Dolar 32,4923
Euro 34,9263
Altın 2.438,81
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 23°C
Açık
Muğla
23°C
Açık
Cum 25°C
Cts 25°C
Paz 25°C
Pts 26°C

MESLEK LİSESİNDEN AKILLI TARIM UYGULAMASI PROJESİ

MESLEK  LİSESİNDEN  AKILLI TARIM  UYGULAMASI PROJESİ
REKLAM ALANI
Kasım 27, 2022 8:27 pm
1.002
A+
A-

Muğla İl Milli Eğitim Müdürlüğü, mesleki eğitim kurumlarında iş piyasasının taleplerine yönelik çalışmaları artırmak ve bölgesel kalkınmaya destek sağlamak amacıyla köy okullarında akıllı tarım ve akıllı arıcılık projesi başlattı.
Meslek liseleri bünyesinde ilk defa üretilecek olan akıllı tarım akıllı arıcılık makine ve ekipmanları sayesinde tarım ve aracılığın modernize edilmesi için yerli arge ve ürge çalışmalarının desteklendiği bildirildi.
Uygulama cihazları Meslek liselerinin bilişim teknolojileri, elektrik elektronik, kimya teknolojileri, ahşap teknolojileri ve tarım alanları işbirliğinde gerçekleştiriliyor.
Proje kapsamında Köyceğiz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencileri tarafından projelendirilen akıllı tarım makinasının (farmbot) demosu ve arge çalışmaları uygulama serasına yerleştirilerek ilk denemeler gerçekleştirildi. Akıllı arıcılık projesinde yapılan çalışmalar hakkında proje sorumluları bilgilendirmede bulundu.
Şehit Seyhan Yılmaz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin yaklaşık 29 bin metrekarelik açık tarım alanının bir bölümüne buğday ekildi. Okulun seracılık uygulama bölümünde yetiştirilen marul hasadı yapıldı. Burada yetiştirilen tıbbi aromatik bitkilerden krem, kolonya, parfüm, sabun, bitki çayı gibi ürünlerde kullanılmak üzere damıtma cihazı ile yağ elde edildi.
Köyceğiz Şehit Seyhan Yılmaz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin tarım alanı bölümü öğrencileri ile buğday ekim faaliyetine katılan Muğla İl Milli Eğitim Müdürü Emre Çay, Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu yıl tarımda seferberlik ilan ettiğini söyledi.
Geleceğin tarımda olduğuna dikkat çeken Emre Çay, “Bu anlamda artık gelişen teknoloji ve bu modern çağda nitelikli tarımın da önemi malum. Dolayısıyla biz akıllı tarımla ilgili geliştirdiğimiz GEKA (Güney Ege Kalınma Ajansı) destekli bir projemiz de var. Bu projemizle beraber aslında daha fazla nitelikli tarım yapabilmek, daha fazla ürün elde edebilmek için yurt dışından da ithal olarak gelen farmbotlarla birçok çalışmamızı, faaliyetimizi başlattık” dedi.
Çay, “Buradaki amacımız meslek liselerinde bu ithal ürünlerin yerli bir şekilde üretimini, inovaktif şekilde gelişimini ve güncellenmesini sağlamaya çalışıyoruz. Öğrencilerimizin nitelikli tarım yapabilmeleri için her türlü desteği veriyoruz. Bu anlamda da tarıma yönelik faaliyetlerimizi artırarak sürdüreceğiz. Gelecek tarımda diyoruz ve geleceğimize sahip çıkıyoruz” diye konuştu.

-Proje Koordinatörü Tuğçe Doğru ise, proje kapsamında yapılan akıllı tarım mekanizmalarının olduğu üretim alanının Meslek Lisesi öğrencileri ve öğretmenleri tarafından kurulduğunu ve geliştirildiğini ifade etti.
Bundan sonraki süreçlerde arge çalışmalarının daha hızlı bir şekilde devam edeceğini dile getiren Doğru, “Şu anda üzerinde çalıştığımız akıllı tarım cihazımız kendi içerisinde fonksiyonları olan bir cihaz. Biz bu fonksiyonları öğrencilerimizle yeni fonksiyonlar ekleyerek inivasyonunu destekliyoruz. Bu inivasyonlar tamamlandığı zaman mümkün olduğu kadar yerli üretim, tamamen otomatik otomasyon sistemlerinin yazılım ve donanım olarak öğrencilerimizin eliyle meslek liselerimizde gerçekleşmesini hedefliyoruz. Büyük arazilerde, yine meslek liselerimizin sahip olduğu tarım alanlarımızın olduğu büyük arazilerde bu otomasyon sistemlerini hayata geçirerek insansız tarım ve arıcılık uygulamalarını gerçekleştirmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.
-Projede yer alan Köyceğiz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi Mehmetcan Saylık da, “Bu projeyle insan elinin yapacağı işleri akıllı robotlara bırakıyoruz. Bu robotlar sulama, tohum ve fidan ekme gibi işlerde kullanılabilecek. Bunları cep telefonlarından kolaylıkla kontrol edebiliyoruz. Hedefimiz projemizi daha büyük arazilerde kullanıp daha fazla verim almak. Hem çiftçimizin işini kolaylaştırmak hem de yapay zekayı çiftçilerle buluşturmak” dedi.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.