Öğrenciler “Just Stem” eTwinning projesinde yer aldılar
Öğrenciler “Just Stem” eTwinning projesinde yer aldılar
Dalaman Hürriyet İlkokulu ve Dalaman Çiftlik İlkokulu 2020-2021 Eğitim-Öğretim yılında Romanya, Litvanya, Moldova ve Türkiye ortaklığı ile “Just Stem” adlı eTwinning projesinde yer aldılar.
Dalaman Hürriyet İlkokulu ve Dalaman Çiftlik İlkokulu beraber başlattıkları Projenin amacı öğrencilerin ilkim değişikliği ve küresel ısınma etkileri üzerinde düşünmelerini sağlamak, proje süresinde öğrencilerin aktif katılımını sağlayan birçok faaliyet yürütülmüş olup, Proje ile birlikte öğrenme süreci öğrenciler için yenilikçi pedagojik yöntemler ve web2 araçları ile birlikte daha verimli hale geldiğini açıkadılar.
Proje kapsamında; Öğrenciler arasında bilgi paylaşımı, işbirliğine dayalı çalışmaların yer alması; öğrenciler için eğitim ve öğrenim süreçlerinin kalitesini ve başarısını artırmıştır. Projede yer alan öğrenciler sınıfta daha aktif olmakla birlikte, kültürlerarası becerileri ve iletişim becerileri gelişmiştir. Uzaktan eğitimin olduğu bu dönemde öğrenciler evden çalışmaya teşvik ederek ve onlardan farklı aktiviteleri işbirliği ile tamamlamaları istendi. Proje kapsamında öğrenciler NASA Worldwide ve ESA Sentinal sitelerini baz alarak dünyayı uzaydan gözlemlediler ve gözlemlerini canlı toplantıda projede yer alan diğer arkadaşları ile paylaştılar.
Bununla birlikte öğrencilerin gözlemledikleri problemler ve çözüm önerileri dijital kitap haline getirerek kalıcı ve sürdürülebilir olması sağlandı. Proje kapsamına öğrenciler çevresel sorunları ve çözüm önerilerini esas alan bait BİT araçları ile karikatür çalışması ve yeşil şehir tasarımı yapmışlardır. Öğrencilerin hayal gücünü temel alarak çevresel sorunlara, ilkim değişikliğine ve küresel ısınmaya dikkat çekmeyi hedefleyen “Just Stem” eTwinning projesi kapsamında öğrenciler faaliyetlere aktif katılım sağlayarak iletişim becerilerini, problem çözme becerilerini ve yabancı dil yeterliliklerini geliştirmişlerdir. Bunun yanı sıra eTwinning “Just Stem” projesi öğrencilerin eleştirel düşünme, vatandaşlık, yaratıcılık, dijital yeterlilik gibi çeşitli 21. yüzyıl becerilerinin geliştirilmesine yardımcı oldu. Proje amaçları doğrultusunda öğrenciler BİT araçları kullanılarak sunumlar, anketler, videolar, dijital kitaplar, posterler, afişler hazırlayarak projede yer alan arkadaşları ile paylaştılar ve işbiriği ile ortak resim çizme çalışması yapmışlardır. İşbirliğine dayalı öğrenme, takım çalışması ve ekip çalışmasının önemini kavrayan öğrenciler projede yer alan akranlarıyla birlikte ürünler oluşturmuşlardır. Çevre kirliliği, küresel ısınma ve etkilerini fark eden öğrenciler ekosistemin bir dengesi olduğunu ve bu dengenin korunması gerektiğini fark etmişlerdir. Avrupa’daki akranlarıyla proje boyunca etkileşimde ve iletişimde bulunan öğrencilerin yabancı dil becerileri gelişmiş ve bununla birlikte ikinci dili kullanma motivasyonları olumlu yönde artmıştır.
Akranlarıyla beraber İngilizce etkileşime giren öğrencilerin kendine olan güvenleri yükselmiş ve İngilizce konuşma becerileri gelişmiştir.