Dolar 32,3283
Euro 35,0825
Altın 2.307,85
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 24°C
Parçalı Bulutlu
Muğla
24°C
Parçalı Bulutlu
Cum 26°C
Cts 26°C
Paz 27°C
Pts 26°C

YARIMADA’NIN “MUTLU ÇOBANI”…

YARIMADA’NIN “MUTLU ÇOBANI”…
REKLAM ALANI
Kasım 17, 2021 4:49 pm
1.145
A+
A-

YARIMADA’NIN “MUTLU ÇOBANI”…

aade6bae 9c48 4377 93b3 7a42b0dd8f57

Dalaman ilçesine bağlı Kapukargın mahallesi Kapıdağ yarımadasında yer alan yaklaşık 2 bin 400 yıllık Lydae Antik Kentinin yakınında ailesiyle yaşayan Mutlu Balcı (50) bölgeye gelen yerli ve yabancı doğa yürüyüşçülerine gönüllü rehberlik yapıyor.

87e3b9eb 2bb6 4261 8a8f 7643250f63b4

Eco Trails Yürüyüş ve bisiklet rotalarındaki Lydae Antik Kentinin yer aldığı Kapıdağ yarımadasında eşi ve bir çocuğuyla 38 yıldır yaşayan Balcı, bölgeye sadece denizden ve patika yoldan ulaşılabildiğini söyledi.
Mutlu Balcı, Kapıdağ yarımadası Kapıiçi mevkisine ailesiyle birlikte 12 yaşında geldiklerini, burada tarım ve hayvancılıkla geçimlerini sağladıklarını anlattı.
Mutlu Balcı, “12 yaşından beri buradayım. Eşim ve kızımla beraber burada kalıyoruz. 150’ye yakın keçim, 15 kadar ineğim var çobanlıkla geçiniyorum. Burada tiyatro, sarnıç ve kral mezarı var, yol rotaları var, Hamam koyundan Ağa limanına gelip geçiyorlar, geziyorlar. Doğa yürüyüşüne çıkanlara, buradaki antik kenti görmeye gelenlere, yolu kaybedenlere yol gösteririm. Bölgeye sadece denizden ve patika yoldan ulaşılabiliyor. Yarım saat, bir saat burada oturuyorlar, dinleniyorlar. Buraya gelenlere kendi bildiğim bilgiler kadar yardımcı oluyorum. Yol bilmeyene yol tarif ediyorum. Gitmek isteyeni götürüyorum, getiriyorum. Hem çoban mesleğimi yapıyorum hem arkadaşlara yardımcı oluyorsam ne mutlu bana, ismim de Mutlu” dedi.
Antik kenti korumak için elinden geleni yaptığını dile getiren Mutlu Balcı, ”Buraya bekçi olmak isterim” diye konuştu.
Eşi Hanife Balcı, da Adaçayı, kekik ve keçiboynuzu toplayıp satarak ve hayvancılık yaparak geçimini sağladığını belirtti.
Balcı, “Yürüyüşçüler bölgeyi geziyorlar, ondan sonra burada oturuyorlar çay içiyorlar. Bir şeyler ikram ediyorum, satıyorum. Geçimimi buradan sağlıyorum” ifadelerini kullandı.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.