Dolar 32,5748
Euro 35,0148
Altın 2.432,32
BİST 9.773,66
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 23°C
Açık
Muğla
23°C
Açık
Cum 25°C
Cts 24°C
Paz 25°C
Pts 26°C

YILDA BEŞ MİLYON KİŞİ SİGARADAN ÖLÜYOR

YILDA BEŞ MİLYON KİŞİ SİGARADAN ÖLÜYOR
REKLAM ALANI
Mart 30, 2021 10:27 am
2.825
A+
A-

YILDA BEŞ MİLYON KİŞİ SİGARADAN ÖLÜYOR

 

Dünya Sağlık Örgütü , her yıl beş milyon insanın sigara yüzünden hayatını kaybettiğini bildiriyor. Korkunç bir sayı. Ülkemizdeki rakam yılda 100 bini buluyor. Sigara paketlerinin üzerinde ,” sağlığa zararlıdır , öldürücüdür” yazar , ama kimse bu yazıyı görmez veya görmezlikten gelir , içmeye devam eder. Sigara alışkanlığı sosyal olduğu kadar ekonomik bir sorundur. Sağlık üzerindeki olumsuz etkileri saymakla bitmez

Sigaranın içinde neler var bir göz atalım: Fare zehiri Arsenik, kanser yapıcı Benzen, Kadmiyum , Hidrojensiyanid ( Gaz odalarında kullanılan zehir) , Tiner , Amonyak , Nikotin , Propilen glikol olmak üzere 4 binden çok kanserojen ve toksik madde tütünün bileşiminde bulunuyor.

Uzmanlar, sigara bağımlılığının 2 yönü olduğuna işaret ediyorlar. Fiziksel ve psikolojik yönleri ağır basıyor , bağımlılık yapan asıl madde nikotindir.

SAĞLIĞA OLAN ETKİLERİ

Sigara dumanı zamanla damarları daraltır, dokulara gelen kan ve Oksijen azalır. Doku beslenemez hasarlar oluşur. Kansere basamak hazırlanır. Sigara içenlerin çoğu alkol de alır. İkisi birlikte daha çok zarar vermeye başlar , kişinin davranışı değişir , kavgacı , çeteci, dikkatsiz, tacizci kimselerin sayısı gittikçe artar, bununla beraber sosyal olaylarda patlama görülür.

Sağlığa zararları bunlarla bitmez, bulunduğu ortamda koku yayar, kişinin cildi kırışır , yaşlı gösterir. Ağız ve yutakta tat alma zorlaşır , kalp damar tıkanmaları başlar. Alzheimer ( erken bunama ) katarakt, ileri yaşlarda körlük , koku almada zayıflama , kanama , ülser , iktidarsızlık , ellerde titreme , tırnaklarda sararma , kemik erimesi , kılcal damarlardan başlayarak kol ve bacaklarda kadar uzanan tıkanma , ileri aşamada bu uzuvların kesilmesini zorunlu kılan tehlikeler.

Günlük yaşantıda yorgunluk , uykusuzluk , halsizlik , ruhsal gerilim , stres , performans azalışı , reflekslerde zayıflama gibi günlük yaşantımızı etkileyici sıkıntılar.

Sigara dumanında ne kadar fazla kalınırsa , kalp krizi geçirme olasılılığı o kadar artar.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) uyarılarını dinleyelim. Önümüzdeki 20 yıl içinde yılda 10 milyon kişinin sigaradan öleceğine işaret ediyor. Şunu da ekliyor: Sigarayı bırakanlarda sağlık sorunları kısa zamanda düzelmeye geçiyor. Bu uyarı aslında moral için iyi bir destek olsa gerek

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.