25 yıl sonra İztuzu’na gelecekler
25 yıl sonra İztuzu’na gelecekler
Yumurtadan çıktıktan sonra denize ulaşamayan yavru caretta carettaların denize ulaştırılmaları büyük önem taşıyor.

Yumurtadan çıkan 1000 yavrudan ancak 1 tanesi erişkin birey olarak yetişiyor. Yaklaşık 25 yıl sonra doğdukları kumsallara yuva yapmak için tekrar geliyor.
Fethiye’de olta yutarak yaralanan “Mia” ve Dalyan Alagöl’de bir İngiliz turist tarafından yaralı halde bulunan “Kaptan Mehmet” isimli caretta carettalar Ortaca İztuzu sahilindeki Deniz Kaplumbağası Araştırma Kurtarma Rehabilitasyon ve Bilgilendirme Merkezindeki (DEKAMER) tedavilerinin ardından, son yuvadan çıkan yavru deniz kaplumbağaları ile birlikte denize bırakıldı.
Yetkililer tarafından denize bırakılan kaplumbağaların suyla buluşma anı turistler ve plajda bulunanlar tarafından ilgiyle izlendi.
-Yaralı caretta caretta’yı bularak tedavi edilmesini sağlayan İngiliz vatandaşı Cilve Walters, “caretta caretta’yı yaralı bulduğumda çok üzülmüştüm. Tedavisi tamamlandı, şimdi doğal ortamına kavuşuyor. Çok mutluyum” dedi.
-Yavru carettaların denizle buluşmasını izleyen Berrak Özüm Şahin “bugün çok mutluyum, minik caretta carettaları ve büyüklerini denize bıraktık” diye konuştu.
-DEKAMER Müdürü ve Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yakup Kaska, “Deniz kaplumbağalarının neslinin tükenmesinin altında yatan ana faktörlerden bir tanesi onların denizde karşılaştıkları çeşitli tehlikelerdir. Bir tanesi ‘Kaptan Mehmet’, diğeri de ‘Mia’ ismini verdiğimiz. Dolayısıyla bunu bulan duyarlı vatandaşlarımıza buradan bir kez daha teşekkür ediyoruz. Bunların misina dolanması, olta yutması, pervane kesmesi, bacağının bir misina tarafından koparılması gibi değişik faktörler yaralanmalarına sebep olabiliyor. Yaklaşık 3 aydır bu kaplumbağaları merkezimizde bakımının tamamlanmasından sonra bugün hep beraber denize, doğal ortamına gönderdik”
“Bin yavrudan ancak 1 tanesi yetişkinliğe erişebiliyor. Ve bizim kurtarmış olduğumuz bir kaplumbağa da aslında tabiatta bin yavruyu adeta 25 yıl boyunca, yani onların yetişkin olma yaşı süresince bakmakla eşdeğer bir katkı sağlanıyor. Biz 2017 sezonu itibari ile Muğla sahillerinden yaklaşık 35 bin yavruyu denize gönderdik. Bu, 25 yıl sonra bu kumsallara yaklaşık 35 tane yetişkin anne adayı gelecek demektir”