Dolar 32,5118
Euro 34,9465
Altın 2.435,40
BİST 9.787,87
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 23°C
Açık
Muğla
23°C
Açık
Cum 25°C
Cts 24°C
Paz 25°C
Pts 26°C

Üretici bu sefer umutlu

Üretici bu sefer umutlu
REKLAM ALANI
Temmuz 23, 2015 8:10 am
1.464
A+
A-

Üretici bu sefer umutlu

 

Limon rekoltesinde düşüş üreticinin fiyatlardaki umutlarını artırdı. Üretici rekoltedeki düşüşten dolayı bahçedeki limonun kilosunu 2-2,5 lira olmasını bekliyor.
Dalında 70 kuruştan, marketlerde ise 8-10 lira arasında değişen fiyatlarla satılan limonun bahçedeki bakımları devam ediyor. Üreticiler, hasadı 15 Eylül’den itibaren başlayacak olan “Sarı Altın” limona gözü gibi bakıyor.

Ortaca Ziraat Odası Başkanı Salim Çöllü, Bölgede bu yıl hava şartları dolayısıyla limonlarda rekoltede büyük bir düşüş yaşandığını söyledi.
Önceki yıllarda yaşanan don olayının ardından geçen yıla göre rekoltede yüzde 60’lara varan düşüş beklediklerini ifade eden Çöllü, “Bu da demek oluyor ki bu geçen yılda 46 bin ton olan rekoltemiz bu yıl 5 bin ile 10 bin ton arasında. Çoğu bahçemizde bu sene ürün yok denilecek kadar az, hiç olmayan yerler de var. Rekoltenin düşük olması tüketiciyi de olumsuz yönde etkileyecek. Adana ve Mersin Ziraat odası başkanlarıyla görüştüğümüzde de bizimle aynı kanıdalar. Oralarda da rekolte düşük. Yüzde 30, yüzde 40 civarında ürünün düşük olduğu, bunun yanı sıra İspanya’da da olmadığı söyleniyor. Şu anda sadece Ortaca bölgesinde marketlerde 5 ile 7 lira arasında satılan limon, İstanbul’da 10 liraya kadar çıkıyor. Bu şekilde devam ederse önümüzdeki sene her halde İstanbul’da tüketici 20 liraya limonu zor bulur” dedi.

Üretici ile tüketici arasındaki unsurları kaldırarak tüketiciye değerinde ürün satmak istediklerini ve bunun için de kooperatif kurduklarını anlatan Çöllü, “Kendi üyelerimizle kurduğumuz ORMES Tarım Satış Kooperatifi aracılığı ile ürünler üreticiden tüketiciye direk gelecek. Aradaki aracıları kaldırdığımız için fiyatlar biraz daha normalleşecek. Bizim üreticimiz 70-80 kuruş’a limon satarken tüketici bunu 10 liradan yiyorsa düşünmek lazım. İnşallah kooperatifimiz güçlendikçe daha düşük fiyatlarda tüketiciye yetiştireceğiz. Bu arada hem tüketici kazanacak, hem üretici kazanacak. Biz buna aracılık yapmaya çalışıyoruz. Kooperatif olarak yüzde 50 hibe destekli 1 milyon 200 bin lira maliyeti olan soğuk hava deposu projesi yaptık. Bakanlıktan onayını bekliyoruz. Onaylanırsa projemizi bu sezona yetiştirmeyi planlıyoruz. İnşallah üretici için de, tüketici için de hayırlısı olacak” diye konuştu.
Üretici Alim Tümenbey ise, Bu yıl limon fiyatlarının dalında 1,5-2 lira arasında beklediklerini, bunun altındaki fiyatlarda ise üreticinin zarar edeceğini ifade etti.
Gübre, ilaç, mazot gibi ürünlerin pahalı olmasından dolayı üreticinin masrafını karşılayamadığını dile getiren Tümenbey “maliyetler düşük olursa, aracılar ortadan kalkarsa bu tüketiciye de yansır” dedi.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.