Dolar 34,7504
Euro 36,5394
Altın 2.954,22
BİST 9.884,73
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 12°C
Az Bulutlu
Muğla
12°C
Az Bulutlu
Çar 13°C
Per 12°C
Cum 12°C
Cts 13°C

Kekik ve Adaçayında hasat zamanı

| Son Güncellenme: Ağustos 12, 2014 3:11 pm
2.123
A+
A-

Kekik ve Adaçayında hasat zamanı

Ortaca ilçesine bağlı Gökbel mahallesinde 2014 yılı ürünü Kekik ve Adaçayı alımları yapıldı.
Gökbel hudutları içerisinde bugünlerde topladıkları kekik ve adaçayını araçlarla köy meydanına getiren köylüler burada yapılan ihale ile yine köylü tarafından kurulmuş olan S.S. Gökbel Köyü Tarımsal Amaçlı Köy Kalkındırma Kooperatifi aracılığıyla satıyorlar.
2014 yılı ürünü toplam 12 ton Kekik ve Adaçayını toplayarak satan köylünün eline yaklaşık 50 bin lira geçecek.Tarımın Gökbel köyü için çok önemli olduğunu söyleyen Gökbel köyü Muhtarı Mehmet Aslanpay “Kekik ve adaçayını her sene kesiyoruz. Adaçayı ve kekik birinci sırada köylünün geçim kaynağı. İkincisi arıcılık, üçüncüsü de zeytincilik. Bu işten yüzde 80 geçinen insanlar var. Bu yörede kekik ve adaçayını en temiz yapan köy bizim köyümüzdür. Fiyatı da bizim burası belirliyor. Yani burada borsa gibi birşey. Kekiğin adaçayının borsasını bizim Gökbel belirliyor. Yakın köylerde böyle ihale yoluyla kekik adaçayı satıldığını duymadım” diye konuştu.

-Dağlarda organik olarak yetişiyor


S.S. Gökbel Köyü Tarımsal Amaçlı Köy Kalkındırma Kooperatifi başkanı Hüseyin Aydemir, köylünün geçim kaynağı olan Kekik ve Adaçayının dağlarda organik olarak yetiştiğini söyledi.
Kekik ve adaçayı rekoltesinde bu sene geçen yıla göre artış olduğunu kaydeden Aydemir “Böyle olunca fiyatlar iyi olacak gibi göründü. Fiyatlar geçen yılın fiyatlarıyla aşağı-yukarı aynı. Bu yıl kekiğin kilosu 4 lira 81 kuruş, adaçayının kilosu 3 lira 71 kuruştan satıldı. Burada toplanan mallar ihale usulüyle açık arttırmayla alan tüccara veriyoruz. Bunlar Denizli veya İzmir’deki fabrikalara götürülüyor. Orada işlenip dış ülkelere ihraç ediliyor” dedi. Fiyatların biraz daha yüksek olmasını beklediklerini dile getiren Hüseyin Aydemir “bizim bölgemizdeki ürünler organik olarak dağda kendiliğinden gübresiz bir şekilde yetişiyor. Denizli bölgesinde tarlalarda gübreyle yetişen mallara nazaran bizim mallara daha iyi fiyat vermeleri gerekiyor ama nedense bunu göremiyoruz. Tabi bu yıllarda tarlada üretilen mallar daha fazla olduğu için organik yetişen mallara eskiye nazaran biraz daha talep azaldı gibi görüyorum. Bunun sebebi de nedir bilmiyoruz”
-Hasadı zor

Kekik ve adaçayının zor şartlarda hasat edildiğini anlatan Sedat Demir “Toplaması aşağı yukarı 15-20 gün sürüyor. Dağlardan topladığımız mahsulleri çuvallarda eve getiriyoruz, evde kurutup traktörle veya el usulüyle.dövüyoruz. Ondan sonra eleyip içinden çöplerini alıyoruz ve hararlıyoruz. Daha sonra satılacağı zaman buraya getirip alan firma yetkililerine teslim ediyoruz” dedi.