Dolar 32,3283
Euro 35,0825
Altın 2.307,85
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 24°C
Az Bulutlu
Muğla
24°C
Az Bulutlu
Cum 26°C
Cts 26°C
Paz 27°C
Pts 26°C

Doğa tutkunlarının yeni güzergahı Dalaman’daki Kalinda Antik Kenti

Doğa tutkunlarının yeni güzergahı Dalaman’daki Kalinda Antik Kenti
REKLAM ALANI
Nisan 2, 2023 12:02 pm
364
A+
A-
Dalaman Şerefler Mahallesi, Kuspınar Tepesi’ndeki Kalinda Antik Kenti yürütülen kazı çalışmalarıyla gün yüzüne çıkarılıyor. Kazı çalışmalarının yürütüldüğü Kalinda Antik Kenti yerli ve yabancı doğa gezginlerinin de ilgisini çekiyor.
İlçe merkezine yakın konumdaki Kalinda Antik Kenti’nin tarihi M.Ö. 5’inci yüzyıla dayanıyor. Roma ve Geç Hristiyanlık dönemlerine kadar varlığını sürdüren antik kentte bir kale ve eteklerindeki pek çok bina temelleri ilgi çekiyor.
Kalinda Antik Kenti kazısı Akdeniz Üniversitesi Prof. Dr. Fatih Onur ile Antalya Bilim Üniversitesi Doç. Dr. Mustafa Koçak bilimsel danışmanlığı ve gözetiminde Arkeolog gruplarının yanı sıra Dalaman Kaymakamlığı ve Dalaman Belediyesi’nin destekleriyle 15 kişilik ekiple yürütülüyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Fethiye Müze Müdürlüğü başkanlığında yürütülen kazı çalışmaları Muğla Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) tarafından finanse ediliyor.
Dalaman Doğa Yürüyüşçüleri Grubu Başkanı Yılmaz Akkuş, Dalaman ve çevresindeki antik kentlerin yapılan çalışmalarla gün yüzüne çıkarılmasına sevindiklerini söyledi.
Dalaman Doğa Yürüyüşçüleri Grubu olarak her hafta yakın bölgedeki güzellikleri, antik kentleri, kıyı şeridini görmek için gezi düzenlediklerini ifade eden Yılmaz Akkuş, “Her hafta bir yere gidiyoruz. Bu hafta da yakınımızdaki Kalinda Antik Kentini görelim, tanıtımına da yardımcı oluruz diye düşündük. Bu amaçla gezi yolumuzu buradan geçirdik. Şu anda Kalinda Antik Kentinin içindeyiz. Hakikaten çok güzel, stratejik bir güzellik var burada. M.Ö. 480’inci yıllarda yaşamış insanların duygularını şu anda yaşıyoruz. Çok güzel yerler” dedi.
Dalaman’ın birçok bölgesinde antik kentlerin bulunduğuna dikkat çeken Yılmaz Akkuş, “Bedri Rahmi Koyu’na bakan kayalarda Kalinda’nın Antik mezarları var. Kırcagedre’de mevkisinde milyon yıllarda oluşmuş sarkıt ve dikitleri olan çok harika bir mağara var. Kapudağın’da Lidayi antik kentimiz var, iki tane anıt mezarı var. En az diğer antik kentlerde olanlar kadar güzellikte. Onların da bir çalışmayla turizme kazandırılması çok iyi olur diye düşünüyorum” diye konuştu.
ÖMER KUNDAKÇI
REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.