Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 18°C
Az Bulutlu
Muğla
18°C
Az Bulutlu
Paz 21°C
Pts 22°C
Sal 23°C
Çar 21°C

KÖYCEĞİZ VE ORTACA’DA VATANDAŞIN TAPULU ARAZİLERİ HASSAS ZON OLARAK GÖSTERİLDİ…

KÖYCEĞİZ VE ORTACA’DA VATANDAŞIN TAPULU ARAZİLERİ HASSAS ZON OLARAK GÖSTERİLDİ…
REKLAM ALANI
Ekim 26, 2022 5:32 pm
1.462
A+
A-

 KÖYCEĞİZ VE ORTACA’DA VATANDAŞIN TAPULU ARAZİLERİ HASSAS ZON OLARAK GÖSTERİLDİ…

thumbnail 2 - KÖYCEĞİZ VE ORTACA'DA VATANDAŞIN TAPULU ARAZİLERİ HASSAS ZON OLARAK GÖSTERİLDİ…

Yıllardır kullandıkları tapulu arazilerinin ellerinden alınacağını duyan vatandaşlar ilgili kuruma itirazda bulunarak tepki gösterdi.

“Doğal Karakteri Korunacak Alan” olarak gösterilen arazilerde doğal karakteri yansıtan makilik, fundalık ve çalılık arazi dahi bulunmadığı ileri sürüldü.

İlk, Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇK) olma özelliğindeki Muğla’nın, “Köyceğiz-Dalyan Özel Çevre Koruma Bölgesi”nde yer alan mahallelerden önceki Hassas Zon alanlarına ilave olarak yaklaşık 5 bin 500 dönüm tapulu alan “Hassas Zon” alanı olarak ayrıldı. Planda bazı mahallelerdeki yerleşik alanda kalan parseller de yer aldı.

Yapılan çalışmadan etkilenecek olan 4 bin tapulu arazi sahibinin itirazda bulunduğu, gelen itirazlar üzerine 26-30 Ekim 2022 tarihleri arasında Ortaca’nın Dalyan mahallesinde bilgilendirme toplantısı düzenleneceği öğrenildi.

Edinilen bilgiye göre, Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı tarafından 1/25000 ölçekli Çevre Düzeni Planı kararlarının revize edilmesi ve bölgenin genişleyen sınırlarını kapsayacak şekilde ilave plan kararlarının üretilmesi amacıyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın (Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü) 2018 yatırım programı kapsamına alınan “Köyceğiz-Dalyan Özel Çevre Koruma Bölgesi, 1/25000 ölçekli Çevre Düzeni Planı Revizyonu ve İlavesi ile Plan Araştırma ve Açıklama Raporu” hazırlanarak, 1/25000 ölçekli Nazım İmar Planı, 28 Haziran 2022 tarihinde Muğla Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün internet sayfasında askıya çıktı.

-“İTİRAZLAR YAPILDI, TARIMSAL FAALİYETLERİN YAPILMASI İMKANSIZ”

Nazım İmar Planı’na ilişkin itirazlar ise, söz konusu alanların orman alanı ve sazlık alan olmayan bu alanların köylülerce yıllardır kullanılan tapulu ve verimli tarım arazileri olduğu belirtilerek, ‘Hassas Alan’ tanımlamasıyla ‘Doğal Karakteri Korunacak Alan’ kullanımlarında gösterildi denilerek, 28 Temmuz 2022 tarihinde Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’ne gönderilmek üzere Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne yapıldı.

İtirazda, Özel mülkiyet ve tarımsal faaliyetin gerçekleştiği alanların kullanımı tarım arazisi olarak kalması gerektiği, aksi takdirde plan hükümleri kapsamında değerlendirildiğinde tarımsal faaliyetin yapılmasının imkansız olacağı ifade edildi.

