Dolar 32,5885
Euro 34,7665
Altın 2.507,79
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 12°C
Hafif Yağmurlu
Muğla
12°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 23°C
Sal 21°C

Letoon Antik Kenti İçin Hazırlanan Destek Protokolü İmzalandı

Letoon Antik Kenti İçin Hazırlanan Destek Protokolü İmzalandı
REKLAM ALANI
Mart 23, 2021 4:10 pm
2.141
A+
A-

Letoon Antik Kenti İçin Hazırlanan Destek Protokolü İmzalandı

İlimizde yürütülen arkeolojik kazılara yardımcı olmak, İlimizin tarihi ve kültürel varlıklarının tanıtımını sağlamak, tarih ve kültür değerlerini sevdirmek, gerek ulusal gerekse uluslararası tanıtımına ve gelişimine daha geniş katkı sağlamak amacı ile Letoon Antik Kenti için hazırlanan destek protokolü imzalandı.

Vali Orhan Tavlı Başkanlığında, DSİ 21.Bölge Müdürü Göktuğ İlter, İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Zekeriya Bingöl, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Başkanları Özgen Uysal, Suat Esin, Yüksel Aslan, Muğla Turist Rehberleri Odası Başkanı Hamdi Turhan, Fethiye Müze Müdürü Emel Özkan’ın yanı sıra Kazı Başkanlığını Doç. Dr. Erdoğan Aslan’ın yürüttüğü Seydikemer ilçesine bağlı Letoon Antik Kenti ile ilgili hazırlanan destek protokolü taraflar arasında imzalandı.

Letoon Kutsal Alanı günümüz İlimiz Seydikemer ilçesi, Kumluova Mahallesi’nin sınırları içerisinde bulunmaktadır. Antik Dönem’de Likya Bölgesi’nin batısında konumlanan bölge, bir dönemin hatırı sayılır yerleşimi olan Ksanthos kentinin yaklaşık 4 km güneybatısında yer almaktadır. 09.12.1988 tarihinde Ksanthos Antik Kenti ile birlikte, Likya ve batı mimarisine olan etkisi ile korunagelmiş Likçe dilinin çözümlenmesine katkısı olan yazıtları ile UNESCO dünya miras listesine dahil edilmiştir.

Kayalıklar ve su kaynağı bu merkezin kutsal kimliğini oluşumunu sağlayan başlıca ögelerdir. Bu merkezde Leto ile çocukları Artemis ve Apollon’un yanı sıra Nymphe (Luvice ali(ya), Likçe eliyana, Aramice hwrnys) olarak adlandırılan su perilerinin kültleri bulunmaktadır. Yalnızca bir dini merkez olarak planlanan Letoon Kutsal Alanı, Likya’nın en büyük kentlerinden Ksanthos, Patara, Pınara, Tlos, Sidyma ve Arsada’ya olan yakın konumuyla da Hellenistik Dönem’de Likya Birliği’ndeki tüm kentlerin ortak kutsal alanı ve birliğin tüm kararlarının yazılı ve sözlü duyurulduğu yer olmuştur. Böylelikle dini kimliğinin yanında siyasi bir kimliğinin de bulunduğu söylenebilir. Bu kutsal alanda Leto ve çocukları Artemis ile Apollon’a adanmış üç tapınak, kutsal yol, kutsal su kaynağı ve bu kaynak üzerine inşa edilmiş anıtsal bir çeşme yapısı, tiyatro, portiko, Arruntii Anıtı ve Erken Hristiyanlık Dönemine ait kilise yer almaktadır.

Vali Orhan Tavlı, Muğla’daki antik kentlerin önemine vurgu yaparak, bu protokol ile Muğla İl Kültür Turizm Müdürlüğün ilgilendiği antik kentlerin diğer kurumlarla da iş birliği içinde sahip çıkılması için uğraş verdiklerini söyledi.

Toplantının sonunda Kazı Başkanı Doç. Dr. Erdoğan Aslan yaptıkları kazılarla ilgili kısa bilgiler sunarak bilgilendirme yaptı.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.