Dolar 32,3712
Euro 35,0140
Altın 2.324,87
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 24°C
Parçalı Bulutlu
Muğla
24°C
Parçalı Bulutlu
Cum 26°C
Cts 26°C
Paz 27°C
Pts 26°C

Muğla Buzağılarına Sahip Çıkıyor

Muğla Buzağılarına Sahip Çıkıyor
REKLAM ALANI
Ocak 12, 2023 10:24 am
619
A+
A-

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, “Buzağına Sahip Çık” projesi ile yeni doğan buzağılarına ulaşarak ücretsiz bakım ve beslenme eğitimi veriyor.

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından pilot ilçe Menteşe’de uygulanan “Buzağına Sahip Çık” projesi 12 ilçede eş zamanlı başlıyor.

Projenin tanıtımının yapıldığı toplantıya İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, İl Müdür Yardımcısı Enver Aydın, şube ve ilçe müdürleri ile 12 ilçeden görev alacak ilgili personel katılım sağladı.

 

 

ddd4d92b 53e6 4ee7 9608 7f0853e9f5ac - Muğla Buzağılarına Sahip Çıkıyor

İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak’ın konuşmasının ardından Veteriner Hekim Özkan Ercan proje hakkında sunum yaptı. Menteşe İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Kuray proje deneyimlerini aktardı.

“Buzağına Sahip Çık” projesini Menteşe İlçesinde başarıyla hayata geçirdiklerini belirten Saylak, Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Menteşe İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen Muğla Valiliği Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığınca desteklenen 204.000 TL bütçeli projenin 2 ayda büyük başarı elde ettiğini belirtti. Bunun üzerine 12 ilçemizde eşzamanlı başlatıldığına değinen İl Müdürü Saylak “Menteşe İlçesinde Mayıs-Haziran aylarında hayata geçirilen projede 315 işletmede yeni doğan 512 buzağı ziyaret edildi. Pilot ilçede hayata geçirilen projeden olumlu sonuçlar aldık. Bu proje ile tüm buzağılara ilk 24 saat içerisinde ulaşarak hem ücretsiz hizmetler veriliyor, hem de buzağı bakım ve besleme eğitimleri ile ağız sütünün kalitesinin farkındalığı için kalite ölçümü yapılıyor. Üreticilere gerekli duyurular yapılarak doğum ihbarları yapabilecekleri bir ihbar hattı oluşturuldu.  İhbarın gelmesiyle birlikte üretici aranarak telefonla ilk bilgiler veriliyor. Özellikle anneden sağılan ilk ağız sütünün buzağıya içirildikten sonra kalan kısmının kalite ölçümü için bekletilmesi isteniyor. Üç ayrı ekip halinde sahada çalışan personele ihbar bilgi verilerek hızlıca işletmelere intikali sağlanıyor. Buzağıya proje kapsamında tedarik edilen septiserum (e.coli, clostridium perfinges,salmonella ve pastörella koruyucu antikorları) ve probiyotik uygulaması yapılıyor.  Üretici tarafından önceden alınan ağız sütü kalitesi ölçülerek işletmede bilgi verilirken kaliteli ağız sütlerinin depolanması sağlanıyor.” dedi.

Üreticilere yapılacak birebir eğitim ve ziyaretlerin önemine değinen Saylak “Ağız sütünün faydaları, meme başı ve biberon temizliği, ağız sütü verilme şekli, kolostrum kalitesi  gibi konularda eğitimler verilecek.” dedi.

Ocak ayında başlayacak proje sonunda ilçelerde bilgi yarışması yapılacağını ve bunun sonunda da ilde ilçeler arası yarışma ile ilin derecelerini tespit edeceklerini belirtirken”Projeyi keyifli bir yarışma ile sonlandıracağız” dedi.

Ayrıca Muğla  ilinin hastalıktan ari bölge haline gelmesi amacıyla damızlık  sığır işletmelerinin  hastalıktan arilendirilmesi projesi kapsamında kısa sürede ilk sıralara yerleşerek büyük fark yarattıklarına değindi. Emeği geçenlere teşekkür ederek, ” bu proje ile 3 bin buzağıya ulaşarak buzağı ölüm oranlarını %6 ‘dan %3’e düşürmeyi hedefliyoruz. “dedi.

Toplantı sonunda bilgi alışverişinde bulunan ekiplere projede kullanılacak ekipman ve malzemeler dağıtıldı.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.