Dolar 35,4783
Euro 36,6536
Altın 3.074,28
BİST 9.739,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 13°C
Parçalı Bulutlu
Muğla
13°C
Parçalı Bulutlu
Per 14°C
Cum 15°C
Cts 16°C
Paz 14°C

Yağışlar ilçeye su sağlayan barajları doldurmadı

| Son Güncellenme: Aralık 11, 2024 5:33 pm
92
A+
A-

MUĞLA (AA) – Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Kaynakları Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, son dönemde etkili olan yağışların, Bodrum ilçesinin su ihtiyacının karşılandığı barajların seviyesini istenildiği kadar yükseltmediğini söyledi.

Özçelik, gazetecilere, Bodrum’da yağışlarla beraber kentsel altyapıdaki yetersizlikler nedeniyle taşkın ve su baskınlarının yaşanmaya başladığını ifade etti.

Bodrum’un “yağmur suyu direnç hattının” olmadığına dikkati çeken Özçelik, “Bunun olmamasından kaynaklı yağan yağışlar yüzeysel drenaj sistemleriyle tahliye edilmeye çalışılıyor. Bu ise en ufak bir yağışta dere yataklarının ya da rögarların temizlenmemesi nedeniyle su baskınlarına yol açıyor.” dedi.

Bodrum genelinde özellikle yarımadanın uç kesimlerindeki Akyarlar ve Turgutreis’te sıkça su baskınlarının yaşandığını hatırlatan Özçelik, şöyle konuştu:

“Yarımadanın genelinde taşkın etkileri görülürken, rezervuarların bulunduğu Mumcular ve Yatağan bölgesinde yağış miktarı istenilen seviyede olmadı. Mumcular Barajı’nda su seviyesi hala yüzde 5, Geyik Barajı’nda ise yüzde 14 civarında. Bu iki baraj Bodrum’a içme suyu sağlayan en önemli barajlar. Hala stresin devam ettiğini söyleyebilirim. Özellikle bahar ve kış aylarında gelecek yağışlarla beraber önümüzdeki dönemdeki riskin seviyesi belli olacak. Buranın tek sigortası Milas’a içme suyu ve Milas Ovası’na sulama suyu sağlayan Akgedik Barajı.”

Özçelik, Akgedik Barajı’nda ise su seviyesinen yüzde 40’lar civarında olduğunu kaydederek, “Önümüzdeki dönemde eğer kuraklık etkileri devam ederse sadece Bodrum’da değil Milas da dahil olmak üzere bölgenin genelinde ciddi anlamda sıkıntı söz konusu olacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.