Dolar 32,3690
Euro 34,9519
Altın 2.325,69
BİST 9.095,18
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 26°C
Az Bulutlu
Muğla
26°C
Az Bulutlu
Cts 26°C
Paz 27°C
Pts 27°C
Sal 23°C

TÜCCARIN İLGİ GÖSTERMEDİĞİ LİMON ÜRETİCİSİ DERTLİ

TÜCCARIN İLGİ GÖSTERMEDİĞİ  LİMON ÜRETİCİSİ DERTLİ
REKLAM ALANI
Eylül 21, 2021 5:11 pm
1.136
A+
A-

TÜCCARIN İLGİ GÖSTERMEDİĞİ LİMON ÜRETİCİSİ DERTLİ

1

Ortaca ve Dalaman ilçelerinde üretilen limonların kesim zamanı gelmesine rağmen tüccarlar tarafından ilginin olmaması üreticileri kara kara düşündürüyor.

Üreticiler, tüccarların ihracat olmadığını gerekçe göstererek geçtiğimiz yıl bahçeden 3 liraya satılan limonun, bu yıl 1,5 liradan almak istediklerini söylediler.Ortaca’da limon bahçesinde gazetecilere açıklama yapan üreticiler, ihracatın açılması ve ivedilikle taban fiyat uygulamasının hayata geçirilmesini istediler. Dalaman Ziraat Odası Başkanı Tevfik Tayfun Tuncay, geçtiğimiz yıl limonun üreticiler tarafından 2,5 ile 3 lira arasında tüccarlara satıldığını söyledi.Maliyetlerin yüzde 100, yüzde 150 arasında arttığı bu yıl ise üreticilerin 1,5 ile 1,8 liraya ürünlerini satmak zorunda kaldığını dile getiren Tuncay, “Hal bu şekilde olunca çiftçilerimiz önümüzdeki sene üretim yapmamayı düşünmektedir. Ağaçlarını kesmeyi düşünmektedir. Eğer çiftçilerimiz üretim yapmazsa biz ülke olarak aç kalırız. Bence tarımsal üretim savunma sanayi kadar önemlidir. Buradan bizim hükümetimizden ve tarım bakanlığından isteğimiz çiftçilerimize üretim bazlı destek verilmesi. Çiftçilerimizin mağdur olmayacağı şekilde ürünlerini satabilmesi ve önümüzdeki sene istikrarlı bir şekilde üretime devam edebilmesi için ivedilikle interdonat limonda ve diğer narenciye çeşitlerinde taban fiyatların belirlenmesi. Çiftçimizin maliyetine değil de en azından cüzi bir karla ürünlerini satıp ailesini geçindirmesini ve ülke ekonomisine ve bölge ekonomisine katkı sağlamasını diliyoruz” dedi.

Untitled 1 3

Ortaca Ziraat Odası Başkanı Salim Çöllü de, Ortaca ve Dalaman olarak toplamda 100 bin ton civarında limon üretildiğini söyledi.Çöllü, geçen yıl rekolte düşük olmasına rağmen 3 liraya sattıkları limonun bu yıl 1,5 liraya maliyetine çok az üreticinin satabildiğini dile getirdi.Çöllü, “Bölgemizde şu anda bu hızla giderse limonların çoğu dalında kalacak gibi gözüküyor. İnşallah bir an önce ihracatın önü açılır. Duyduklarımız kadarıyla ihracat olmadığından dolayı tüccarlar da ürün almaya hevesli değiller. Görüldüğü gibi limonların bakımı, girdi maliyetleri her şeyi yüksek. Gübre, ilaç, mazot her şey yüzde 300 arttı. Geçen sene 3 liradan sattığımız ürünleri bu sene 1,5 liraya vermek zorunda kalıyoruz. Geçen yıllarda satışlar bizim mayıs sonu gibi başlar, tüccarlara sözleşmeler yapılır bu aylar geldiği zaman kesimler çok hızlı bir şekilde devam ederdi. Bu sene gördüğünüz gibi daha alımı yapılmamış dünya kadar bahçemiz var.
Limonlar kesilmesi gerekirken daha dokunulmuyor. En geç ekim sonuna kadar bunun hasat edilmesi lazım. Kasım başladığı zaman da bu limonlar kabuğunu bozmaya başlar ihracata gelmez duruma düşer” diye konuştu.Limon Üreticisi Veli Kozak da, limon alıcı firmalarının, ‘rekolte fazla, ihracat yok, ne olacağı belli değil’ gibi bahanelerle fiyatları düşürdüklerini dile getirdi.Kozak, “Geçen yıla göre yüzde 100, yüzde 200 gibi fiyatların artmış olması da seneye üreticinin para kazanmadan bu işlere devam etmesi söz konusu olmayacak diye düşünüyorum. Yapılmış olan masraftan bize de bir miktar para kalması için 2,5 lira olsun diye düşünmüştüm. Lakin 1,5 lira fiyat vermekteler. O yüzden daha da yükseleceği gözükmediği için bu fiyatlara vermek durumunda kalacağım. Ürettiğim limonun etmiş olduğum masrafıyla örtüştüğünde bana hiç para kalmamakta.Bizi en büyük kahreden konu, tüccarın buradan 1,5 liraya aldığı, işlendikten sonra marketlerde 10 liraya satılması. Örneğin benim iki oğlum var ikisi de Avrupa’da. Birisi Türk parasıyla 30 liraya, birisi 27 liraya limon alıp tüketmekte. Bunları gördükçe zaten burada tüccarın para kazandığı ortaya çıkmış oluyor. Ama biz üreticiler olmazsak tüccar da olmayacak. Bunun iyileştirilmesi adına yetkililerden yardımcı olmalarını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.