Dolar 32,5112
Euro 34,7947
Altın 2.479,06
BİST 9.530,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 20°C
Az Bulutlu
Muğla
20°C
Az Bulutlu
Cum 14°C
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 22°C

BEYAZ BASTON YETERİNCE TANINMIYOR

BEYAZ BASTON  YETERİNCE TANINMIYOR
REKLAM ALANI
Ekim 16, 2020 7:14 pm
1.711
A+
A-

Türkiye Beyazay Derneği İzmir Şube başkanı Salih Arıkan’dan 15 Ekim dünya beyaz baston özgürlük ve güvenlik günü açıklaması yaptı.
Arıkan yaptığı açıklamasında ise şunları söyledi; “15 Ekim Dünya beyaz baston özgürlük ve güvenlik günü. Akademik açıklamalarla basın bülteni hazırlamayacağım. Bu gün bir sorgulama yapacağım. Toplum beyaz bastonu ve işlevleri hakkında yeterince bilgi sahibi değil ve bu konularda neler yapabiliriz. İlkel adıyla sopa değnek ama biz görmeyenler ona beyaz baston demeyi tercih ediyoruz. O baston ki görmeyenin yolda özgür ve güvenli bir şekilde hayatını sürdürmesini sağlar önceden tüm bilgileri işaretlerden yararlanarak görmeyene bildirir.

O bildiri sesli bir bildiri değildir. Bastonun tıkırtısı görmeyene işaretlerin bilgisini sunar. Yolda bir beyaz bastonlu varsa araçlara ve diğer vatandaşlara bilgidir. Yani bir araç sahibi beyaz bastonluyu gördüğünde üzerine araç sürmek yerine geçişini kolaylaştırmalıdır.

Görmeyen yeterli eğitimi aldıysa tek başına tüm işlerini yapabilir. Bastonla istediği yere rahatlıkla gider. Sizin kendinize göre tarifleriniz izinsizce elbisesinden tutuşunuz faydadan çok zarar verir. Yardım isteyip istemediğini sesli olarak sorunuz.

Merkezi ve yerel idarelerin beyaz bastonu ve görmeyenleri doğru bir şekilde topluma tanıtmalıdır. Maske mesafe ve temizlik kurallarına uymamız gereken bu dönemde görmeyenler izinsiz dokunulmasından rahatsız oluyorlar. Birde gerçekten yardıma ihtiyaçları olduğundaysa malum korkular yüzünden yardım edilmeye biliniyor.

Sürücü kurslarında beyaz baston ve görmeyenler hakkında bilgilendirmeler yapılmalıdır. Biz araçlarını görmeyenlerin üzerine süren Kaptanların olmasını istemiyoruz.

Beyaz bastonumuzla hayatın içine dâhil olduğumuzda kaldırımların işgal edilmemesini istiyoruz. Belediyelerin tekerlekli sandalye ve beyaz baston dağıtmadan önce tekerlekli sandalyelerle ve beyaz bastonlarla rahat yürüyebileceğimiz yollar ve kaldırımlar oluşturmalarını istiyoruz.

Bastonuma basma bazen yolda yürürken bastonumuza basıldığı ve kırıldığı sık yaşadığımız olaylardan biridir. Görmeyenin bastonu kırıldıysa istediği yere tek başına gidemeyebilir.

15 Ekimde görmeyenlerin beyaz bastonu yazılar kısa film ve farklı programlarla topluma tanıtılmalı. Beyaz bastonun görmeyenin kimlik kartı gibi sembollerinden biri olduğu ve işlevlerinin bilinerek görmeyenlerle doğru iletişim kurulması için farkındalığın arttırılması gerekiyor.

Toplu taşımalarda nereden nereye geldiğimizi belirtir sesli uyarı sistemleri çalışmalı. Sarı çizgiler amacına uygun ve TSE standartlarına uygun yapılmalı. Ve üzeri sergi olarak kullanılmamalıdır.

Görmeyenler yolda zorla sarı çizginin üzerine getirilmemelidir. Sarı çizgiler burada dilerseniz buradan yürüyün gibi sesli hatırlatmalar yapılmalıdır. Belki arkadaşımız duvar takibiyle bir binaya girmeye çalışacaktır.

15 Ekim beyaz baston özgürlük gününde sokaklarda ve tüm alanlarda özgürce bağımsızca kimsenin yardımı olmadan gezip dolaşmak istiyoruz.”dedi.
Basın Bülteni – Güngör ÇOBAN

Office 2016 Satın Al

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.