Dolar 32,3759
Euro 35,0031
Altın 2.326,03
BİST 9.097,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 26°C
Parçalı Bulutlu
Muğla
26°C
Parçalı Bulutlu
Cts 26°C
Paz 26°C
Pts 27°C
Sal 24°C

Uluslararası Deniz Kaplumbağaları Sempozyumu

Uluslararası Deniz Kaplumbağaları Sempozyumu
REKLAM ALANI
Nisan 25, 2015 12:00 pm
1.389
A+
A-

Uluslararası Deniz Kaplumbağaları Sempozyumu

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca düzenlenen 35. Uluslararası Deniz Kaplumbağaları Sempozyumu, Ortaca’da yapıldı.

 

Sarıgerme Mahallesi’ndeki Hilton-Dalaman otelde “Misafirperverlik, medeniyetler köprüsü ve çocuk” temasıyla düzenlenen sempozyuma, 80 ülkeden yaklaşık bin kişi katıldı.

Sempozyum, Deniz Kaplumbağaları Rehabilitasyon ve Araştırma Merkezi’nde (DEKAMER) tedavisi tamamlanan yetişkin kaplumbağalar ‘Pamukkale’, ‘Kaunos’, ‘Mirayka’ ve en küçük ‘Egemen’ isimli kaplumbağalara uydu cihazı takılarak İztuzu Plajı’ndan denize bırakılmasıyla sona erdi.

Çevre ilçelerin okullarından gelen öğrenciler de caretta carettaları yakından görme ve tanıma fırsatı buldular.

 

-Daha iyi korumaya ihtiyacımız var

Bern Konvansiyon Sekreteryası temsilcisi Eladio Fernandez Galiano ise sempozyumun düzenlenmesine katkıda bulunan Türk yetkililer ile yerel otoritelere teşekkür etti. Türkiye ‘de son 30 yılda çok şeyin geliştiğini belirten Galiano, şöyle konuştu: “Bundan önce de pek çok sempozyum gerçekleştirdik. Bugün 35. sempozyumu düzenliyoruz. Bütün uluslar olarak bilgileri paylaşmamız gerekiyor. Bilime gösterilen ilgi ve yapılan çalışmalar için teşekkür ederim. Son 10 yılda deniz kaplumbağaları daha iyi hale geldi. Artık kaplumbağaların yuvalarını biliyoruz. Bilim adamları olarak bu konuda çok iyi iş çıkarıyorsunuz. Daha iyi korumaya ve Akdeniz bölgesinde denizdeki kaplumbağalara zarar veren faktörlerin ortadan kalkmasına ihtiyacımız var.”

-Gerekli hassasiyeti gösteriyoruz

Muğla Valisi Amir Çiçek, “İztuzu özellikle deniz kaplumbağalarımızın tedavi edilerek tekrar denize bırakıldığı alanımız. Biz bunu bilimsel olarak her şeyden önce bu deniz kaplumbağalarının yaşamlarını ve nesli tükenmemesi konusunda gerekli hassasiyeti gösteriyoruz. Deniz kaplumbağaları sadece Türkiye’nin değil dünyanın en güzel mirasıdır. O mirası koruyacağız, korumaya da devam edeceğiz”

-Ekolojik dengelerin korunması konusunda çok ilerideyiz

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar yardımcısı Halil Kamil Kocapınar “Çevre Bakanlığı olarak dünya ülkelerinden daha fazla çevre konusunda duyarlıyız. Ekolojik dengenin korunması konusunda bütün projelere destek veriyoruz. Bu konuda da iddialıyız. Birçok ülkeden daha önde ileride olduğumuzu göreceksiniz. Gerek çevresel etki değerlendirmeler konusunda gerekse bu koruma alanları ve buradaki ekolojik dengelerin korunması konusunda çok ileride olduğumuzu iddia ediyoruz. Bu da bunun bir göstergesi. Diğer türler için de bu tür çalışmalarımız devam edecek. İnşallah yaşanabilir dünya için hep birlikte çalışmamız gerek diye düşünüyoruz”

-Dalyan’dan Suriye sınırına kadar 17 önemli üreme alanı var

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Erhan Ertan da Dalyan’dan Suriye sınırına kadar bin 587 kilometre uzunluğundaki Akdeniz kıyılarında deniz kaplumbağalarının 17 önemli üreme alanının bulunduğunu söyledi.

