Dolar 32,3645
Euro 34,9594
Altın 2.324,26
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 26°C
Parçalı Bulutlu
Muğla
26°C
Parçalı Bulutlu
Cts 26°C
Paz 27°C
Pts 26°C
Sal 23°C

Zeytin Sineğiyle Mücadele Başladı

Zeytin Sineğiyle Mücadele Başladı
REKLAM ALANI
Ağustos 20, 2014 8:33 am
1.408
A+
A-

Zeytin Sineğiyle Mücadele Başladı

 

Dalaman İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ergün Akdeniz, Zeytin üretiminin Dalaman’da çok önemli bir ekonomik değere sahip olduğunu söyledi. Bu mevsimlerde görülen hastalık ve zararlıların ise gerek zeytinyağı ve gerekse sofralık zeytin üretiminin ve ürün kalitesinin azalmasına neden olduğunu belirtti.

-Zeytin sineği ve mücadelesi

2014 yılının zeytinde ürün yılı olması nedeniyle hastalık ve zararlılarla mücadelenin daha da önem kazandığını ifade eden Akdeniz, “Zeytin sineği 4 ile 6 milimetre boyunda parlak kahve bal renklidir. Baş ve antenler sarı, göğüs üzerinde 3 adet açık kahverengi bantlar vardır. Larva ayaksız ve şeffaf beyaz renklidir. Olgun halde 6 ile 8.5 milimetre boyundadır. Zeytin sineği öncelikle iri, parlak ve yağlanmaya başlamış zeytin meyvelerine yumurtasını bırakır” dedi. Zeytin sineğinin larva döneminde meyve etinde zarara neden olduğunu kaydeden Akdeniz, “Larva gelişme süresince çekirdek etrafında galeriler açarak beslenir. Böylece meyvelerin çürüyerek dökülmesine, zeytinyağı miktarının azalmasına ve asidinin yükselmesine neden olur. İlçemizde zeytin hastalık ve zararlarıyla mücadele programı gereğince yürütülen çalışmalar sonucu tuzaklarda zeytin sineği populasyonunda artış görülmektedir. Bunun sonucu olarak yaptığımız vuruk çalışmalarına göre, zeytinliklerde zeytin sineği vurup yapmaya başlamıştır. Salamuralık çeşitlerde yüzde 1 ile 2, yağlık çeşitlerde yüzde 6 ile 8 vurup saplandığında zeytin bahçelerinin ilaçlanmaya başlanması gerekmektedir. Pupaların imhası bakımından kış aylarında toprağın derince sürülmesi, zarar periyodu boyunca da 3 ile 4 günde kurtlu zeytinlerin toplanarak diğer zeytinlerden uzaklaştırılması gerekir. Zeytin üreticilerinin sağlıklı ürün elde edebilmesi ve bununla birlikte kaliteli zeytinyağı elde edebilmesi için zeytin sineğiyle mücadele etmesi gerekmektedir. Üreticilerimizi Kullanılacak ilaçlar hakkında bilgi almaları  ve reçete yazılması için ilçe müdürlüğümüze bekliyoruz.” dedi.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.