Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 26°C
Az Bulutlu
Muğla
26°C
Az Bulutlu
Pts 26°C
Sal 24°C
Çar 24°C
Per 23°C

KAUNOS’TA TÜRBE KALINTILARI BULUNDU

KAUNOS’TA TÜRBE KALINTILARI BULUNDU
REKLAM ALANI
Kasım 7, 2023 1:12 pm
285
A+
A-

Köyceğiz ilçesindeki UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Kaunos Antik Kenti’nde yürütülen kazılarda, Osmanlı dönemine ait bir türbenin kalıntıları bulundu.

Çandır Mahallesi’nde yer alan bu 3 bin yıllık antik kentteki kazı çalışmaları, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ufuk Çörtük başkanlığında sürdürülüyor.

Bu tarihi alanda, 2 bin 400 yıllık kaya mezarları, 5 bin kişilik tiyatro, bazilika, hamam, agora ve kutsal alanlar, aynı zamanda 1300 yıllık mozaikler gibi önemli eserler ziyaretçilerin büyük ilgisini çekmektedir.

Doç. Dr. Ufuk Çörtük, bu manastır alanının yaklaşık olarak 3 bin 250 metrekarelik bir alana yayılan karmaşık bir yapı kompleksi olduğunu açıklamıştır. Bu alanda sarnıçlar, tonozlu mekanlar, birkaç odadan oluşan yapı grupları ve dar sokaklar bulunmaktadır. Ayrıca, bu bölgede bulunan mihrap, dönemin camisinin bir parçası olduğunu göstermektedir. Ayrıca, Fatih Sultan Mehmet dönemine ait sikkeler ve Beylikler dönemine ait seramikler gibi buluntular da kazı ekibini heyecanlandırmıştır.

Çörtük, Kaunos’ta son 50 yıl içinde birçok önemli tarihi yapının ortaya çıkarıldığını ancak bu döneme ait verilerin kente yeni bir heyecan getirdiğini ifade etmiştir. Yapılan çalışmalar ilerledikçe, yeni yapıların da gün yüzüne çıkmaya başladığına dikkat çekmiştir. Özellikle bu kare planlı yapının Osmanlı dönemi türbesine ait olduğu ve benzer örneklerinin Beçin Kalesi’nde bulunduğu belirtilmiştir.

Elde edilen verilerin Kaunos’un Türk dönemi ve sonrasındaki süreçlerini anlamak açısından büyük bir değere sahip olduğunu vurgulamıştır.

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.