 “Doğal Karakteri Korunacak Alan” olarak gösterilen arazilerde doğal karakteri yansıtan makilik, fundalık ve çalılık arazi dahi bulunmamasına dikkat çekilerek, “koruma özelliğini taşımayan tarım arazilerinin tarım alanı olarak bırakılması, tarımın desteklenmesi açısından da çok önemlidir. Hassas Zon olarak ayrılan yaklaşık 5 bin 500 dönüm tapulu alanda insan faaliyetlerine izin verilmeyecek, bahçelerde bakımı ve hasat mümkün olmayacaktır. Yıllardır kullanılan bahçe ve zeytinliklerde belirlenen Hassas Zon alanı ile 6831 sayılı Orman Kanunu’ndaki 2/B hak sahipleri de bu yerlerde tarımsal faaliyetlerine devam edemeyecek” denildi.

-“HAK KAYIPLARI BİNLERCE KİŞİYE MAĞDURİYET YARATACAK”

Yapılan itirazda, bölgedeki tarımsal faaliyetlerin ülke ekonomisine önemli katkıları olduğu vurgulandı.

İtirazda şu ifadeler kullanıldı.

“Köyceğiz-Dalyan Özel Çevre Koruma Bölgesi”nde yer alan sadece Köyceğiz’de binlerce ton narenciye ve nar üretilmekte. Bölgede üretilen yaş meyve ve sebze, oluşan sektör ülke ekonomisine önemli gelir kaynağını oluşturmaktadır. Bu bölgede üretilen ürünlerin hem iç pazarda tüketilmesi hem de dışarıya ihraç edilebilmesi için tarımsal üretimde kalite kaybını en aza indirecek, ürünlerin paketlenmesinde standartlar sağlanacağı tesislere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu sağlandığı takdirde tüketim de artacaktır. Bu amaçla bölgede bu tür kullanım alanlarının olmaması ve büyük kapalı alan kullanımı gereksinimi olduğundan askıda bulunan plandan önce “Tarımsal Mahsul İşleme Tesisi, Depolama Alanı ve Soğuk Hava Deposu” amaçlı imar planı çalışmaları başlatılmış ve planlamaya esas kurum görüşlerinin büyük çoğunluğu olumlu sonuçlanmıştı. Söz konusu karardan dönülmemesi hak kayıplarına neden olacak ve mağduriyet oluşacaktır.”

-“HASSAS ZON BÖLGESİ STATÜDEN ÇIKARILMIŞ, TAPULU ARAZİ HASSAS ZON OLMUŞ”

-Toparlar Mahallesi Muhtarı Hüsamettin Çelik, “Köyceğiz olarak en fazla mağduriyeti Toparlar mahallesindeki vatandaşlar yaşayacak. Zaten bazı yerlerde Hassas Zon olan bölge bu statüden çıkarılmış, tapulu araziler Hassas Zon olarak gösterilmiş. Alana hiç kimse gelerek bir çalışmada bulunmadı. Bu çalışmanın yerinde bir çalışma değil, kağıt üzerinde yapıldığını gösteriyor. Plandan dönülmesini istiyoruz” dedi.

-“MASA BAŞI ÇALIŞMASI, GEREKİRSE HAKKIMIZI MAHKEMEDE ARARIZ”

Zeytinalanı Mahallesi Muhtarı Sezgin Koçyiğit, “Bu çalışmaya bir anlam veremedik. Mahallenin içerisinde 2b’den parselizasyon çalışması yapılan 527 dönüm yer, mahalledeki evler hassas zon, makilik ve orman olarak gösterilmiş. Sadece Zeytinalanı mahallesinde 1000 civarında hak sahibi itiraz dilekçesi verdi. Muğla Fethiye karayolunun Köyceğiz-Ortaca arasında kalan yol kenarındaki bazı yerlerde ise bağ bahçe alanları görünüyor. Bağ bahçe görünen alanlarda işletmeler ve yerleşim yerleri var. Masa başı çalışması yapıldığını görmekteyiz. Gerekli itirazlarımızı yaptık. Umarım bu yanlış karardan dönülür, karardan dönülmez ise hakkımızı mahkeme kapılarında aramaya devam edeceğiz” diye konuştu.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.