Dolar 32,5201
Euro 34,8225
Altın 2.445,21
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 26°C
Az Bulutlu
Muğla
26°C
Az Bulutlu
Pts 26°C
Sal 26°C
Çar 24°C
Per 22°C

Azerbaycanlı öğrenciye Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’dan destek

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nde (MSKÜ) öğrenim gören Azerbaycanlı öğrencinin projesi Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’dan onay aldı. Başarılı öğrenci, bor içeren ilacın moleküler mekanizmasını araştıracak. MSKÜ, ulusal ve …

Azerbaycanlı öğrenciye Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’dan destek
REKLAM ALANI
Temmuz 4, 2023 3:00 pm | Son Güncellenme: Temmuz 4, 2023 3:38 pm
347
A+
A-

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nde (MSKÜ) öğrenim gören Azerbaycanlı öğrencinin projesi Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’dan onay aldı. Başarılı öğrenci, bor içeren ilacın moleküler mekanizmasını araştıracak.

MSKÜ, ulusal ve uluslararası destekli projeleri ile göz doldurmaya devam ediyor. Projelerine uluslararası öğrencileri de dahil eden MSKÜ’lü araştırmacılar, böylelikle çalışmalarını farklı bakış açılarıyla destekliyor. MSKÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Bölümünde öğrenim gören Azerbaycanlı Anara Babayeva da Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu 1002-A Proje desteği çerçevesinde, içeriğinde bor bulunan ilaçların moleküler mekanizmasını inceleyecek.

Danışmanlığını Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bekir Çöl’ün yaptığı ve doktora tez çalışmasından ortaya çıkan proje, aynı zamanda kendi alanında patent alma potansiyeline de sahip. Bor içeren minerallerin Türkiye ve dünya ekonomisi için büyük bir öneme sahip olduğunu ve pek çok alanda kullanıldığını söyleyen Babayeva projenin önemini, “Türkiye, dünya bor rezervlerinin yüzde 73’üne sahiptir. Elde edilen bu bor mineralleri ise yurt dışına ihraç edilmekte ve ekonomik gelir elde edilmektedir. Bu nedenlerden dolayı bor konusu Türkiye için öncelikli alan olup, birçok açıdan bilimsel araştırmalara konu olmaktadır” sözleriyle açıkladı.

MSKÜ Rektörü Prof. Dr. Turhan Kaçar da projenin uluslararası bir bakış açısıyla ortaya çıkarılmasının hem MSKÜ hem de ülkemiz için önemine değinerek, “MSKÜ uluslararası öğrencilerine; özellikle Türki Cumhuriyetlere ve bilhassa Azerbaycanlı öğrencilere çok önem vermektedir. ‘Tek millet iki devlet’ anlayışından hareketle Azerbaycanlı öğrencimizin Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’dan bor ile ilgili proje desteği alması bizi çok mutlu etmiştir. Öğrencimizi ve proje ekibini tebrik ediyorum, başarılarının devamını diliyorum. Aynı zamanda tüm Azerbaycanlı kardeşlerimizi ve yurt dışından diğer öğrencilerimizi MSKÜ”ye bekliyoruz” dedi.

Proteomik, metabolomik, moleküler biyoloji ve kısmen biyoinformatik disiplinlerinin ortak projesi olarak ortaya çıkan araştırma, alanında gerekli ve özgün bir proje olarak dikkat çekiyor.

Projede Dr. Öğretim Üyesi Esra Dibek, Öğretim Görevlisi Dr. Merve Sezer Kürkçü araştırmacı; Doçent Dr. Gürler Akpınar ise danışman olarak yer alıyor.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.