Dolar 34,1056
Euro 37,7484
Altın 2.918,60
BİST 8.898,23
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 28°C
Açık
Muğla
28°C
Açık
Cum 30°C
Cts 28°C
Paz 24°C
Pts 26°C

Evcil hayvan sahipleri için son gün 31 Aralık 2022

Aralık 26, 2022 1:01 pm | Son Güncellenme: Aralık 26, 2022 4:14 pm
1.018
A+
A-

Kedi,köpek  ve  Gelinciklerin  kimliklendirilmesi ve  Kayıt  Altına  Alınmasına  Dair Yönetmelik  kapsamında  her yaştan  ev  hayvanlarının kimliklendirilmesi ve  kayıt  altına  alınması işlemlerinin  5199  sayılı  Hayvanları  Koruma  Kanunu  gereği  31 Aralık 2022  tarihine  kadar  tamamlanması gerekiyor.

Hali hazırda birçok hayvan sever bu işlemi yaptırırken sürenin  daralması  nedeniyle  yoğunluk  yaşanması,  kayıt  sisteminde  yaşanabilecek problemler,  yeterli mikroçip  bulunamaması  gibi  nedenlerle mikroçip  uygulaması  ve  kayıt işlemlerinin gecikme yaşanması halinde ev hayvanı sahibi vatandaşların yasal yaptırımla karşılaşmaması  ve mağduriyet yaşamamaları için, hayvan  sahiplerinin  31 Aralık  2022 tarihine  kadar yaşadıkları yerdeki  Tarım ve Orman Müdürlüğü il veya ilçe müdürlüklerine Beyanname ile başvurmaları halinde, mikroçip uygulamasının ve kayıt işlemi gerçekleştirilecek.

-Mikroçip nedir?

Yaklaşık olarak bir pirinç tanesi büyüklüğünde İçinde 15 karakterli kod numarası bulunan ve deri altına özel enjektörden biraz farklı bu ekipmanla uygulanan, pasif radyofrekans veren elektronik bir materyaldir.

Nasıl ki tüm dünyada insanlara ait olan kimlik numaraları varsa örneğin Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numaramız herkesin kendine ait 11 haneye sahip ve diğer tüm insanlardan farklı ise, aynı şekilde mikroçipteki 15 karakterli kimlik numarası da birbirinden farklı ve her biri tek bir hayvana aittir.

-Mikroçipin taktırılma amacı nedir?

Öncelikle, hayvanların kendine ait bir kimlik sahibi olmasını amaçlayan bir sistemdir. Hayvanlarımızın kaybolması veya çalınması durumunda hayvanınızı geri alma şansınızın artmasıdır. Ev ortamına alışan ve dışarıdaki sert yaşama adapte olamayarak ölecek olan hayvanları sahiplerine kavuşturması açısından mikroçip hayati bir önem taşır. Bunun yanı sıra veteriner kliniği ziyaretlerinde mikroçip taraması yapılarak hayvanın daha önce geçirmiş olduğu rahatsızlıklar, kliniği ziyaret ettiği tarihler, aşıları ve sağlık durumu hakkında bilgi verecektir.

Türkiye’de sahipli olan hayvan popülasyonunun kontrol altına alınması tüm hayvanların kimliklendirilmesi ve bilinçsizce sahiplenildikten sonra  sokağa terk edilen hayvanların tespit edilip, barınaklara veya doğal yaşam ortamlarına alınması sağlanıp, gereken cezai işleminde kayıtlı olan hayvan sahibine kesilmesi amaçlanmaktadır.

Bu aygıtın veri tabanına evcil hayvanınızın bilgilerinin yanı sıra sizin de adres, telefon gibi gerekli bilgileriniz kaydedilir. Böylelikle kaybolan minik dostunuzu bulan biri veteriner kliniği, barınak veya belediyelere hayvanı götürüp mikroçipi okutulduğunda size direkt olarak ulaşma şansı olacaktır.

-Yaptırmazsam cezası var mı?

Belirtilen tarihlerde evcil hayvanına mikroçip taktırmayan kişilere, idari para cezası yaptırımı uygulanmaktadır. Belirlenen tarihe kadar hayvanlarına çip taktırmayanlara 5199 sayılı kanun kapsamında 3 bin 642 lira para cezası uygulanacak.

Aynı zamanda mikroçip takılmayan hayvanlarınızla yurtdışı seyahatine çıkmanız imkansızdır. Uluslararası yolculuk yapabilmesi için mikroçip mecburiyeti vardır.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.