Dolar 32,5442
Euro 34,8273
Altın 2.429,77
BİST 9.714,82
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 21°C
Az Bulutlu
Muğla
21°C
Az Bulutlu
Per 22°C
Cum 25°C
Cts 26°C
Paz 27°C

Ölü balinanın iskeleti müzeye kazandırılacak

Ölü balinanın iskeleti müzeye kazandırılacak
REKLAM ALANI
Ağustos 29, 2013 6:17 am | Son Güncellenme: Ağustos 29, 2013 6:19 am
1.651
A+
A-

OKN0023 - Ölü balinanın iskeleti müzeye kazandırılacakOKN0029 - Ölü balinanın iskeleti müzeye kazandırılacakOKN0040 - Ölü balinanın iskeleti müzeye kazandırılacakOKN00112 - Ölü balinanın iskeleti müzeye kazandırılacak

Ölü balinanın iskeleti

müzeye kazandırılacak

Muğla’nın Ortaca ilçesine bağlı Sarıgerme sahilinde, 8 Şubat 2009 tarihinde ölü olarak sahile vuran yaklaşık 5 metre uzunluğundaki balinanın iskeleti Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi tarafından oluşturulan bilimsel bir ekip tarafından çıkarılıyor.

Bilim adamları Sarıgerme sahilinde kumsala gömülü balinanın iskeletini çıkarmak için kepçe yardımıyla kazı yaptı. Ekiptekiler daha sonra iskeletin yüzeye çıkmasıyla birlikte çalışmalarını el aletleri ile sürdürdü.

Balina iskeletinin Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Balık Müzesinde sergileneceği belirtildi. Diğer taraftan balina için kazı yapılan alanda caretta caretta deniz kaplumbağası iskeleti de bulundu. Bu iskeletinde sergilenmek üzere çalışma yapılacağı kaydedildi. 

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr.  Taçnur Baygar yaptığı açıklamada; Muğla Sıktı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi olarak 2009 yılının şubat ayında Sarıgerme’de karaya vurmuş olan  ölü balinanın iskeletini çıkarmak üzere Arekeoloji ve Su Ürünleri Fakültesinden bilimsel bir ekiple çalışmalara başladığını söyledi.

-İskelet ortaya çıktı

Amaçlarının balina iskeletini Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Balık Müzesine kazandırmak olduğunu ifade eden Baygar “Şu an ki gelişmelere bağlı olarak 3- 4 gün bu çalışmamız devam edecek. Şu ana kadar balinanın iskeletine ulaşmış durumdayız. İlk aşamada kaburga kemikleri ortaya çıkmış durumda. Burada özellikle ben Sarıgerme Çevre Eğitim Derneği yönetim kurulu üyesi, Başkanı Cengiz İlhan beye teşekkür ediyorum. O zaman ki tarih itibariyle buraya gömülerek balinanın bizim Su Ürünleri Fakültesi veya halkımıza kazandırılmasıyla ilgili çok büyük katkıları olmuştur. İlk tespitlerimize göre üst tarafta herhangi bir sıkıntı gözükmüyor ama aşağılara  doğru biraz su seviyesinde olduğu için aşağı tarafta çalışmak biraz daha uğraştıracak. Şu an da arkadaşlarımız gerekli çalışmaları yapmakta. Buradan çıkardıktan sonra biz bu balinanın iskeletini alacağız. Arkadaşalarımız birer birer numaralandırarak sonraki aşamada da bunlara gerekli kemiklerin beyazlatılması veya bir araya getirilmesi daha sonraki aşamada da tutturulması ile ilgili gerekli çalışmaları yapacağız” dedi.

-Çalışmalar titizlikle yürütülüyor

Bizim buradaki en büyük amacımız Türkiye’de çok az sayıda bulunan balina iskeletini Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Balık Müzesine kazandırmak olacak. Özellikle balinanın gerek öğrencilerimiz, gerek halkımız buradaki oluşturmuş olduğumuz balık müzesine gelerek bir balina iskeletini bir balinanın yapısını görmüş olacaklar. Çalışmada 8-10 civarında bir ekibimiz var. Arkeoloji Bölümünden deneyimli arkadaşlarımız var. Onlarda diğer tarihi eserler konusunda uzmanlaşmış olup ilk kez balina iskeleti çıkartacaklar. Bizlerinde devamlı yapmış olduğumuz bir işlem değil ama son derece itinayla, titizlikle bu iskeleti çıkartmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

-Caretta caretta iskeleti bulundu

Sarıgerme sahilinde turistlerin şaşkın bakışları arasında yapılan kazı çalışmalarında iş makinası da kullanıldı. Yaklaşık 1 metre açılan çukurda balina iskeletinin üst bkısmında caretta caretta iskeleti bulundu. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr.  Taçnur Baygar bu iskeletinde müzede sergilenmesi için çalışma yapılacağını sözlerine ekledi. 

-Bilimsel çalışmalara katkıda bulunmak derneğimizin görevi

Sarıgerme Çevre ve Eğitim Derneği (SARÇED) Başkanı Cengiz İlhan ise; “2009 yılında sahilimize ölü vaziyette gelmiş olan balinamızı o zaman kumsala gömmüştük. Muğla Üniversitemizin Su Ürünleri dekanı sayın hocam Muğla Üniversitemizde Su Ürünleri Müzesi kuracağını ve bu balinanın iskeletini sergileyeceğini söyledi. Biz de değerlendirilmesi ve böyle bir müzeninde ilimizde kurulmasından dolayı duyduğumuz memnuniyet neticesinde hocamıza bu balinanın iskeletini bağışlamayı bir görev bildik. Böyle bir bilimsel çalışmaya katkıda bulunmak ve bu balinanın iskeletinin Sarıgerme’yi temsilen müzede sergilenmesi bizi mutlu etmektedir” diye konuştu.

Ömer kundakçı

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.