Dolar 32,5020
Euro 34,7689
Altın 2.491,95
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 20°C
Az Bulutlu
Muğla
20°C
Az Bulutlu
Cum 14°C
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 23°C

Pembe dizi izliyorlardı, meslek sahibi oldular

Pembe dizi izliyorlardı, meslek sahibi oldular
REKLAM ALANI
Eylül 25, 2013 12:06 pm
1.620
A+
A-

halı - Pembe dizi izliyorlardı, meslek sahibi oldular

OKN0071 - Pembe dizi izliyorlardı, meslek sahibi oldularPembe dizi izliyorlardı, meslek sahibi oldular

Dalaman ilçesine bağlı Gürleyik köyünde son 3 yıldır, Dalaman kaymakamlığı, Halk Eğitimi Merkezi müdürlüğü ve İŞKUR tarafından açılan dokumacılık kurslarını tamamlayan kursiyerler halı, seccade, paspas, minder, yolluk gibi el dokuma ürünlerini sergilemeye başladı.

Dalaman ilçesine 70 kilometre uzaklıktaki dağ köyü Gürleyik’te halı dokuyan kadınların en büyük sıkıntısı ise ürettikleri el emeği göz nuru ürünleri pazarlayabilmek.

Gürleyik köyü muhtarlığına ait kurs binasında ürünlerini sergileyen kursiyerler, ekonomik özgürlüklerini kazanmak, aile bütçesine katkı sağlamak için pazarlama konusunda yetkililerden destek bekliyorlar. Kursiyerler kurs süresince İŞKUR’dan aldıkları günlük 20 liranın bile kendileri için çok önemli olduğunu vurguladılar.

-Pazarlamada destek bekliyoruz

Gürleyik köyü muhtarı Bilal Kaplan açılan kurslara köylü kadınların büyük ilgi gösterdiğini söyledi. Dalaman kaymakamı Yılmaz Şimşek’in de destekleriyle kursun devam ettiğini kaydeden Kaplan; “Halk Eğitimi Merkezi ve İŞKUR projeleriyle açtığımız kurslarla gençlerimize, çocuklarımıza dokumacılığı öğretiyoruz. Geleneksel el dokumacılığını gün yüzüne çıkarmaya çalışıyoruz. Burada en büyük sıkıntımız ürettiklerimizi satamamak. Bu konuda tüm yetkililerden satışı için destek bekliyoruz. Üretimle ilgili her şeyi biz kendimiz çözüyoruz.  Ama satış sorunumuz var. Satış başladığı zaman bu el emeği göz nurumuzu daha da canlandırmış olacağız” dedi.

-Pembe dizi izliyorlardı, meslek sahibi oldular

Kurs Öğretmeni Pakize Yorulmaz ise; Dalaman kaymakamlığı, Halk Eğitimi Merkezi ve muhtarlığın öncülüğünde açılan kurslara genciyle yaşlısıyla 20 kursiyerin katılarak dokumacılığı öğrendiğini belirterek “Kursiyerlerimizle elimizden geldiği kadarıyla Milas halısı üzerine çalışıyoruz. Paspas, minder, yolluk, halı, seccade dokuyoruz. En büyük sıkıntımız pazarlama işi. Arkadaşlarımız çalışıyor ama emeğinin karşılığı olmayınca nereye kadar diye bu konudan çok üzülüyorlar. Ama pazarlama sorunu çözülürse canla başla çalışacaklar. Her şeyin en iyisini yaparlar. Biz ilgililerden bize el uzatmalarını istiyoruz. Köyde bayanlarımız iş olmadığı için pembe dizi izleyerek vakit geçiriyorlardı. Şimdi ise ellerinde bir meslekleri oldu. Artık bayanlarında aile bütçesine katkısı olacak, ekonomik özgürlüğü olacak. Hiçbir bayanın ekonomik özgürlüğü yok, çünkü çalışma imkanları yok. En azından böyle bir şeyle kendilerini gösterirler. Kendilerine güvenleri gelirse kendilerini ifade etmeye çalışacaklar. Bayanlarımızın İŞKUR’dan aldıkları 20 lira yevmiye dahi kendileri için büyük destek” diye konuştu.

-Ellerinden tutulmasını istiyorlar

Kursiyerlerin açıklamaları ise şöyle; Bahar Ceylan “bu halılar satılırsa hem benim için, hem arkadaşlarım için, hem de köyümüz ülkemiz için çok iyi olur. Çünkü gerçekten de buna ihtiyacımız var.  Bütün bayanların buna ihtiyacı var. Her bayanın ekonomik özgürlüğünün olması gerekiyor. Kursun devam etmesini istiyorum. Çünkü gerçekten de çok güzel. Kurs öğretmenimize, muhtarımıza, halk eğitim, İşkur ve kaymakamımıza desteklerinden dolayı çok teşekkür ediyoruz. Bize daha fazla el uzatırlarsa biz bu işi yürütmeye daima hazırız”

Kezban Karaca “daha önceden bilmediğimiz dokumacılığı kurslarda öğrendik. İhtiyacımız var o yüzden dokuyoruz. Köy yerinde işimiz yok. Bu halılarımızı dokuyup, ekonomik özgürlüğümüzü kazanmak için satmaya ihtiyacımız var”

Safiye Cin “İki tane çocuk okutuyorum, ben buraya eşime katkıda bulunmak için geldim. 20 lira yevmiye bizim için çok önemli. Bir ben değil, bütün bayanlar bu işin sürekli devam etmesini istiyoruz. Çünkü burada bir bayanın

hiçbir ekonomik ve sağlık güvencesi yok. Bir şey yapsak satamıyoruz. Bu halılarımızı dahi satamıyoruz. Biz bir satmaya başlasak devamını getiririz. Elimizden tutulmasını, güvence istiyoruz”.

Ömer Kundakçı

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.