Dolar 32,5554
Euro 34,8359
Altın 2.430,35
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 21°C
Az Bulutlu
Muğla
21°C
Az Bulutlu
Per 22°C
Cum 26°C
Cts 26°C
Paz 26°C

Restore Edilen TİGEM Binası’na Resmi Açılış

Restore Edilen TİGEM Binası’na Resmi Açılış
REKLAM ALANI
Aralık 22, 2014 9:09 am
1.518
A+
A-

Restore Edilen TİGEM Binası’na Resmi Açılış

 

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) Dalaman işletmesindeki restorasyonu tamamlanan tarihi bina, Bursa’nın Karacabey ilçesindeki hippoterapi merkezinin açılışına katılan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in, sinevizyon bağlantısıyla açıldı.

 

Restorasyonu tamamlanan binanın açılışına, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, Muğla Valisi Amir Çiçek, Tarım İşletmeleri Genel Müdür Yardımcısı Ayhan Karayama ve protokol üyeleri katıldı.

Tören öncesinde konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, TİGEM  gibi işletmelerin ataların emaneti olduğunu söyledi.

Ataların buraları örnek çiftlikler olarak kurmak suretiyle yüz yıllarca yaşattığına değinen Tunç, “Toprağın ve üretimin değerini çok iyi bilmiş ve neredeyse bakir bir toprak ile tarım arazisi teslim etmişlerdir. Sayın Bakanımızın deyimiyle ‘Toprak milletlerin en değerli kalıcı servetleridir. Bu servetin şimdilik emanetçisi biziz. Koruma ve devretme görevi bizimdir’ Bunun için elimizden ne geliyorsa yapacağız” dedi.

Tunç, bilinenin aksine Türkiye’nin tarım arazisi zengini bir ülke olmadığını, 24 milyon hektar civarında tarım toprağına sahip olduğunu ifade etti.

Başta erozyon olmak üzere amaç dışı kullanım ve imar uygulamalarıyla kalite ve miktar itibarı ile her gün tarım arazilerinin azaldığını vurgulayan Tunç şunları kaydetti:

“Bu konuda bakanlığımıza, mülki ve mali idarelerimize çok büyük görevler düşmektedir. Tarım toprağı büyüklüğü itibariyle dünyanın 19. büyük ülkesiyiz. Tarımsal hasıla itibariyle ise 7. büyük ülkesi durumundayız. Dolayısıyla oldukça başarılı bir performansımız var. Avrupa’nın ise en büyük tarımsal hasılasına sahip ülkesiyiz. Sahip olduğumuz 14,6 milyon hektarlık mera alanlarımızı en verimli şekilde kullanmak üzere tedbirlerimizi arttırarak devam ettirmekteyiz.”

– Su zengini bir ülke değiliz

Mevcut büyüme hızı, su tüketim alışkanlıklarının değişmesi, imar uygulamaları etkisiyle su kaynakları tehtit altında olduğuna işaret eden Tunç, “Ülkemiz ne yazık ki su zengini bir ülke değildir. Bakanlık olarak suyun kontrollü bir şekilde kullanılmasını sağlamak amacıyla yüzde 50 hibe desteği ve sıfır faizli kredilerle  bunu yönetmeye çalışıyoruz” diye konuştu.

Sektörün 2013’te 61 milyar liralık tarımsal hasıla ürettiğini dile getiren Tunç, şunları söyledi:

“2013 yılında 17,7 milyar dolarlık da ihracatımız gerçekleşmiştir. Yaklaşık 192 ülkeye ihracatımız halen devam etmektedir. 2023 hedefimiz olan 150 milyar dolarlık tarımsal hasıla ve 40 milyon dolarlık ihracat hedefini yakalamak için çok çalışmamız gerekiyor.”

Muğla Valisi Amir Çiçek, Türkiye’de tarımın yaşatılması, teknolojiyle buluşturulması ve en iyi şekilde işletilmesi konusunda hükümet, bürokratlar ve üniversitelerin büyük bir gayret içerisinde olduğunu ifade etti.

Muğla ekonomisine bakıldığında girdilerin sadece turizmden değil en önemli unsurlardan birisi de tarım olduğunu vurgulayan Çiçek, şunları söyledi:

“Muğla bu yönden zengin bir ildir. Muğla’da turizm, tarım, tarih ve kültür gibi unsurlardan girdiler mevcuttur.  Özellikle önümüzdeki yıllarda ve 2023’te Muğla’nın gelişimindeki Türkiye’mizin gelişim endekslerine baktığımızda Muğla’nın da tarımının o endekslere çıkarmamız için tüm gayretimizle çalışma içerisindeyiz.”

Çiçek, Restorasyonu tamamlanan tarihi binanın da Türkiye’nin kültürel mirasları arasında olduğunu belirtti.

Tarım İşletmeleri Genel Müdür Yardımcısı Ayhan Karayama ise, TİGEM’in geçmişinin Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk yıllarına dayandığını, hara ve inekhanelerle devlet üretme çiftliklerinin ise 1984’te bir araya getirilmesiyle kurulduğunu hatırlattı.

Dalaman TİGEM arazisinde bulunan tarihi binanın, Tanzimat sonrası mimari özelikleri taşıdığı için kültür varlığı niteliğinde olduğunu ve tescil edildiğini belirten Karayama şu ifadeleri kullandı:

“2010’dan sonra ihale işlemleri gerçekleştirilen binanın 2012’de de restorasyon işlemi tamamlanmıştır. Binanın iç dekorasyonu da tamamlandı. İnşallah bugün hep birlikte hizmete açmış olacağız. TİGEM  bünyesindeki işletmelerde bulunan tarihi eserlere sahip yapıların restore edilmiş olmasını önemsiyoruz. Bütün işletmelerde benzer tarihi eserlerin aslına uygun bir şekilde restorasyonu yapıldı.”

Konuşmaların ardından, törenle açılış gerçekleşti. Protokol üyeleri ve vatandaşlar restorasyon yapılan binayı gezdi.

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.