Dolar 32,5885
Euro 34,7665
Altın 2.507,79
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 12°C
Hafif Yağmurlu
Muğla
12°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 23°C
Sal 21°C

Tedavileri tamamlanan caretta carettalar taburcu edildi

Tedavileri tamamlanan caretta carettalar taburcu edildi
REKLAM ALANI
Ekim 8, 2016 10:15 am
1.350
A+
A-

Tedavileri tamamlanan caretta carettalar taburcu edildi

dsc_1167
Kimi olta yuttu, kimini tekne pervanesi kesti ya da sürat motoru çarptı. Zaman zaman da ağıma zarar verdi, ya da oltamı yuttu diye insanlar kasıtlı olarak yaraladı.
Ortaca’nın Dalyan İztuzu sahilindekiDeniz Kaplumbağası Araştırma Kurtarma Rehabilitasyon ve Bilgilendirme Merkezinde (DEKAMER) tedavileri tamamlanan 8 yetişkin caretta caretta ile 7 yavru deniz ile buluştu.
Merkezin kurulduğu 2008 yılından bu yana tedavisi tamamlanan ve denizle buluşturulan 100 deniz kaplumbağası oldu.
Tedavileri tamamlanan ve yuvadan çıkarak zamanında denize ulaşamayan yavru caretta carettalar Muğla Valisi Amir Çiçek ve yetkililerin de katıldığı törenle İztuzu kumsalından denizle buluşturuldu.

Muğla Valisi Amir Çiçek, İztuzu kumsalının özellikle caretta carettaların ürediği yer olduğunu söyledi.
Caretta carettaların bu bölgede çoğalması ve yaralı olanları tedavi etme konusunda hem Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi hem de Pamukkale Üniversitesi işbirliği ile çalışma yapıldığına işaret eden vali Çiçek, “Şu ana kadar 100’üncü caretta caretta’yı tedavi ederek doğal ortamına gönderdik. Nesli tükendi, nesli bitiyor, korunmuyor gibi endişeler vardı. Burada aldığımız sıkı tedbirlerle, bilimsel çalışmalarla Bu sahilde yuva ve kaplumbağa sayısı çoğaldı. Biz çoğalmasından çok mutluyuz” dedi.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Mansur Harmandar ise,2015 yılından itibaren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi arasında imzalanan protokol gereği İztuzu’ndaki kaplumbağaların, bakımı, izlenmesi ve rehabilitasyonu sorumluluğunun kendilerinde olduğunu bunu da Pamukkale Üniversitesi ile işbirliği içerisinde yürüteceklerini söyledi.
Harmandar “Artık biyo çeşitliliği ve canlıları korumak insanlığın görevidir. Bu görevde üniversitemize düşen payı yerine getirdiğimiz için mutluyum” diye konuştu.

DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska, merkezde30-40 tane gönüllüyle sabahtan akşama kadar kumsalda yuvaların korunması ile ilgili çalışmaları ve tedavi altındaki kaplumbağaların bakım çalışmalarının yapıldığını kaydetti.
Yakup Kaska, “tedavi gören caretta caretta’ların arasında çoğunlukla olta yutması, misina kesmesi, tekne pervanesi kesmesi, sürat motoru çarpması, bunun dışında poşet yutması ya da zaman zaman da ağıma zarar verdi, oltamı yuttu diye insanlar tarafından kasıtlı olarak yaralanan kaplumbağalar var” ifadelerini kullandı.
İztuzu kumsalındanyaklaşık olarak 42 bin civarında yavrunun denize ulaştığını belirten Kaska, “Bu şu demek Bin yavrudan bir tanesi 25 yıl sonra erginleşerek kumsala tekrar yuva yapmak için gelecek. Yani 25 yıl sonra çocuklarımız bu kumsalda gönüllü olarak çalışırken 42 tane daha bireyi anne olarak burada görebileceklerdir. İşte bu yönüyle bizim burada tedavi ettiğimiz yaralı kaplumbağaların denize tekrar gönderilmesi ayrı bir önem kazanıyor” ifadelerini kullandı.

Vali Çiçek, Rektör Harmandar ve yetkililer tarafından denize bırakılan kaplumbağaların suyla buluşma anı turistler ve plajda bulunanlar tarafından ilgiyle izlendi.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.