Dolar 32,4709
Euro 34,8003
Altın 2.473,30
BİST 9.530,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 19°C
Az Bulutlu
Muğla
19°C
Az Bulutlu
Cum 14°C
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 22°C

Ortaca’da Cerattepe’ye destek

Ortaca’da Cerattepe’ye destek
REKLAM ALANI
Mart 9, 2016 2:32 pm
1.361
A+
A-

Ortaca’da Cerattepe’ye destek

105 104

 

Ortaca’da bir grup tarafından, Artvin’in Cerattepe bölgesinde yapılması planlanan madencilik faaliyetine tepki gösterildi.

 

İztuzu Kumsalını Kurtarma Platformu (İKUP) tarafından düzenlenen eylemde, İztuzu Plajı’nda toplanan grup, “İnsanlar doğadaki yaşamı yok ediyor”, “Yalnız değilsin Artvin”, “Altınsız yaşanır ormansız yaşanmaz” “Artin’de madene dur de” gibi dövizler açarak bölgede yapılan çalışmalarını protesto etti.

İKUP Sözcüsü Binnaz Ceylan, yaptığı konuşmada, ülkemizdeki dağların, ovaların, koy ve körfezlerin, doğa korumacı olmayan, insanların yaşam alanlarına ne olacağını umursamayan politikalar doğrultusunda talan ve yağmaya maruz kaldığını söyledi.

Maden faaliyeti yapılmak istenen alanın konunun uzmanı uluslararası kuruluşlara göre dünyanın koruma açısından en önemli ekolojik bölgelerinden biri olan ‘Kafkasya Sıcak  Noktası’ içerisinde yer aldığını ifade eden Ceylan, “Uluslararası Doğa Koruma Birliği ve Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından desteklenen, dünya üzerinde nadir bitkilerin çok sayıda bulunduğu koruma değeri yüksek alanların tespiti amacıyla yapılan çalışmalar neticesinde dünya üzerinde 234 bitkisel çeşitlilik merkezi tespit edilmiştir. Ülkemizden 5 alan bu kapsamdadır. Artvin’deki maden sahası ‘Kuzeydoğu Anadolu Bitkisel Çeşitlilik Merkezi’ olarak tanımlanan kesim içerinde yer almaktadır” dedi.

Ceylan, Türkiye’de tanımlanan 144 önemli bitki alanından 4’ünün Artvin sınırları içerisinde kaldığını, maden sahasının taşıdığı bitkisel zenginlik ile Çoruh Vadisi ve Doğu Karadeniz dağları önemli bitki alanları içerisinde olduğunu kaydetti.

Maden çalışması yapılmak istenen alanın aynı zamanda gen koruma ormanı olarak ilan edildiğini belirten Ceylan şöyle konuştu:

“Bu nedenlerden ötürü Artvinliler doğruyu söylüyor. Onları destekliyoruz. Artvinliler haklı. Çocuklarımız beton yığınları arasında sunulan hayatı hayat sanmasınlar. Talan edilmiş ormanların altı üstüne getirilen doğanın kurumuş nehirleri kararmış bahçelerinde oynamasınlar diyoruz.”

Konuşmanın ardından, horon tepen eylemciler dağıldı.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.