Ortaca Olukderesi Maden Ocağından 76 yıl Sonra Yeniden Krom Çıktı
Ortaca Olukderesi Maden Ocağından 76 yıl Sonra Yeniden Krom Çıktı
Ortaca’da iki ayda bir yayımlanan Ege Yolcu Dergisi’nin son sayısındaki haberine göre, Ortaca Olukderesi Maden Ocağı’ndan 76 yıl sonra krom madeni çıkarılmaya başlandı. Haberi yapan Ege Yolcu Dergisi’nin editörü Nadir Şahin konuyla ilgili şunları söyledi:
“Bilindiği üzere ülkemizde ilk kez 1848 yılında İngiliz Stanley Paterson firması tarafından krom madeni bulunup işletilmeye başlandı. Bu firmanın 1932-1939 yılları arasında, Göcek Krom Maden İşletmeleri’nde müdürlük ve mühendislik görevini Sıtkı Davut Koçman yürütmüştür. Dalaman Bülüçlü Maden Ocağını da işleten Stanley Paterson firması o yıllarda, Ortaca’nın çeşitli mevkilerinde de maden arama çalışmaları yapmış. Koçman, 1937 yılında Ortaca’nın Dereköy ve Osmaniye Köyleri yanısıra merkeze yakın olan Kocabel, Çaylı Bahçederesi ile Topbaş Değirmeni kuzey doğusunda ve eski değirmen üstü Olukderesi’nde kazı çalışmalarında bulunmuş. Açılan bu mostralar sonunda Dereköy ve Olukderesi’nde krom maden yataklarına rastlanmış. 1937 yılında açılan Olukderesi Maden Ocağı’nda 30 m. ilerlendikten sonra zeminden çıkan suyun fazla oluşu, kazı çalışmalarını güçleştirdiğinden ve daha sonra rezervenin yeterli olmayacağı tahmin edilince, maden çıkarma işlemi durdurulmuş.
Özel bir şirket tarafından girişimi başlatılan Olukderesi Maden Ocağı’nda işletme ruhsatı, işyeri açma ve çalışma ruhsatı, gsm ruhsatı ile çed raporu alındı. Analiz sonucu hazırlanmış, ruhsat sahasının ve çalışma sahasının 1/25.000 ölçekli paftası hazırlanarak yasal prosedürler yerine getirilmiş. Geçtiğimiz temmuz ayında Olukderesi’ne yol açıldı. 76 yıl sonra 21 Ocak 2013 Pazartesi günü de, Olukderesi Maden Ocağı’na yeniden kazma vuruldu ve krom madeni çıkarılmaya başlandı.
Galeri içinde bu güne kadar 50 m ilerleme kaydedildi. Mostranın içerisindeki su, motopomp yardımıyla dışarı akıtılıyor. Galeri girişinden itibaren ilerleme kaydedildikçe bağ örülmeğe devam ediliyor. Bu gün ocaktan çıkan madenin ayrı, posanın ayrı yere döküleceği ray sisteminin üzerinden artık vagonlar hareket ediyor.” Dedi. Olukdersei Maden Ocağı, üretimin artmasıyla, birçok maden işçisine yeni iş olanakları sağlayacağı umudunu veriyor.