Arı yetiştiricileri bilgilendirildi


Arı yetiştiricileri bilgilendirildi
Ortaca’da arı yetiştiricileri, arı verimliliği, popülasyon düzenleme, hastalık ve zararlılarla mücadele ve damızlık ana arı kullanma konularında bilgilendirildi
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR) ile Ortaca Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü iş birliğinde, Ortaca Kent Konseyi toplantı salonunda düzenlenen toplantıya MAYBİR Başkanı Ziya Şahin, arıcılık uzamanı Prof. Dr. Muhsin Doğaroğlu ve arıcılar katıldı.
Arıcılık uzmanı Doğaroğlu yaptığı konuşmada, Türkiye’deki çam balının büyük kısmının Muğla’da üretildiğini, bunun için Muğla arısının çok kıymetli olduğunu söyledi.
İşçi arı verimliliğinin kovandaki popülasyona bağlı olduğunu belirten Doğaroğlu, “Kovandaki kalabalık arttıkça bal ve kuluçka da artar. Arı zararlılara ve hastalıklara karşı daha dirençli olur. Bu sebepten arıcıların yapması gereken arıyı hasta olduktan sonra kurtarmak değil, hasta olmamasını sağlamaktır” dedi.
Kışı geçiren arıların bal üretimine hazırlanabilmeleri için beslenmeleri gerektiğini ifade eden Doğaroğlu, beslemenin Şubat’ın başında ilk yavruların çıkış zamanında yapılamasının uygun olduğunu vurguladı.
Muğla arısının en verimli arı ırkı olduğunu ileri süren Doğaroğlu, şunları kaydetti:
“Bu bölgede Muğla arsında başka ırk düşünülemez. Bunun için arı ırklarını korumalısınız. Ana arı, arıcılıkta en öneli faktördür. Bu sebeple ana arılar yaş itibarıyla hiçbir zaman iki kıştan fazla kovanda tutulmamalıdır. Ana arı ikinci kışı kovanda geçirdiği zaman, verimlilik düşer.”
Konuşmanın ardından Doğaroğlu, toplantıya katılan arıcıların sorularını cevapladı.