Dolar 32,3732
Euro 34,9930
Altın 2.325,61
BİST 9.089,01
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 26°C
Parçalı Bulutlu
Muğla
26°C
Parçalı Bulutlu
Cts 26°C
Paz 26°C
Pts 27°C
Sal 24°C

25 yıl sonra İztuzu’na gelecekler

25 yıl sonra İztuzu’na gelecekler
REKLAM ALANI
Ekim 3, 2017 6:15 am
1.604
A+
A-

25 yıl sonra İztuzu’na gelecekler

Yumurtadan çıktıktan sonra denize ulaşamayan yavru caretta carettaların denize ulaştırılmaları büyük önem taşıyor.

 

OMR 0110 - 25 yıl sonra İztuzu’na gelecekler

Yumurtadan çıkan 1000 yavrudan ancak 1 tanesi erişkin birey olarak yetişiyor. Yaklaşık 25 yıl sonra doğdukları kumsallara yuva yapmak için tekrar geliyor.

 

OMR 0127 - 25 yıl sonra İztuzu’na gelecekler

Fethiye’de olta yutarak yaralanan “Mia” ve Dalyan Alagöl’de bir İngiliz turist tarafından yaralı halde bulunan “Kaptan Mehmet” isimli caretta carettalar Ortaca İztuzu sahilindeki Deniz Kaplumbağası Araştırma Kurtarma Rehabilitasyon ve Bilgilendirme Merkezindeki (DEKAMER) tedavilerinin ardından, son yuvadan çıkan yavru deniz kaplumbağaları ile birlikte denize bırakıldı.

OMR 0118 - 25 yıl sonra İztuzu’na gelecekler

Yetkililer tarafından denize bırakılan kaplumbağaların suyla buluşma anı turistler ve plajda bulunanlar tarafından ilgiyle izlendi.

 

-Yaralı caretta caretta’yı bularak tedavi edilmesini sağlayan İngiliz vatandaşı Cilve Walters, “caretta caretta’yı yaralı bulduğumda çok üzülmüştüm. Tedavisi tamamlandı, şimdi doğal ortamına kavuşuyor. Çok mutluyum” dedi.

 

-Yavru carettaların denizle buluşmasını izleyen Berrak Özüm Şahin “bugün çok mutluyum, minik caretta carettaları ve büyüklerini denize bıraktık” diye konuştu.

 

-DEKAMER Müdürü ve Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yakup Kaska, “Deniz kaplumbağalarının neslinin tükenmesinin altında yatan ana faktörlerden bir tanesi onların denizde karşılaştıkları çeşitli tehlikelerdir. Bir tanesi ‘Kaptan Mehmet’, diğeri de ‘Mia’ ismini verdiğimiz. Dolayısıyla bunu bulan duyarlı vatandaşlarımıza buradan bir kez daha teşekkür ediyoruz. Bunların misina dolanması, olta yutması, pervane kesmesi, bacağının bir misina tarafından koparılması gibi değişik faktörler yaralanmalarına sebep olabiliyor. Yaklaşık 3 aydır bu kaplumbağaları merkezimizde bakımının tamamlanmasından sonra bugün hep beraber denize, doğal ortamına gönderdik”

 

“Bin yavrudan ancak 1 tanesi yetişkinliğe erişebiliyor. Ve bizim kurtarmış olduğumuz bir kaplumbağa da aslında tabiatta bin yavruyu adeta 25 yıl boyunca, yani onların yetişkin olma yaşı süresince bakmakla eşdeğer bir katkı sağlanıyor. Biz 2017 sezonu itibari ile Muğla sahillerinden yaklaşık 35 bin yavruyu denize gönderdik. Bu, 25 yıl sonra bu kumsallara yaklaşık 35 tane yetişkin anne adayı gelecek demektir”

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.