Dalaman, Ortaca ve Köyceğiz tatilcileri bekliyor
Dalaman, Ortaca ve Köyceğiz tatilcileri bekliyor
Muğla’nın turizm cennetlerinden Ortaca, Dalaman ve Köyceğiz tatillerini geçirecek olan yerli ve yabancı misafirlerini bekliyor.
Tatilcilere sadece deniz, kum ve güneş seçeneği ile kısıtlı kalmayan bölge, adrenalin tutkunlarını, doğa severleri ve kültür turlarına katılmak isteyen misafirlere ev sahipliği yapıyor. Dalaman havalimanının ilçelere yakınlığı ve karayolu ile ulaşımın rahat olduğu Ortaca, dalaman ve Köyceğiz bölgesi turizmciler tarafından bölgenin bir numaralı tur destinasyonu olarak nitelendiriliyor.
-Dalaman
Uluslararası havalimanına sahip Dalaman, ülke turizminin dünyaya açılan kapısı niteliğinde. Dalaman’a gelen misafirler, eşsiz güzelliklerdeki koyları, adrenalin tutkunları için en iyi rafting parkuru, kükürtlü su ve tarihi güzellikleriyle unutulmaz bir tatil geçiriyorlar.
Sarsala ve Kille koyları:
Dalaman’a yaklaşık 15 kilometre uzaklıkta yer alan Sarsala koyu, bozulmamış doğası ve masmavi deniziyle cenneti andıran bir görünüme sahip.
Dalaman’a bağlı Kapukargın mahallesi sınırlarında bulunan Sarsala Koyuna Kocagöl’ü aştıktan sonra ulaşılıyor.
Yürüyüş yollarının bulunduğu Sarsala’da doğa yürüyüşü de yapılabiliyor. Plaj voleybolu, muz vs. gibi çeşitli eğlence aktiviteler yapılabiliyor.
Göcek Dalaman’dan Göcek istikametine yaklaşık 20 kilometre mesafedeki Kille koyu özellikle, masmavi gökyüzünün altında, deniz ve doğa ile baş başa kalmak isteyenlere kucak açıyor.
Dalaman Belediyesi tarafından son düzenlemeleri yapılan Kayacık sahili günübirlik tatilcilerini bekliyor.
Kükürtlü su:
Dalaman Kapukargın mahallesinde doğal olarak çıkan 28 derece sıcaklıktaki kükürtlü su, Dalaman Belediyesi tarafından hazırlanan projeyle bölge turizme kazandırıldı.
Potansiyeli yüksek derecede, 16-17 minerali ve doğrudan sedef hastalığına tedavi uygulaması yapabilen ve tescil edilmiş bir doğal güzellik. Yaz-kış kullanılabiliyor.
Dalaman Çayında Rafting:
Türkiye’nin en iyi rafting rotalarından biri olan Köyceğiz ve Dalaman ilçesi sınırları içerisindeki Dalaman Çayı Rafting parkuru, adrenalin seven yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.
Antik ismi İndos olan Dalaman çayı’nın toplam uzunluğu 229 kilometre. Dirmil yakınlarındaki Kocaş dağından doğan, Batı Toroslar’ın Göktepe ve Yaylacık dağlarından inen kolların birleşmesiyle büyüyen Dalaman Çayı, dar ve derin bir vadi içinden akarak, Ortaca ilçesinin 8 km. güneyinden denize dökülüyor.
Akdeniz ve Ege’de yer alan turistik yörelere yakınlığı nedeniyle, yerli ve yabancı turistlerce ilgi görüyor.
Parkur boyunca büyük bir heyecan yaşayan raftingciler 2 saatlik heyecanın ardından finişe ulaşıyorlar. Günübirlik rafting turlarında misafirlere sabah kahvaltısı ve öğle yemeği ikram ediliyor.
-Ortaca
Köyceğiz ve Dalaman ilçelerinin ortasında yer alan Ortaca, Dalyan ve Sarıgerme’ye yaklaşık 20 dakika mesafede. Kaunos ve Pisilis antik kentlerinin de içinde kalan Ortaca’da konaklamalı ve günübirlik tatilcilerin tercih ettiği yerler arasında yerini alıyor.
Dalyan-İztuzu:
Ortaca Dalyan’daki İztuzu kumsalı artık sadece Avrupa’da değil, dünyada da en iyi gidilecek yerler arasında.
Günübirlik olarak 3 bin turistin geldiği Dalyan, bölgenin bir numaralı tur destinasyonu olarak nitelendiriliyor.
Hem karayoluyla hem de kanaldan tekne turlarıyla gidilebilen İztuzu plajı carettacaretta deniz kaplumbağalarının en önemli üreme alanı. İztuzu plajı dünyanın en iyi korunan plajlar arasında ilk sıralarda yer alıyor.
Sarıgerme:
Ortaca’dan20 kilometre mesafede olan Sarıgerme mavi bayraklı plajlarıyla ve Pisilis antik kentiyle ünlü. SARÇED plajı, belediye kamp alanı ve uluslararası marka otelleriyle ünlü Sarıgerme Dalaman havalimanına 15 dakika mesafede yer alıyor.
-3 bin yıllık Pisilis antik kenti
Sarıgerme’dekiPisilis antik kentine ait tarihi kalıntılar ve sahilin önünde bulunan Baba adasındaki Roma mezarlığının kalıntıları bölgede yer alan otellerin özel mülkiyet alanları içerisinde kalıyor. Karia bölgesi ile Likya arasında sınır oluşturan Pisilis antik kentinin tarih sahnesine çıkışı bugünkü SarıgermeIberotelSarıgerme Park içinde bulunan sur kalıntıları incelendiğinde İ.Ö III. Yüzyıla, Helenistik Çağ’a kadar gidiyor, ayrıca surların taş işçiliği Myndos surları ile çok yakın benzerlikleri olduğunu da ortaya koyuyor. (M.S. 361-369) Roma İmparatoru Julian yazıtlarında Kaunos’un, Güneyden Dalaman’a kadar gittiği de yazıyor. Yörenin tek kıyı kenti olduğu söylenen Pisilis antik kentinin Lelegler tarafından kurulduğu, “Çam Geçidi” veya “Boğaz Geçidi” anlamındaki Pisilis sözcüğünün büyük olasılıkla Luwi veya Karia kökenli olduğu, ancak Helenler tarafından değiştirildiği sanılmaktadır. Halen görülebilen kalıntılar, duvarlarla çevrili şehir merkezi (M.S. 4.-6 y.y.) bunun dışında kalan birkaç büyük yapı (M.S. 1.-3 y.y.’a anıt mezarlar) ve mezarlık kısmına (M.S. 1.-3 y.y.) ayrılıyor. Kayalıklı bir tepe üstünde bulunan şehir merkezinde dar caddeler ve sokaklar, birbirine yakın, dar ve genellikle iki katlı evler dikkat çekiyor. Bu evlerin zemin katlarında ahırlar, üst katlarda oturma odaları bulunduğu gözlemleniyor. Ayrıca yerleşim yerinin ortasında içme suyu veya yağmur suları birikmekte kullanılan su kemeri ile bağlantılı yeraltı sarnıçları bulunuyor. Roma çağında Pisilisin Roma imparatorluğu ile yakın ilişkisi yörede ele geçen ve imparator Julian onuruna dikilmiş bir yazıt ile bilinmektedir. O zamanlar Indos adı ile anılan (günümüzde Dalaman Çayı) nehrin ağzına yakın olan ve rüzgardan korunan bu koy güvenli bir liman oluşturmaktaydı. Roma İmparatoru Julian zamanında (M.S. 361-363) günümüze Pisilis hakkında sadece bir yazıt ulaştırılmıştır. Kente ait yoğun yerleşme tesisleri ve kamuya hizmet veren binalar, tatil köyü sınırları içinde ve bugünkü Sarısu çayı ağzında liman çevresinde yer alır. Ancak bugün liman Sarısu’nun alüvyonları ile dolmuş ve fonksiyonunu yitirmiştir.
-Köyceğiz
Köyceğiz’e tatil için gelen misafirler, deniz, doğa ve kültür turlarının üçünü bir arada yaşayabiliyorlar. Beyobası, Yuvarlakçay’da doğa turu yapan misafirler, Sultaniye kaplıcalarının da içinde yer aldığı Kaunos’ta antik geziye, İztuzu plajı, Köyceğiz gölü ve Ekincik koyuna gidebiliyorlar.
Kaunos:
Köyceğiz ilçesindeki, 3 bin yıllık tarihi geçmişi bulunan Kaunos Antik Kenti, Dalyan kanalı ve İztuzu sahiline tatile gelen yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Dalyan’dan teknelerle, Köyceğiz’den karayoluyla gidilebilen Kaunos Antik Kenti, Arkeolojide ilklerin yaşandığı antik kent olarak tanımlanıyor.
Kaunos antik Kentinde kazı çalışmaları 1966 yılında Prof. Dr. Baki Öğün tarafından başladı, şu anda Başkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Işık tarafından sürdürülüyor.
Sultaniye kaplıcaları:
Roma döneminden kalma “Sultaniye Kaplıcaları” zengin mineral yapısının yanı sıra insan vücudunu rahatlatan sıcaklığı ve gür debisi ile özellikle turistlerden büyük ilgi görüyor. İlçeye adını veren Köyceğiz Gölü’nün güneybatı kıyısında bulunan ve içinde taşıdığı 12 ayrı mineral nedeniyle Türkiye’nin nadir kaplıcalarından biri olan Sultaniye Kaplıcaları, şifalı sularının yanında çamur banyosu ile de turizme hizmet ediyor.
Sultaniye Kaplıcaları’ndaki çamur, cilt hastalıklarına iyi gelmesinin yanı sıra cildi gerdiği için de “güzellik çamuru” olarak adlandırılıyor. Kaplıcalar mitolojide ölümsüzlüğü arayanların başvurduğu yer olarak biliniyor. Kaplıcadan doğal olarak çıkan su her mevsim 39-40 derece sıcaklıkta.
Ekincik koyu:
Köyceğiz’in Akdeniz kıyısında bulunan Ekincik Koyu, uzun plajı, nefis koyu yüzme için elverişli yerlerden biridir.Köyceğiz Belediyesinin Halk Plajının da bulunduğu Ekincik,tatilde sessizliği,huzuru,güzel deniz ve ormanı arayanlar için ideal bir koydur.
Köyceğiz’den 30 kilometrelik asfalt ve çok güzel manzaralar eşliğinde yapılan yolculukla Ekincik’e ulaşılıyor.
Gürcan Kundakçı – Melahat Kanbur