Dolar 34,7254
Euro 36,5343
Altın 2.961,06
BİST 9.886,05
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 13°C
Çok Bulutlu
Muğla
13°C
Çok Bulutlu
Per 12°C
Cum 12°C
Cts 13°C
Paz 12°C

Alev savaşçıları sezona hazır

| Son Güncellenme: Haziran 4, 2013 8:40 am
1.564
A+
A-

Alev savaşçıları sezona hazır

Muğla Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı Dalaman Orman İşletme Müdürlüğü bünyesinde görevli yangın söndürme ekipleri yaptıkları tatbikatla sezona hazırlandılar. Yangın söndürme müdahale ekibinin hedefi ilk hareket süresini 1,5-2 dakikaya, yangınlara da ilk müdahaleyi 12 dakikaya indirmek.

Dalaman Bülüşlü mevkisindeki orman depo alanındaki eğitim programına Muğla Orman Bölge Müdürü Ali Yıldırım, Bölge Müdür Yardımcısı Abit Baca, Orman Genel Müdürlüğü Yangın Harekat Şube Müdürü Özkan Bedel ve işletme personeli katıldı. Eğitim programın sonunda yangına ilk müdahale arazöz ekiplerinden zamana karşı 300 metre hortum serilmesi ve yangına müdahale yarışı yapıldı.

Eğitimler kapsamında  personele Motorlu araçların işletilmesinde dikkat edilmesi gereken konular, arazöz, ilk müdahale aracı, su pompasının kullanımı ve bakımı, malzeme kontrolü, kişisel koruyucu güvenlik malzemelerinin kullanımı, tim oluşumu ve yangına müdahale şekillerinde eğitim verildi. Personelin yangın esnasında yanlarında götürebilecekleri ve pratik olarak ısıtılıp, hazırlanabilen yemeklerde tanıtıldı.

Yangına hassas döneme girildi

Muğla Orman Bölge Müdürü Ali Yıldırım yaptığı açıklamada “2013 yılındaki yangına hassas döneme Mayıs ayı itibariyle girmiş bulunmaktayız. Ekim ortalarına kadar devam eden bir süreç var. Mayıs ayı içinde de yangınlarımız oldu, ekiplerimiz hazır oldukları için ve zamanında müdahale ettikleri için fazla büyütmeden söndürmüş durumdayız” dedi.

Yangın konusunda hassas döneme girdiklerini ifade eden Yıldırım “Meteorolojiden aldığımız değerlere göre bu sene sıcaklığın en yüksek olduğu dönem yaşanacağı uyarısı var. Biz de o kapsamda çalışmalarımızı daha da etkin hale getirmeye çalışıyoruz ve ekiplerimizin eğitimlerini yapıyoruz. Tabi bizim yangınlardaki ilk müdahale hedefimizi bu yıl 12 dakikaya indirmek. Bunu da başarabilmek için yangına etkin ve erken müdahaleyi başarmamız gerekiyor. Özellikle önümüzdeki günler de daha sıcak zamanlar görülecek, daha kritik günler görülecek. Muğla bölgemizde bu tarla temizleme anız yakma işinin artık kalkmasını istiyoruz. Çünkü yakın zamanda çıkan yangınların bir kısmı tespit edildiğine göre tarla temizlemeden çıkmıştır. Bunların hala yapılması bizi üzüyor. Haziran ve Temmuz ayları daha da riskli aylar. Tarla temizliği ve piknik ateşi gibi, sigara ateşi gibi dikkatsizlikten çıkabilecek yangınların önüne geçmek için insanların daha duyarlı ve daha hassas olmasını, vatandaşlarımızın bu konuda  ve birbirlerini de uyarmasını talep ediyoruz” diye konuştu.

 Ormanlar kamerayla izleniyor

Ormanların 24 saat boyunca kamerayla denetlendiğini kaydeden Yıldırım “şu anda bölge müdürlüğümüzde 57 kulemiz var, 12 kulemizde kameralı sistem var. 24 saat boyunca ormanlarımız kamerayla denetleniyor. Kameralar 360 derece dönerek 10 bin metreye yangına ve dumana hassasiyeti var,  bunlara biz “duman avcısı” diyoruz. Oradan gelen uyarılar, veyahutta 177 ücretsiz hattımızla tüm halkımızın yangın ihbarlarını da değerlendiriyoruz. Yangına özellikle kritik dönemlerde ilk hareket süresini 1,5-2 dakika içerisinde yapmayı hedefledik. Yangınları küçük alanlarda yakaladığımız zaman büyütmeden yakalarsak yangını kısa sürede söndürebiliyoruz. Büyüyen yangınlar bizim için daha riskli. Hem can güvenliği hemde mal güzenliği açısından riskli oluyor” dedi.

Ömer Kundakçı