Dolar 34,7254
Euro 36,5343
Altın 2.961,06
BİST 9.886,05
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 13°C
Çok Bulutlu
Muğla
13°C
Çok Bulutlu
Per 12°C
Cum 12°C
Cts 13°C
Paz 12°C

Caretta carettalar gönüllülere emanet

| Son Güncellenme: Temmuz 4, 2014 3:29 pm
1.555
A+
A-

Caretta carettalar gönüllülere emanet

 

– DEKAMER’de gönüllü olarak çalışan Türkiye ile yurt dışındaki üniversitelerden öğrenciler ve vatandaşlar caretta carettaların korunmasına katkıda bulunuyor

Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’nde (DEKAMER) gönüllü olarak çalışanlar nesli tükenme tehlikesi altında olan caretta carettaların, korunmasını sağlıyor.

Dalyan’daki İztuzu kumsalı caretta carettaların en önemli üreme noktaları arasında yer alıyor. Yılda yaklaşık 25 bin caretta caretta yavrusunun denizle buluştuğu kumsalda dünyanın farklı ülkelerinden öğrenciler ve vatandaşlar gönüllü olarak çalışıyor.

DEKAMER’de çalışan gönüllüler, merkeze gelen yaralı kaplumbağaların bakımı, rehabilitasyonu, caretta carettaların yuvalarının kafeslenmesi, kaplumbağaların markalanması ve yavru çıkışında caretta caretta yavrularının yırtıcı hayvanlara yem olmaması için görev alıyorlar.

DEKAMER Genel Koordinatörü Ahmet Yavuz Candan, yaptığı açıklamada, Türkiye ve dünyadaki tüm üniversitelerden bir ay kalma şartıyla gönüllü öğrenci kabul ettiklerini söyledi.

İngiltere, Amerika, Arfika, Ürdün, Fransa gibi dünyanın birçok ülkesinden gönüllü öğrencilerin DEKAMER’de çalıştığını anlatan Candan, şunları kaydetti:

“Gönüllerimizde 18 yaş alt sınır. Bunu sadece üniversite öğrencileri olarak da kısıtlamıyoruz. Arazi şartlarına uyabilecek, beden kuvveti uygun olan herkesi kabul edebiliyoruz. Mesela şu anda ekibimizde 52 yaşında bir gönüllümüz var. Her konuda da bize yardımcı oluyor.Burada uluslararası bir topluluk oluştuğu için gönüllü kabulümüzde en büyük şart İngilizce’ye hakim olmak. En azından iletişim kurabiliyor olmak. Bir de gelecek olan gönüllünün hayvan sevgisi çok önemli.”

Candan, gönüllülerin ilk olarak uzman gruplarla araziye çıktıklarını ve kumsalda yapılması gerekenleri öğrenmesinin ardından kendilerine saha çalışmalarında büyük destek olduklarını belirtti.

– Gün hiç bitmiyor

DEKAMER’de yapılan faaliyetlerin gün boyunca devam ettiğini kaydeden Candan, “Bizde gün hiç bitmiyor. Akşam sahil kapandıktan sonra saha çalışmamız başlıyor. Gece boyunca anaç kaplumbağaların tespit edilmesi, yuvaların tespit edilmesi, caretta markasızsa markalanması gibi bir çok çalışmada gönüllüler görev alıyor” dedi.

Candan, gönüllülerin saha çalışmalarının yanında, merkezi ziyaret eden misafirlere kaplumbağalar hakkında bilgi verdiğini, insanların daha çok bilinçlenmesini sağladıklarını kaydetti.

Gönüllü olarak DEKAMER’de çalışan Avustralyalı 52 yaşındaki Jane Cusick, DEKAMER’i internet üzerinden bulduğunu ve nesli tükenme tehlikesi altında olan kaplumbağalara yardım etmek için geldiğini ifade etti.

DEKAMER’de bulunduğu için ve böyle bir deneyimi yaşadığı için son derece mutlu olduğunu dile getiren Cusick, “DEKAMER’in dünyayı ve geleceği değiştirmek adına son derece önemli bir görev üstlendiğine inanıyorum. Bu gruba dahil olduğum için son derece mutluyum. Tanıdığım insanlara da bu deneyimi yaşamalarını tavsiye edeceğim” diye konuştu.

Fransa’nın Bordeaux kentinde bulunan Inseec Scool Üniversitesinde okuyan François Le Romic ise internette araştırma yaparken DEKAMER’in böyle bir merkezinin olduğunu öğrendiğini ve gönüllü olarak geldiğini söyledi.

Temel olarak yaralı kaplumbağaların bakımı, temizlenmesi ve rehabilitasyonuyla ilgilendiklerini anlatan Romic şunları söyledi:

“Bulunduğumuz zaman itibariyle de kumsaldaki popülasyonu izleme ve yuva koruma çalışmaları yapıyoruz. Bunun dışında da buraya gelen ziyaretçilere kaplumbağaların hikayelerini anlatmak ve insanları bu konuda bilinçlendirmek. Benim için ilginç bir hayat deneyimi oluyor. Çünkü farklı ülkelerden ve etnik kökenlerden gelen çok sayıda gönüllü belli standartlara ve kurallara göre yaşıyoruz. Burada bulunduğum için mutluyum.”

İngiltere’de Çevre Koruma ve Biyolojiyle alakalı bir bölümde okuduğunu anlatan Hannah Elizabeth Milburn, “İki yıl önce de DEKAMER’e gelmiştim. Gerçekten Dalyan’ın ve burada yapılan işin çok önemli olduğuna inanıyorum. Bu yüzden de tekrar geldim. Bu kumsal kaplumbağalar ve özellikle caretta carettalar için en önemli yuvalama alanlarında birisi” diye konuştu.

Gece, kaplumbağaların yuvalamalarını takip ettiklerini, gündüz gelen ziyaretçileri bilgilendirme çalışmalarında yer aldıklarını ifade eden Milburn, DEKAMER’in Türkiye’nin en önemli kaplumbağa tedavi merkezlerinden birisi olduğunu savundu.

Milburn, yapılan işin kaplumbağaların neslinin devamı için çok önemli olduğunu vurguladı.

– DEKAMER

Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi, Çevre ve Orman Bakanlığı-Özel Çevre ve Koruma Kurumu, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve Dalyan Belediyesi ile Pamukkale Üniversitesi arasında imzalanan protokol çerçevesinde kurulmuştur. 2008’de kurulan merkezin müdürlüğünü Prof. Dr. Yakup Kaska yapmaktadır.