Dolar 32,2482
Euro 34,6832
Altın 2.394,35
BİST 10.247,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 19°C
Az Bulutlu
Muğla
19°C
Az Bulutlu
Per 24°C
Cum 20°C
Cts 20°C
Paz 23°C

“AKP’lileri ikna edemedik”

“AKP’lileri ikna edemedik”
REKLAM ALANI
Nisan 25, 2015 11:50 am
1.459
A+
A-

Ortaca’da “2B” eylemi

 

“AKP’lileri ikna edemedik”

 

Ortaca’nın Gökbel mahallesinde kamuoyunda “2B” olarak bilinen, orman vasfını kaybetmiş hazine arazilerinin rayiç bedelini yüksek bulan vatandaşlar eylem yaptı.

 

Gökbel Mahalle meydanında toplanan vatandaşlar, taşıdıkları dövizlerle belirlenen rayiç bedellerine tepki gösterdi. MHP Muğla Milletvekili Mehmet Erdoğan, CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan ve CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir konunun köylü lehine çözümü için defalarca meclis gündemine taşıdıklarını ancak AKP’lileri ikna edemediklerini söylediler.

-Boşuna nefes tüketmişiz, anlatamadık

Gökbel Mahalle Muhtarı Mehmet Aslanpay, yaptığı açıklamada,  mahallelinin 2B rayiç bedellerinden dolayı mağdur olduğunu söyledi.

-Mahalle’de bulunan zeytinliklerin dağlık alanlar olduğunu ve içerisinde traktörün bile gitmediğini belirten Aslanpay, “Benim 38 dönüm yerim var. Dönümü 10 bin liradan olsa bile 380 bin lira yapıyor. Bu güne kadar yaptığımız eylemler ve taleplerimize bir cevap alamadık. Mahalle halkı inek, koyun satarak birinci taksiti ödedi. Sonraki taksitler için çaresiz. Bu yerleri almak için yatırdığımız 2 bin liralık bir başvuru bedeli var. Bu bedeli ödemek için kredi çeken vatandaşlarımız var. Ankara’da da Muğla’da da düzenlenen toplantılarda bunları defalarca söyledim. Oralara boşuna gidip gelmişiz demek ki. Boşuna nefes tüketmişiz” diye konuştu.

-Oy verseniz ne olur, vermeseniz ne olur?

Kendilerine “Siz eylemle bu işi çözemezsiniz”  dediklerini ileri süren Aslanpay, “Bu işi hükümet çözecek. Gelip burada insanlarla bire bir konuşmalarını istiyoruz. Vatandaş ne ile geçiniyor. Kaç para kazanıyor. Bu sonunun çözülmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Muhtar Mehmet Aslanpay, yaptıkları görüşmelerde seçimlerde Ak Partiye destek vermeyeceklerini söylediklerini, bunun üzerine de,  “vermeseniz ne olur, sizin oyunuzun sayısı kaç, neyi etkilersiniz” diye tepki aldıklarını da sözlerine ekledi.

-Satışlar iptal edilsin

Ellerinde pankartlarla rayiç bedellere tepki gösteren vatandaşlar, “5 lira ila 150 lira arasında belirlenen 2b kapsamındaki yerleri hak sahibi olan köylünün alması imkansız, sözde fiyat tespit komisyonu, aynı ada üzerinde yan yana iki tarlanın birine 150 bin lira değer biçerken diğerine 70 bin lira rayiç bedel çıkartmıştır. Komisyonun rayiç bedelleri belirlerken neye göre karar verdiğini anlayamıyoruz. Köylülerin çok yüksek fiyatlarla bu arazileri sattıklarını söylüyorlar. Bu arazileri gerçek köylüye versinler, tapularının üzerine de satılamaz diye şerh koysunlar. Daha önce satış yapanlar varsa satışları iptal etsinler”

-Burada yaşayan vatandaşa bedelsiz verilsin

Eyleme destek veren MHP Muğla Milletvekili Mehmet Erdoğan ise mevcut 2B kanunuyla sorunun çözülmesinin mümkün olmadığını savundu.

2B kanununun vatandaşın derdini çözmek değil AK Parti’nin yağmacılık anlayışına hizmet için çıkarıldığını iddia eden Erdoğan şunları kaydetti: “Burası özel bir yer. İztuzu Plajı’na ve arkasındaki koylara yakın bir bölge. Vatandaşın kullandığı 2B arazilerinden vatandaşı çıkarıp buraları peşkeş çekecekler. Belirlenen fiyatlar çok yüksek. Buradaki vatandaşların bu fiyatlarla yerlerini alması mümkün değil. Onun için buralarda yaşayan vatandaşlara bu yerlerin bedelsiz olarak verilmesi ve bu sorunun çözülmesi gerekiyor. Bizim MHP olarak söyleyeceklerimiz bunlar.”

-Yasayı çöpe atacağız, sözümüz söz

CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, konuyu mecliste çözmek istediklerini ancak, 2011 seçimlerinde gerekli desteği bulamadıklarını söyledi.

Aldan, “7 Haziran’da vatandaşlarımız öncelikle bize güvenecekler. Bizim sözümüz şu, “iş başına gelir gelmez yasa değişikliği yaparak 2b arazilerindeki rayiç bedel uygulamasını çöpe atacağız. Sözümüz söz. Bunun yanı sıra rayiç bedel üzerinden alan vatandaşlarımız varsa bu insanların ödediği yüksek bedeli de yine yasal düzenleme yaparak vatandaşlara iade edeceğiz. Cumhuriyet Halk Partisinin düşüncesi budur” dedi.

-Orman köylülerine ücretsiz olarak verilecekti

CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir ise, 2b konusunda sadece Gökbel’de değil Muğla’nın birçok yerinde haksızlık yapıldığını ifade etti.

Demir, şöyle konuştu: “AKP iktidarı sata sata bitiremedi, sonuna doğru geldiler. CHP, 2b ile ilgili çok önemli kararlar bildirmişti. 2b yasası çıktıktan sonra da özellikle orman köylülerine ücretsiz olarak verilecekti. Diğer yerlerde de şu an verdikleri vergi üzerinden dağıtılacaktı. Bizim bu konuda herhangi bir değişikliğimiz yok. 7 Haziran’da Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında bunlar söz verildiği şekilde verilecek. Mevcut hükümetin belirlediği fiyatlardan alanlar varsa bile bunların rayiç bedellerinin üzerindeki kısımlar tekrar iade edilecek. Halkın mülkiyet sorunu mutlaka adil bir şekilde, onların hakkı olan şekilde çözüme ulaştırılacak”

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.