Dolar 34,8651
Euro 36,6510
Altın 3.028,52
BİST 10.057,60
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 13°C
Parçalı Bulutlu
Muğla
13°C
Parçalı Bulutlu
Per 12°C
Cum 14°C
Cts 11°C
Paz 9°C

Yaralı Kaplumbağalar İçin “Hayat Kurtaran Tank”

| Son Güncellenme: Eylül 19, 2014 3:16 pm
1.571
A+
A-

Yaralı Kaplumbağalar İçin “Hayat Kurtaran Tank”

Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) tarafından projelendirilen yaralı kaplumbağa taşıma tankları Ege ve Akdeniz sahilinde irtibat noktalarına dağıtılmaya başlandı.
Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi ve DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska proje kapsamında BTC desteği ile 22 taşıma tankının yapıldığını, yaklaşık 1 metrekare genişliğinde olan plastik tanklarda kaplumbağaların zarar görmeden 4 kişi tarafından rahatlıkla taşınabildiğini söyledi.
Kaska, Dalyan-İztuzu kumsalında Çevre ve Orman Bakanlığı, Özel Çevre Koruma Kurumu, Dalyan Belediyesi ve Pamukkale Üniversitesi arasında imzalanan bir protokol ile 2008 yılında kurulan DEKAMER’e yılda ortalama 30 yaralı kaplumbağanın geldiğini kaydetti.
DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska, Akdeniz ve Ege sahilinin çok büyük olmasından dolayı bu bölgede yaralı olarak bulunan kaplumbağaların merkeze ulaştırılmalarında sorunlarla karşılaştıklarını ifade ederek “bunu bir çözüme ulaştırıp ihbar altındaki yaralı kaplumbağanın merkezimize en kısa yoldan ve sağlıklı bir şekilde ulaştırılabilmesi için 22 tane Bakü-Tiflis Ceyhan boru hattının sponsorluğunda bu tanklar hazırlattık. Akdeniz ve Ege sahili boyunca hemen hemen her 100 kilometrede, bazı yerlerde 50 kilometrede bir taşıma tanklarını Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün, sivil toplum kuruluşlarının veya bize yardımcı olabilecek, paydaş olabilecek,  şahıs olarak ben bu işi üstlenirim diyen kişilere 22 tane kaplumbağa taşıma tankını dağıtıyoruz” dedi.
Merkeze getirilen 30 yaralı kaplumbağadan bir tanesinin bile kurtarılmasının 25 yıl boyunca bin tane yavrunun bakılması anlamına geldiğine işaret eden Kaska; “Dolayısyla biz, kurtarılacak bir sağlıklı kaplumbağanın denizler için çok büyük önemi olduğunu bildiğimiz için taşıma tanklarının bir ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. Bu çerçevede Akdeniz ve Ege sahili boyunca farkındalık yaratmakistiyoruz. Çünkü bazı balıkçılar bile kaplumbağaları boğulmuştur diye atıyor, baygın olan kaplumbağa ölüme terk edilmiş oluyor. Halbuki susuz bir şekilde kaplumbağa tankın içerisinde bekletilse, neticede bizler gibi akciğer solunumu yapan bu kaplumbağalar tekrar kendi sağlığına kavuşarak doğal bir şekilde yaşayabilecekler. Her canlı için sağlığına tekrar geri dönmede çok elzem olan malzemeler vardır. Deniz kaplumbağaları açısından da bu taşıma tankları ilk sedye, ilk ilaç, ilk yaşanabilecek bir ortam olabilir” diye konuştu.