesindeki Ekincik Koyu’na geldi. Daha sonra tatilini geçirmek için sürekli bu bölgeyi tercih etti. 1986’da İztuzu Plajı’ndaki barakasında ve teknesinde yaşamaya başlayan Haimoff, bu sürede plaja yumurta bırakmak için gelen caretta carettaların korunmasında önemli rol oynadı.
Uzun yıllar deniz kaplumbağalarına adeta “gönüllü annelik” yapan Haimoff, bölgede yaşayan insanlar tarafından da “Kaptan June” olarak tanındı. İsminin verildiği Dalyan’daki Kaptan June Sokak’taki evinde yaşamını sürdüren Haimoff, 2011’de Deniz Kaplumbağalarını Koruma Vakfını kurdu.
İngiltere kraliyet ailesince 2011’de “kraliyet nişanı” verilen Haimoff, ilerlemiş yaşına rağmen caretta carettalarla ilgili bilgilerini kitapta toplayarak insanlarla paylaştı.
2011’de Türk vatandaşı olan İngiliz uyruklu Haimoff, 23 Nisan’da 100 yaşında hayatını kaybetmiş, Köyceğiz Çandır mezarlığına defnedilmişti. ÖMER KUNDAKÇI-GÜRCAN KUNDAKÇI

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.