Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 18°C
Az Bulutlu
Muğla
18°C
Az Bulutlu
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 22°C
Çar 22°C

KAYMAKAM GÜLDOĞAN; LYDAİ ’DE İNCELEMELERDE BULUNDU

KAYMAKAM GÜLDOĞAN; LYDAİ ’DE İNCELEMELERDE BULUNDU
REKLAM ALANI
Aralık 18, 2020 5:20 pm | Son Güncellenme: Aralık 18, 2020 5:22 pm
6.655
A+
A-

Dalaman Kaymakamı Ali Güldoğan, Kapıdağ Yarımadasında bulunan Doğal Sit Alanında incelemelerde bulundu.
Kaymakam Güldoğan, Dalaman Kapıkargın köyünün güney sınırından başlayıp, Akdeniz’in sularında son bulan Kapıdağ yarımadasının 1. Derece Doğal Sit Alanı içerisinde bulunan, bir çok medeniyetlerin yaşadığı LYDAI kalıntılarını yerinde inceledi.

LYDAI HAKKINDA:
Karia’nın Lykia ile sınır kentlerinden biri olan Lydai, Dalaman ilçesinin güneyinde bulunan Kapıdağ yarımadası üzerindeki yaklaşık 800 dekar genişliğindeki bir çanak içinde yer alır. Anakaraya kuzeyindeki 1 km uzunluğunda ve 0.5 km genişliğindeki dar bir kıstak ile bağlanan kentin, bu kıstak üzerinden geçen bir yaya patikası dışında kara bağlantısı yoktur.
Kente ulaşım günümüzde de olduğu gibi yarımadanın güney batısında ve kıstağın doğusunda yer alan iki limandan sağlanmaktadır: Ağalimanı ve Batık Hamam. Bu her iki limana ulaşmak için kullanılan en yakın koy ise, yaklaşık 15 km uzunluğundaki bir karayolu ile Dalaman’a bağlantısı olan Sarsala’dır.
Sarsala Limanı’ndan Ağalimanı’na yaklaşık 1 saat süren bir tekne yolculuğu ulaşılır. Hemen limandan başlayan antik bir yol, yaklaşık 45 dakikalık manzaralı bir tırmanış yolculuğu sonrasında Sizi kente ulaştırır.
Ziyaretçiyi karşılayan ilk kalıntılar, kentin özellikle Roma Dönemi’ndeki zenginliğini vurgulayan Mezar Anıtları’dır. Bazı duvarları tavan yüksekliğine kadar korunmuş olan bu mezarlar döneminin Anadolu mezar mimarisini yansıtırlar: In-antis planlı tapınakları hatırlatan bir üst oda ve altta mezar odaları. Üst yapı ve cephe mimarisine ait hemen bütün mimari parçaları sağa-sola dağılmış olan bu anıtsal mezarlar gerek süslemeleri ve gerekse yazıtlarına gören erken 2. yüzyıl sonuna aittirler. Karşı yamaçtaki kayalık üzerinde yer alan bir kaya mezarı da, bu defa bölgenin geleneksel mezar mimarisini yansıtıyor.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

  1. Karia derneği dedi ki:

    Karia kenti olan LYDAİ nin tanıtımı için çok önemli bir ziyaret. Doğal bir yürüyüş rotasında sahip olan LYDAİ’ ye trekking sporunu seven misafirlerimizi davet ediyoruz