Türkiye Rafting şampiyonası Dalaman’da yapıldı


Türkiye Rafting şampiyonası Dalaman’da yapıldı
Türkiye’nin en iyi rafting rotalarından biri olan, doğal güzellikleri, adrenalin seven yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken Dalaman Çayı, rafting parkuru uluslararası katılımlı Türkiye Rafting şampiyonasına ev sahipliği yaptı.
Dalaman Atatürk köprüsü yanından verilen startla yarışa başlayan sporcular, parkurlardan geçerek finişe ulaştılar.
Rize, Kayseri, Van, Düzce, Muğla, Erzurum, Elazığ, Artvin, Tunceli, Hakkari, Malatya ve İstanbul’dan gelen takımların yanı sıra Bulgaristan, Bosna Hersek, İran, İtalya, Kazakistan, Moğolistan, Rusya, Sırbistan ve Ukrayna’dan misafir takımların da katıldığı şampiyonaya 51 takım, 250 sporcu, 30 teknik adam, 70 rafting hakemi, 30 saha organizasyon ekibi olmak üzere yaklaşık 500 kişi yer aldı.
Dereceye giren sporculara ödül ve katılım belgeleri düzenlenen törenin ardından verildi.
-Hedef milli takım
Dalaman Belediyespor Rafting Takımı Kaptanı Alican Arslan, hedefinin rafting milli takımına girmek olduğunu söyledi.
Arslan, “Dalaman’da ilk defa uluslararası katılımlı Rafting şampiyonası düzenleniyor ve biz bu şampiyonaya 8 takımla girdik. Güzel dereceler aldık. Dalaman Belediyesi çok güzel bir olanak sağladı bize. Çalışmalarımız çok güzel devam ediyor ve ben de milli takıma girmek itiyorum. Ülkemi en güzel yerlerde temsil etmek ve madalyayla ülkeme dönmek istiyorum” dedi.
-Dalaman dünyanın rafting spor merkezi olmuştur
Türkiye Rafting Federasyonu Asbaşkanı ve WRF Dünya Rafting Federasyonu 2. Başkanı Fikret Yardımcı, geçtiğimiz yıl önlerine koydukları hedefi gerçekleştirdiklerini söyledi.
Yardımcı, “biz önceki sene yaptığımız Türkiye şampiyonasında bir hedef koymuştuk. Demiştik ki Dalaman’a uluslararası bir şampiyona koyacağız ve Dalaman’ı dünyanın, Türkiye’nin değil dünyanın rafting merkezi yapacağız ve bugün burada bu sözümüzün gereğini de şu anda sahada 500 sporcuyla artık Dalaman dünyanın rafting spor merkezi olmuştur. Ben bütün Muğla’ya, bütün bu civara hayırlı uğurlu olsun diliyorum” dedi.
-Rafting bacasız sanayide sudan gelen bereket
Dalaman’da büyük bir şampiyonaya ev sahipliği yapmak istedikleri ifade eden, Türkiye Rafting Federasyonu Asbaşkanı ve WRF Dünya Rafting Federasyonu 2. Başkanı Fikret Yardımcı, “Dalaman rafting parkuru hava alanına 5 dakika mesafededir. Dünyada böyle bir değer bulunmaz. Biz bugün bu değeri gerçekten binlerce sosyal medyayla bütün dünyaya göstermiş bulunmaktayız. Ve artık önümüzdeki hedef Dalaman’da bir Avrupa 1 kupa ve Dünya 1 kupasını buraya getirmektir. Bunun için de yoğun bir şekilde çalışma yapacağız. Rafting’de dünyada hem yönetimde hem sportif bazda, hem de turizm raftinginde söz sahibiyiz bu çok önemlidir. Çünkü ülkemizde yıllık 150 bin kişi rafting yapıyor, bacasız sanayi bizde. Söz sahibi biziz, sportifte söz sahibi biziz, dünya raftinginin ikinci başkanlığını yapıyorum. Ve artık biz raftingten sudan gelen bereketle bütün dünyayı ülkemize getirip bu bacasız sanayiden ülkemizin hak ettiği payı aldıracağız. İnanılmaz bir rafting döngüsü var ülkemizde. Bütün illerimizde adeta rafting sporunda müthiş bir kazanım elde etmek için müthiş bir çalışmamız var. Önümüzdeki sene inanın herkes raftingi konuşacak ve turizm raftinginde inanılmaz bir büyüme yaşanacak” diye konuştu.
-Türkiye’nin en iyi rafting rotası Dalaman’da
Türkiye’nin en iyi rafting rotalarından biri olan Dalaman ilçe sınırları içerisindeki Dalaman Çayı Rafting parkuru doğal güzellikler altında yaklaşık 3 saat sürüyor. Dalaman Çayı parkuru dev kayalar etrafından akan çavlanlı bembeyaz köpüklü suları, düşüşleri, dalgaları ve doğal güzellikleri ile adrenalin seven yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Akdeniz ve Ege’de yer alan turistik yörelere yakınlığı nedeniyle, yerli ve yabancı turistlerce ilgi gören Dalaman Çayı’nda yıl boyu rafting yapılabiliyor.
Hızlı akan nehirlerde kontrolü sağlamak zor olduğu için, nehirler akış hızlarına göre, yani zorluk derecelerine göre numaralandırılıyor. Dalaman Çayı Rafting parkurunun zorluk derecesi 3, 4, olarak nitelendiriliyor.
Derece 1: Çok basit akıntıya sahiptir. Küçük kolay geçişler için uygundur.
Derece 2: Akıntı azdır; düzenli bir akışa sahiptir. Küçük kayalar ve dalgalar vardır, ancak hiçbir tehlikesi olmayan, basit geçişler için elverişlidir.
Derece 3: Orta zorluktadır. Bu sınıfta boyu bir metreyi bulan dalgalanmalar oluşabilir. Görüş mesafesi sınırlıdır.
Derece 4: Çok zor ve büyük rapidler vardır. Düşüşlerin başlangıcını ve bitişini kestirmek güçtür. Hırçın geçişler ve zorlu engellerle dolu bir sınıftır.
Derece 5: Aşırı zor, yüksek debi ve akıntı, tehlikeli kayalar, dik yamaçlar, arka arkaya gelen düşüşler, ilerlemede sınırlı geçişler vardır. Amatör raftingciler için önerilmeyen parkurdur.
Derece 6: Nehrin metrelerce yukarıdan dökülür; sık engellerle doludur. Geçişi uzman raftginciler için bile zor ya da imkansız olan sınıftır.
Melahat Kanbur – Güngör Çoban