MUTSO AKYAKA’DA KARIA YÜRÜYÜŞ YOLU PROJESİ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRDİ
MUTSO AKYAKA’DA KARIA YÜRÜYÜŞ YOLU PROJESİ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRDİ
Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO)’nun Karia Yürüyüş Yolu” projesi bilgilendirme toplantısı Akyaka Yücelen Otel’de gerçekleştirildi.
MUTSO üyeleri ve bölge halkını projenin içeriği ve amaçları hakkında bilgilendirmeyi amaçlayan toplantıya MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş, Akyaka Belediye Başkanı Ahmet Çalça, KAGİK Başkanı Sultan Yılmaz, GGİK Başkanı Deniz Ülgen, Proje Rehber ve Arkeologları Altay Özcan, Yunus Özdemir katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan MUTSO Başkanı Bülent Karakuş,“Turizm alt yapılarının çeşitlendirilmesi ve yeninden yapılması ile ilgili biz mevcut olan patikaların iyileştirilmesi açılması gibi süreçlerden geçirerek bu yolu ortaya çıkarmış olduk. Bölge turizminin yenilikçilik kapasitesinin artırılması konusun da çevreye duyarlı bir proje. Dünyanın en güzel manzaralı en iyi yolu olduğunu da düşünüyorum” şeklinde konuştu.
Başkan Karakuş konuşmasına şöyle devam etti ” Biz bu yolu bitirdiğimizde Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredeceğiz. Böylece, Türkiye’de tescilli bir kültür ve yürüyüş yolu literatüre geçecek. Türkiye ve yurtdışındaki fuarlarda tanıtımı yapılacak olan söz konusu yürüyüş yolumuz sayesinde, Yürüyüş Yolu dendiğinde ilk akla gelen Muğla bölgesi olacak. Toplam 800 kilometrelik bir alanı kapsıyor. Biz ilk yıllarda en az 25 bin kişinin bu yolda yürüyeceğini hesaplıyoruz. Yolun geçtiği güzergahtaki özellikle Datça Belediye Başkanımız, Akyaka Belediye Başkanımız ve Bodrum güzergahındaki diğer belediye başkanları önemli destekler verdiler. Bu yolu yürüyüş yolu olarak bir marka haline getireceğimize inanıyorum”.
MUTSO Başkanı Karakuş’un ardından söz alan Akyaka Belediye Başkanı Ahmet Çalça, “Global dünyada kentler ürettikleri ile var. Ülkemizde yaşayan 70 milyon vatandaşımızı geçindirebilmemiz için alternatif projeler üreterek hayata geçirmeliyiz. Marka şehirler yaratmalıyız” dedi.
Karia Yolu projesi hakkında bir sunum gerçekleştiren proje ekibinden Altay Özcan, Karia Yolu projesinin bir yürüyüş rotaları ağı olduğunu ve bölgenin antik çağdaki
adının “Karia” olarak geçmesinden dolayı projeye “Karia Yolu” şeklinde adlandırdıklarını ifade ederek, “Karia yolu antik çağdan günümüze kalmış bir yol gibi algılanıyor. Biz bu bölgenin adının ön plana çıkmasını istediğimiz için Karia adını kullandık. Bu bölgede 4 yıldır araştırma yapıyoruz. Bu proje kapsamında köylere gittik. Bölge halkı ile konuştuk. Projeye bölge halkını da dahil etmek istiyoruz” dedi
Yürüyüş rotalarının oluşturulması için yaklaşık3000 kmyol yürüdüklerini belirten rehber Altay Özcan, “Rotaları araştırmak için araç ile20.000 kmyol gittik. Kullanılmayan kapanmaya yüz tutmuş parkurları araştırdık. 250 km’lik parkur açtık. Yaklaşık 30.000 yönlendirme işareti konuldu. Proje MUTSO ile hayat buldu. Bu proje uzun yıllar devam edecek bir proje” şeklinde konuştu.
Karia bölgesinin kültürel, tarihi, doğal çeşitliliğin fazla olması ve ulaşılabilirlik noktasında bölgedeki hava alanlarına ve sosyal tesislerine yakın olmasının Karia bölgesini cazip kıldığını kaydeden Özcan, “Bu proje ile Karia ismi markalaşacak. Antik bir isimle yola çıkmamız projenin başarısını artıracak. Eskiden ticaret ve ulaşım için kullanılan patikaların turizme açılması bölge halkına gelir olanağı yaratacak” dedi.
Özcan şöyle davam etti, “Bu projede hedef turizmi 12 aya yaymak. Bu bölgenin deniz ve plajları dışında köklü bir kültürü var. İnsanları bu köklü geçmiş konusunda bilinçlendireceğiz. Projenin tanıtımı konusunda web sitesi ve kitap hazırlayacağız”.
Projenin tanıtımı noktasında Karia yolunun anlatıldığı ve fotoğraflarının yer aldığı Türkçe ve İngilizce iki kitap ile yürüyüş rotası üzerinde bulunan parkurların detaylı haritası kültür envanterine kazandırılacak. Karia yürüyüş yolu Muğla kent merkezinde bulunan Saburhane meydanında 3 Şubat 2013 Pazar günü yapılacak tören ile turizme açılacak.