Türkiye’nin son 25 yılda nesli tehdit ve tehlike altında olan türlerin korunması amacıyla Barcelona Sözleşmesi ve eki olan Bern Sözleşmesi gibi uluslararası sözleşmelere taraf olduğunu, sözleşmelerin hükümlerini yerine getirmek için büyük çaba harcadığın ifade eden Ertan, şunları kaydetti: “Tür ve habitatlarının korunmasına yönelik bilimsel çalışmalarla bölgedeki deniz kaplumbağası popülasyonu takip edilmektedir. Kaplumbağaların korunması, yavru başarılarının artırılması, yavruların yanlış yönelimlerinin engellenmesi ve olumsuz etkilerin en aza indirilmesi için gerekli tedbirler üzerinde çalışılıyor. Bu kapsamda, ‘Deniz Kaplumbağalarının Korunmasına Yönelik Yönetim Planı’ hazırlandı. Bu sempozyumla bölgesel ve uluslararası koruma çalışmalarını güçlendirmek için hep birlikte güzel adımlar atacağız.

Erhan Ertan “caretta carettaları korumamız lazım. Bunun için de Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü ve bakanlık olarak elimizden gelen her türlü desteği hem üniversitemize ve buradaki sivil toplum örgütlerimize mümkün olduğu kadar veriyoruz. Bundan sonra da vermeye devam edeceğiz”

-İlk uydu cihazlı kaplumbağa

Sempozyum Başkanı Prof. Dr. Yakup Kaska, “Ülkemizde 80 ülkeden yaklaşık bin civarında bir katılımcıyla bir sempozyum yapıyoruz. Ve bu sempozyumların hiçbirinde bu seneye kadar böyle bir uygulamalı bir tarafı yoktu. Biz şu anda sempozyuma gelen kişilere kaplumbağalar nasıl besleniyor? Nasıl tedavi ediliyor? Otopsileri nasıl yapılıyor ve iyileşenleri de nasıl denize gönderiliyor? Bunları yerinde uygulamalı olarak görmüş olduk. Tedavileri tamamlanan 4 kaplumbağa denize bırakıldı. Bunlardan bir tanesi de çocuk kaplumbağa. Küçük yaştaki kaplumbağaya ilk defa uydu cihazı takılıyor. Türkiye’den ilk defa izlenecek ve dünyada bir ilk kaplumbağa. Ben Türkiye’nin bu konularda zaten hiçbir alanda geri olmadığını bu sempozyumu ülkemize alarak dünyanın dört bir yanından gelen insanlara göstermiş olduk. Bizler deniz kaplumbağalarını korumak için bizler üzerimize düşeni yapacağız. Ama yeni nesillere de bunları aktararak bizden sonraki torunlarımızın da aynı işlemi yapmasını aynı nesilleri korunması gereken kaplumbağaları nasıl koruması gerektiği bilincini aşılamaktı. 23 Nisan’a denk geldiği için de bunu bu faaliyetimizle yapmış olduk”

Sempozyumu değerlendiren Kaska, sempozyumda deniz kaplumbağalarını koruma faaliyetlerinin ve işbirliği projelerinin tartışıldığını bildirdi. Orta Çağ’dan kalan Orhun Yazıtları’nda da kaplumbağalardan bahsedildiğini ifade eden Kaska, bunun için deniz kaplumbağalarının Türk kültürü için çok önemli olduğunu dile getirdi. Deniz kaplumbağalarının çok uzun yaşadığını, birçok kıtaya ulaştığını vurgulayan Kaska, sempozyuma katkı sağlayanlara teşekkür etti.

 

Uydu cihazı takılan caretta carettalar, Muğla Valisi Amir Çiçek, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar yardımcısı Halil Kamil Kocapınar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Erhan Ertan, Sempozyum Başkanı Prof. Dr. Yakup Kaska ve sempozyuma katılanlar tarafından denize bırakıldı.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.