Dolar 34,8490
Euro 36,6599
Altın 3.019,26
BİST 10.099,03
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 13°C
Hafif Yağmurlu
Muğla
13°C
Hafif Yağmurlu
Çar 13°C
Per 12°C
Cum 14°C
Cts 11°C

Kaya Mezarlarına Seyir Terası Yapılıyor

| Son Güncellenme: Ağustos 2, 2014 11:26 am
1.546
A+
A-

Kaya Mezarlarına Seyir Terası Yapılıyor

Arkeolojide ilklerin yaşandığı antik kent olarak tanımlanan ve 3 bin yıllık tarihi geçmişi bulunan Köyceğiz ilçesindeki Kaunos Antik kentindeki Kaya mezarlarına seyir terası yapılıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan projenin Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından onaylanmasının ardından çalışmalara başlandı. Yaklaşık 2 ayda tamamlanacak olan seyir terası 2 metre genişliğinde ve 90 metre uzunluğunda olacak.
Köyceğiz, Dalyan kanalı ve İztuzu sahiline tatile gelen yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken Kaunos antik kenti, UNESCO’nun Dünya Mirası Geçici Listesi’nde de yer alıyor
-Tanıtıma katkı sağlar

Köyceğiz Belediye Başkanı Kamil Ceylan “Kaunos Antik Kenti’nin “UNESCO Geçici Miras Listesi”ne alınması çok önemli. Umuyorum ki buraya gelen turist sayısına, yöre esnafına ve turizmine katkı sağlayacaktır” dedi.
Kaya mezarlarının çeşitli faktörlerden zarar görmemesi için çalışmalar yürütüldüğünü kaydeden Ceylan, “Seyir terasının olması ve düşünülmesi de bizim turizmimize de büyük bir katkı sağlayacak. Projeyi düşünen ve gerçekleştirmesinde katkı sağlayan başta Kültür ve Turizm Bakanlığı, Muğla Valiliği ile Kültür ve Turizm il Müdürlüğü’ne çok teşekkür ediyorum. Yapılacak olan teras kaya mezarlarının seyrini daha da kolaylaştıracak. İnsanların kaya mezarlarına yaklaşmadan terasta bizzat kalmaları ve kaya mezarlarını görmeleri Dalyan ve Köyceğiz turizmine büyük katkı sağlayacak. Bizim için iyi olacağını düşünüyorum” diye konuştu.
-Neler yapılacak
Yaklaşık 2 ayda tamamlanacak olan seyir terası 2 metre genişliğinde ve 90 metre uzunluğunda olacak. Yerli ve yabancı turistlerin mezarlara ulaşabilmesi için ahşap merdiven yapılacak, Mezarların ön kısmına ahşap yürüyüş terası kurulacak, Mezarların önüne bir adet büyük teras kurulacak ve Projenin hayata geçmesinin ardından terasa çıkan ziyaretçilerin mezarlara dokunması yasaklanacak. Seyir terasının giriş kısmında gişe ve ziyaretçiler için tuvalet yapılacak.
-Çalışmalar yerinde incelendi
Kaunos Antik Kentindeki kaya mezarlarına yapılan seyir terası çalışmaları Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü tarafından da yakından takip ediliyor. İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Kaan Erge ve beraberindekiler çalışma yapılan alana gelerek incelemelerde bulundu ve çalışmalar hakkında bilgi aldılar.
-Güneş, yağmur, insan tahribatı
Doğal faktörlerden dolayı yıpranan Kaya mezarlarının korunması için geçtiğimiz yıllarda hazırlanan ve şimdilik bekletilen nano teknoloji projesinin ise yeniden projelendirilerek önümüzdeki dönemlerde hayata geçirilmesi planlanıyor. Kaunos antik kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Cengiz Işık, güneş ve rüzgar etkisi, asit yağmurları ve hava kirliliğinin mezarları olumsuz etkilediğini rapor ederek TÜBİTAK ile ortak proje hazırladı. Hazırlanan proje şu anda TÜBİTAK raflarında bekletiliyor.
-İlk kazı 1966 yılında yapıldı
3 bin yıllık tarihi olan Kaunos Antik Kenti’nde 1966 yılında Prof. Dr. Baki Öğün tarafından başladı. Baki Öğün’ün yaşamını yitirmesinin ardında arkeolojik araştırmalar ve kazı çalışmaları Prof. Dr. Cengiz Işık başkanlığında, farklı bilim dallarından oluşan ekip ve teknik personel tarafından sürdürülüyor. Çalışmalar, öngörülen program çerçevesinde kazı, konservasyon ve restorasyon, onarım, deneysel arkeoloji, arkeolojik park çalışmaları ve düzenlemeler gibi farklı çalışma alanlarında gerçekleştiriliyor. 2014 yılı kazı çalışmaları ise 15 Temmuz itibariyle başladı.