Üreticilerden Zirai Don Nöbeti
Üreticilerden Zirai Don Nöbeti
Hava sıcaklığının geceleri eksilere düştüğü Ortaca, Dalaman ve Köyceğiz ilçelerinde örtü altı yetiştiriciliği yapan üreticiler geceleri nöbet tutmaya başladı.
Üreticiler, özellikle domates, kabak, patlıcan ve biber gibi soğuklara karşı hassas olan ürünleri don tehlikesine karşı korumaya çalışıyorlar.
Hava sıcaklığının eksilere düşmesinden dolayı yol kenarlarındaki su birikintileri ve bazı ağaçların buz tuttuğu görüldü.
Geceleri hava sıcaklığının geceleri zaman zaman eksi 3-5 dereceye kadar düştüğü Ortaca ve bölgesinde seracılık yapan üreticiler zirai don tehlikesine karşı seraları istenilen sıcaklıkta tutabilmek için sobaları yakıyor. Sera üstlerinde donmaya karşı damlama sistemlerini çalıştırıyorlar.
Üretici Erman Deveci “hafta başından itibaren etkili olan soğuk havalar nedeniyle seralarda yoğun zirai don mücadelesi vermekteyiz. Bunun için ürünleri korumak adına yağmurlama sistemi ve sobaları kullanmaktayız. Son yılların en soğuk günlerini yaşamaktayız buralarda. Bu yüzdende ürünleri korumak adına gece gündüz nöbet tutuyoruz. Daha önceleri Ortaca’da 0-1 santigrat dereceler görülmekteyken, bu günlerde -4, -5’lere kadar hava sıcaklığı düşmüş bulunmakta. Bu yüzdende yoğun buzlanma yaşanmakta. Çeşmelerde bile buzlanmayı görebilmekteyiz” dedi.
Üretici Mesut Kaya “2015’in sonuna kadar herhangi bir soba ısıtma sıkıntımız yoktu. Yukarıdaki yağmurlama sistemi sayesinde ısıtmamızı yeterince yapabiliyorduk. 2016 ile birlikte soğuk hava dalgası da geldi. Seralarımızda damlama dediğimiz, yağmurlama dediğimiz sistem şuanda yetmediği için sobamızı yakarak ısıtmamızı sağlıyoruz. Ürünlerimiz soğuktan zarar görmesin, meyve olgunlaşsın diye ısıtma sistemini bu şekilde düzenliyoruz. Nasıl çocuğumuza özen gösteriyorsak seramıza da aynı şekilde özen gösteriyoruz” diye konuştu.