Dolar 34,8634
Euro 36,7690
Altın 3.028,77
BİST 10.099,03
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 13°C
Hafif Yağmurlu
Muğla
13°C
Hafif Yağmurlu
Çar 13°C
Per 12°C
Cum 13°C
Cts 12°C

Kadına Mikro Destek

| Son Güncellenme: Aralık 1, 2014 1:49 pm
1.737
A+
A-

Kadına Mikro Destek

 

Kadın girişimcilerin kendi işinin patronu olmalarını sağlamak için kurulan Türkiye Grameen Mikro Finans Programı’nın tanıtımı Ortaca’da yapıldı.

 

Ortaca Belediyesi Kent Konseyi toplantı salonunda yapılan tanıtım toplantısına kendi işini kurmayı ve işini geliştirmeyi amaçlayan ev kadınları katıldı. TGMP Muğla Şube temsilcisi Necla Alan ve Aslıhan Kamalı proje hakkında katılımcılara bilgi verdi.

TGMP Muğla Şube temsilcisi Necla Alan, Türkiye Grameen Mikro Finans Programı’nda oldukça küçük rakamlarla, kadın girişimcilerinin yeni işler kurması ya da mevcut işlerini geliştirmeleri amaçlandığını, aynı zamanda sosyal bir proje niteliğinde olduğunu söyledi.

500 ile 1000 lira arasında değişen mikro krediler kadınların kendi işinin patronu olmalarını sağladığını ifade eden Alan,”ilk kez başvuru yapanlar, ilk yıl için 100 ila 1000 lira arasında kredi alırken, kredisini düzenli ödeyenlerin limiti ikinci yıl 2 bin liraya kadar çıkabiliyor” dedi.

Toplantıya katılan Ortaca belediye meclisi üyesi Serpil Koç, kadın girişimcilere gereken destekleri vereceklerini, bilgilendirme toplantılarının önümüzdeki günlerde de düzenleneceğini söyledi.

-Proje 5 kadının girişimiyle başladı

TGMP klasik bankacılık anlayışının tam tersi bir uygulamayla teminatsız kredi veren bir kurum olarak çalışıyor. Süreç ise 5 kadının bir araya gelerek, ‘hayalindeki işi’ paylaşması ile başlıyor. 2003 yılında Diyarbakır’da pilot bir uygulama ile başlayan TGMP proje bugün Türkiye’nin 69 ilinde 94 şube ile faaliyetlerini sürdürüyor. Bugün 303 personel ile faaliyet gösteren TGMP, 2012 yılı itibariyle 60 bin üzerinde üyeye sahip olup, yaklaşık 59 bin kadın girişimciye 1000 tl’ye varan krediler vererek, kendi işlerinin sahibi olmalarını sağladı.