MUĞLA’NIN AB PROJELERİNDEKİ BAŞARI HİKAYELERİ ANLATILDI
MUĞLA’NIN AB PROJELERİNDEKİ BAŞARI HİKAYELERİ ANLATILDI
Valiliklerde Avrupa Birliği(AB) İşleri İçin Kapasite Oluşturulması Projesi kapsamında AB Hibe Programları Bilgilendirme Seminerleri ve Başarılı Proje Uygulamaları Tanıtımlarının ilk toplantısı Muğla Valisi Mustafa Hakan Güvençer’in katılımıyla İl Genel Meclisi toplantı salonunda yapıldı.
Toplantıya Vali Yardımcısı Fethi Özdemir, Menteşe Kaymakamı Zeki Arslan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Işıloğlu, daire müdürleri, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı.
Toplantıda yaptığı konuşmada Muğla’da AB projeleri içerisinde üretilen başarılı projelerin sunulacağını söyleyen Vali Güvençer, “Öncelikle projelerde emeği geçen herkese ilimiz adına teşekkür ediyorum. Ülke olarak AB tam üye olmak adına uzun uğraşlardan sonra nihayet müzakerelere başladık. AB hibe programlarının ve finans desteklerinin muhatapları sadece kamu kurum ve kuruluşları değil yerel yönetimler, sivil toplum örgütleridir. Tüm valiliklerde kamu kurum ve kuruluşlarının, yerel yönetimlerin ve sivil toplum örgütlerinin projelerinin takibi ve yürütülmesi için koordinasyon hizmetinin yürütülmesi için valiliklerde birimler oluşturuldu.” diye konuştu.
Muğla’nın farklı sebeplerden dolayı hak ettiği yerde olmadığını belirten Vali Güvençer, “Muğla, AB hibe programlarından daha fazla destek alabilmeli. Açılan çağrılarda daha fazla kabul edilebilir ve sürdürülebilir proje üretmek adına çok daha fazla çaba sarfmek durumundayız. Bu konuda yeterli bilgi sahibi değiliz. 20 pilot ilde devam eden Valiliklerde AB İşleri İçin Kapasite Oluşturulması ve Geliştirmesi projesinin ortaklarından biri Muğla. Güç kazanmak, moral bulmak, gayretimizi arttırmak adına bugüne kadar başarabildiklerimizi paylaşmak son derece önemli. Farklı kurumlarca hazırlanmış örnek olabilecek başarılı projeleri izlemek için buradayız.” ifadelerini kullandı.
Toplantıda açıklama yapan Muğla Valiliği Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Koordinatörü Veli Çelik ise, “Bugün ilimizde Avrupa Birliği ile ilgili çıkan destek projelerine ne kadar daha fazla faydalanabiliriz, hepimizin çalıştığı kurumları ne kadar daha çok AB kurumları ile uyum içine getirebiliriz, bu anlamda AB müzakere sürecinde ilimizi AB normlarında hazırlanmasında ne kadar katkı sağlayabiliriz bunların konuşulacağı bir çalışma yapacağız. Bakanlığımız 1 milyon 900 bin avroluk bütçeli bir proje ile Valiliklerde kapasite arttırma çalışması yapıyor. Bu çalışması içerisinde ilimiz 20 pilot içerisinde gösteriliyor. Bu çerçevede ilimizdeki kapasite artırma arttırmaya yönelik çalışmaların bir ayağı olan ildeki başarılı projeler, kobiler, kültür çağrıları ve Arge ile ilgili bir sunum yapılacak. Amacımız ilimizde proje hazırlayacak kamu kurum ve kuruluşlarına, sivil toplum örgütlerine teknik destek vermek ve onları yönlendirmek. 2008 yılından beri ilimize 120’nin üzerinde proje uygulanmış ve 15 milyon avro hibe kullanılmıştır.” dedi.
Konuşmaların ardından ilimizde yapılan başarılı projelerin sunumları yapıldı.
Daha sonra Vali Güvençer, Muğla Milli Eğitim Müdürlüğü ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesine yaptıkları başarılı projelerinden dolayı teşekkür belgesi verdi.
BAŞARILI PROJELER:
1.Geçmişini Bilmeyen Geleceğini Bilemez Öyleyse Tarihle Öğret(Archetory)-İl Milli Eğitim Müdürlüğü
2. Holistic Approach to Risk Based Internal Financial Control for Smes-Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
3.Meslek Lisesi Öğrencilerinin Avrupa’da Uygulamalı Eğitimi- Muğla Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi
4.Wir Sind Gleich Wir Sind Anders- Gemeinsam Auf Den Weg Richtung Europa- Dalaman Anadolu Lisesi
5.Interactive E-Tools For Education- Fethiye İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü
Developing Oral Fluency In The English Language Classroom Cumhuriyet Ortaokulu
6.Milas’taki işletmetmelerde İşe Yeni Başlayanların ve İşsizlerin İhracat Elemanı Olarak Yetiştirilmesi- Milas Ticaret ve Sanayi Odası
7.Feel The Festival- Muğla Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü
8.Shaping The Image of A Green Europe Through Artictic Means- Muğla Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi