Dolar 32,5680
Euro 34,9959
Altın 2.431,33
BİST 9.782,67
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 23°C
Açık
Muğla
23°C
Açık
Cum 25°C
Cts 24°C
Paz 25°C
Pts 26°C

DEPRESYON

DEPRESYON
REKLAM ALANI
Şubat 28, 2015 1:06 pm
1.497
A+
A-

DEPRESYON

Depresyon en yaygın psikolojik sorunlardan biridir. Aslında zihinsel hastalıklar içinde “yaygın soğuk algınlığı” olarak anılır.  Çökgün ve kederli olma hali anlamına gelir. Düşünsel,davranışsal, duygulanımsal, ilişkisel ve fizyolojik belirtilerle kendini gösterir. Her dört ya da beş kişiden biri hayatlarının bir döneminde depresyon dönemi geçirebilir. Kadınlarda görülme sıklığı erkeklerde görülme sıklığından üç kat daha fazladır.

Düşük sosyoekonomik durum, aile problemleri, işsizlik, yüksek beklentiler, umutsuzluk ve çaresizlik duyguları belirgin nedenleri olsa da genetik yapı ve çevre etkisi(erken çocukluk dönemi, stresörler, travma etkisi vs.) birlikte etkilidir deriz. Tanı koyabilmemiz için

  • İki hafta veya daha uzun bir süre aşağıdaki belirtilerin en az beşinin varlığı ( belirtilerin en az birinin çökkün duygudurum veya ilgi/istek kaybı olması gereklidir)
  • Çökkün duygudurum
  • İlgi veya istek kaybı
  • Belirgin iştah artışı veya azalması
  • Uykusuzluk veya uykuda artış
  • Ajitasyon veya retardasyon (yavaşlama)
  • Halsizlik, enerji kaybı
  • Yetersizlik veya suçluluk düşünceleri
  • Dikkatini toplamada zorluk
  • Tekrarlayan ölüm düşünceleri

Depresyonla nasıl başedeceğimiz konusuna gelince:

  • Öcelikle uzman desteği almak gerekir. Terapi veya terapi ile birlikte antidepresan ilaç tedavisi işe yarar. İlaç semptomları azaltmaya yararken terapi desteği ise düşünce, duygu, ilişkisellik ve duygusal olarak sağlıklı bir yaşam için gereken değişim ve dönüşümler üzerinde etkilidir.
  • Sosyal olarak aktif olun. Sağlıklı arkadaşlık ve aile ilişkileri yaşamdan zevk ve doyum almak için önemlidir. Birlikte vakit geçirdiğinizde size kendinizi iyi hissettiren kişilerle birlikte zaman geçirmeye çalışın. Sizi yaralayan, eleştiren, yargılayan, mtivasyonunuzu kıran ve hayata, insanlara ve olaylra negative bakan kişilerle temas halinde olmaktan kaçının.
  • Fiziksel aktivite. Egzersiz yapmak beyin kimyasallarında, kendinizi algılamanızda ve enerji düzeyinizde pozitif değişimler yaratır. Yaptığınız egzersizi eğlenceli hale getirin. Egzersiz ancak ondan keyif aldığınızda rutine döner. Bir arkadaşınızla yürümek veya tenis oynamak tek başınıza yürümekten daha keyiflidir.
  • Pozitif düşünün. Pozitif düşünce duygusal ve fiziksel sağlığınızı geliştirir. Yaşamda kişilerin ve olayların pozitif yönlerine odaklanmaya çalışın. Herkesin gökyüzünde gri ve beyaz bulutları vardır. Ancak duygusal olarak sağlıklı kişiler beyaz bulutlara odaklanırlar. İyimserlik yeni ve pozitif eylemleri başlatır Örneğin davet edildiğiniz bir ortamda harika insanlarla tanışacağınıza inanmak o davete katılmanız için bir motivasyondur. İnsanlara sorun olan yaşamdaki olaylar değil kendi düşünce ve eylemleridir.
  • Günlük aktivitelerinizden anlam yaratın veya hedefler belirleyin. Çocuğunuzun arkadaşları ile evde güzel zaman geçirmesi için ortam hazırlamak veya onunla oyun oynamak heyecan verici gözükmese de onun hayatına dahil olduğunuzu ve onunla ne kadar ilgili olduğunuzu gösterir. Günlük deneyimlerinizde, aileniz ve arkadaşlarınızla etkileşiminizde, iş aktivitelerinizde sizin için nelerin anlamlı olduğunu belirleyip içndeki derin anlamların farkına varın.
  • Günlük programınzı belirlemek ve bu programa uymak da size depresif duygudurumunda kurtarmaya oldukça yardımcı olacaktır.  

 

Bahar Erden

Uzman Psikolog/Evlilik ve Aile Terapisti

 

İçmeler Mah. 306 Sok. No.3/3 İçmeler-Marmaris

Tel: 0530 640 29 70

 

 

REKLAM ALANI
ETİKETLER:
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.