Dolar 32,5304
Euro 34,9545
Altın 2.440,12
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 23°C
Açık
Muğla
23°C
Açık
Cum 25°C
Cts 25°C
Paz 25°C
Pts 26°C

Narenciyeyi don vurdu

Narenciyeyi don vurdu
REKLAM ALANI
Ocak 24, 2016 2:32 pm | Son Güncellenme: Ocak 30, 2016 2:33 pm
1.417
A+
A-

Narenciyeyi don vurdu

OMR_0012

 

Ortaca, Dalaman ve Köyceğiz ilçelerinde etkili olan rüzgar ve zirai don yüzünden narenciye bahçeleri zarar gördü.

 

Dalından dökülen narenciye toplanarak, tırlarla meyve suyu fabrikalarına gönderiliyor. Soğuktan etkilenen narenciye kilosu 7 ila 10 kuruş arasında alıcı buluyor.

Köyceğizli Narenciye üreticisi Ünal Belgırat “bu sene soğuk geçtiğimiz yıllara göre daha fazla oldu. Yere dökülen portakallar sadece suluğa gidiyor. Zararımız yüzde 80, yüzde 90 arasında. Sigorta ettirenler sigortadan parasını alacak, ama ettiremeyenler komple zararda Hiçbir şeye yaramıyor. Daha önce kilosu dalında 50 kuruşa 60 kuruşa sattığımız portakal, şu an 10 kuruş 7 kuruş civarında satıyoruz” dedi.

Soğuk vuran portakalların meyve suyu fabrikalarından başka işe yaramadığını söyleyen Ortaca Ziraat Odası Başkanı Salim Çöllü “Bu yıl hasatlar gecikti, gördüğünüz gibi narenciye ağaçlarımızı soğuk vurdu. Onun için de 10 kuruşa, 15 kuruşa suluğa gidiyor. Narenciye üreticisi bu yıl zararda” diye konuştu.

Üreticilere ürünlerini sigortalatmaları tavsiyesinde bulunan Çöllü, “Sigorta yaptıranlar biraz bu işin zararını hafiflettiler, ama sigorta yaptırmayanlar temelli zarar ziyan içindeler. Üreticilerimizin özellikle portakal ve yerli limonlarını TARSİM’den yüzde 50 devlet destekli sigorta yaptırmalarında fayda var” dedi.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.