

Kıtalar arası Rafting şampiyonası Dalaman’da
Türkiye’nin en iyi rafting rotalarından biri olan, doğal güzellikleri, adrenalin seven yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken Dalaman Çayı, rafting parkuru Kıtalar arası Rafting şampiyonasına hazır.
Dalaman Belediye Başkanı Muhammet Şaşmaz, yaptığı açıklamada, Rafting sporuna belediye olarak büyük destek verdiklerini söyledi.
Kısa süre içerisinde büyük bir organizasyona imza atarak Dalaman’da şampiyonaya hazırlandıklarını ifade eden Şaşmaz, “4-8 Nisan 2018 tarihleri arasında Kıtalararası rafting şampiyonası ve milli takım seçmeleri yapılacak. Bu vesileyle Dalaman’ın ve bölgemizin bu özelliğini de daha çok duyurma imkanımız olacak. Şampiyonanın ilçemizde yapılmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
-Türkiye’nin en iyi rafting rotası Dalaman’da
Türkiye’nin en iyi rafting rotalarından biri olan Dalaman ilçe sınırları içerisindeki Dalaman Çayı Rafting parkuru doğal güzellikler altında yaklaşık 3 saat sürüyor. Dalaman Çayı parkuru dev kayalar etrafından akan çavlanlı bembeyaz köpüklü suları, düşüşleri, dalgaları ve doğal güzellikleri ile adrenalin seven yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Akdeniz ve Ege’de yer alan turistik yörelere yakınlığı nedeniyle, yerli ve yabancı turistlerce ilgi gören Dalaman Çayı’nda yıl boyu rafting yapılabiliyor.
-Rafting parkurunun zorluk dereceleri
Hızlı akan nehirlerde kontrolü sağlamak zor olduğu için, nehirler akış hızlarına göre, yani zorluk derecelerine göre numaralandırılıyor. Dalaman Çayı Rafting parkurunun zorluk derecesi 3, 4, olarak nitelendiriliyor.
Derece 1: Çok basit akıntıya sahiptir. Küçük kolay geçişler için uygundur.
Derece 2: Akıntı azdır; düzenli bir akışa sahiptir. Küçük kayalar ve dalgalar vardır, ancak hiçbir tehlikesi olmayan, basit geçişler için elverişlidir.
Derece 3: Orta zorluktadır. Bu sınıfta boyu bir metreyi bulan dalgalanmalar oluşabilir. Görüş mesafesi sınırlıdır.
Derece 4: Çok zor ve büyük rapidler vardır. Düşüşlerin başlangıcını ve bitişini kestirmek güçtür. Hırçın geçişler ve zorlu engellerle dolu bir sınıftır.
Derece 5: Aşırı zor, yüksek debi ve akıntı, tehlikeli kayalar, dik yamaçlar, arka arkaya gelen düşüşler, ilerlemede sınırlı geçişler vardır. Amatör raftingciler için önerilmeyen parkurdur.
Derece 6: Nehrin metrelerce yukarıdan dökülür; sık engellerle doludur. Geçişi uzman raftginciler için bile zor ya da imkansız olan sınıftır.
Melahat Kanbur