Tarih, Doğa, Deniz, Tarım = Ekoturizm…
Tarih, Doğa, Deniz, Tarım = Ekoturizm…
Doğa, tarih, ve denizin iç içe olduğu Muğla’da Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın “Organik tarımın yaygınlaştırılması ve kontrolü projesi” çerçevesinde, Köyceğiz’in Çandır Mahallesi’nde “organik köy” projesi hayata geçiriliyor.
Mahallede üretim yapan 47 çiftçiyle başlatılan çalışmada zeytin, nar, narenciye ve değişik tarım ürünlerinde organik üretim yapılmasının yanı sıra bölge turizminin “tarih, turizm ve tarım” üçgeninde ekoturizmin yaygınlaştırılması da hedefleniyor.
Proje kapsamında yapılan çalışmaları yerinde görmek amacıyla, Muğla Valisi Mustafa Hakan Güvençer, MHP Muğla Milletvekili Mehmet Erdoğan, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nazif Ekici, Köyceğiz Kaymakamı Gürkan Demirkale, Ortaca Kaymakamı Hüseyin Yılmaz, Dalaman Kaymakamı Yılmaz Şimşek, projeyi gerçekleştirenlerden işletmeci Yücel Okutur ve davetliler Çandır Mahallesi’nde incelemelerde bulundu.
Konuşmaların ardından, organik köyün kontrol ve sertifikasyon işlemlerini gerçekleştirecek yüklenici firma (ETKO) adına Mehmey Yüceekinci ile Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nazif Ekici protokol imzaladı.
-Son derece önem taşıyan bir proje
Projenin herhangi bir organik tarım ya da ekolojik turizm projesinden birkaç farkı ve önemi olduğuna dikkat çeken Muğla Valisi Mustafa Hakan Güvençer “Bu belki Türkiye’de, Muğla’da ilk ve tek değil ama bulunduğu coğrafya ve entegre olabileceği diğer sektörler açısından son derece önem taşıyan bir proje. Bu proje mutlak suretle dört dörtlük başarıya ulaşmalı. Eğer bu proje dört dörtlük başarıya ulaşırsa Muğla’da hatta Türkiye’de bundan sonra çok daha büyük ivme kazanacak, önemli projeler zincirinin ilk örneği, adımı, kıvılcımı olacak. Hiç kuşkunuz olmasın ki projenin başarıyla sonuçlanabilmesi için başta kaymakamlığımız olmak üzere, valiliğimiz ve bağlı tüm kurumlarımızla bu projenin içerisinde bugüne kadar olduğundan çok daha fazla olacağız”.
-Organik üretim ve eko-turizme uygun
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nazif Ekici ise organik tarımın tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de giderek yaygınlaşmakta olduğunu belirtti. Türkiye’de toplam organik üretim alanında son 10 yılda yaklaşık yüzde 800 artış olduğunu ifade eden Ekici, “2014 verilerine göre ilimizde 840 üretici 102 bin 521 dekar alanda 65 farklı organik ürün üretmektedir. Buna bağlı olarak müdürlüğümüzde de organik tarım çalışmalarına hız verilmiştir. ‘Çandır Organik Köy’ projesi Bakanlığımızın ‘Organik tarımın yaygınlaştırılması ve kontrolü’ projesi içerisinde gerçekleştirdiğimiz 4 projeden biridir. Çandır Mahallesi’nin yılda 60 bin turisti misafir eden bölgede olması, doğa, turizm ve tarihi zenginliklerin bir arada bulunması nedeniyle organik üretim ve eko-turizme uygun bir yer” diye konuştu.
-Bölgenin marka değeri artacaktır
Deniz Temiz Derneği (TURMEPA) Başkanı ve turizm işletmecisi Yücel Okutur da organik tarımda üretilen ürünlerin hem yerinin marka değerini hem de kendi ürün değerini artırdığını söyledi.
Okutur, “Muğla, Avrupa ve Türkiye’nin organik tarım konusunda en güzel arazilerine, iklimine ve su ögesine sahip olan bir ilimiz. Bu ilimizin üç t formülü dediğimiz; tarih, turizm ve tarım olarak bu formüle hepimizin sahip çıkması gerekiyordu. Belkide bu projeyle Çandır’la birlikte Muğla’da bir köyün tamamının organik tarıma dönüştürülmesi sağlanmış oldu. Organik tarım aynı zamanda üretilen ürünlerin değerinin ekonomik yönden de artması demektir. Ekonominin artması o bölgedeki insanların refah seviyesinin yükselmesidir. O nedenle organik tarıma çok önem vermemiz lazım. Avrupa, organik tarım olmayan ürünlerin dışında başka birşey almıyor. Demekki organik tarımla üretilen ürünler hem o yerin marka değerini, hem de kendi ürün değerini artırmaktadır. Onun için organik tarım bizim bölgemizde, Muğla bölgemizde inşallah pilot bölge olarak başalyan projenin her tarafa yaygınlaşacağına inanıyorum. Çünkü Muğla’yı organik tarım için en ideal ilimiz olarak görüyorum. Diğer taraftan bunun pazarlaması var. Pazarlaması olmadığı zaman hiç bir işe yaramaz. İkinci safha olan pazarlama çok önemli. Organik tarımla birlikte bunun pazarlamasını da düşündük. İnternet sitesini kuracağız ve internet üzerinden nereden talep gelirse paketleme yaparak göndereceğiz. Ayrıca bölgemizdeki ilçelerde de sadece organik ürünlerin satılacağı pazarlar kurulması için önemli destekler alıyoruz” dedi.
Alı Rıza Akkır