Dolar 32,4520
Euro 34,7348
Altın 2.440,26
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 26°C
Açık
Muğla
26°C
Açık
Cts 25°C
Paz 27°C
Pts 24°C
Sal 24°C

Tarihi Değerler Gün Yüzüne Çıkarılıyor

Tarihi Değerler Gün Yüzüne Çıkarılıyor
REKLAM ALANI
Eylül 28, 2022 5:48 pm
949
A+
A-

Tarihi Değerler Gün Yüzüne Çıkarılıyor

kt24 - Tarihi Değerler Gün Yüzüne Çıkarılıyor

Muğla’nın dört bir yanında bulunan ören yerleri ve antik kentlerde yürütülen arkeolojik kazılar, yüzey araştırmaları, restorasyon ve kurtarma kazıları ile ilgili Muğla Valiliği himayesinde Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) iş birliğinde kazı başkanlarıyla toplantı düzenlendi.
Güney Ege Kalkınma Ajansı koordinasyonunda Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi 15 Temmuz Demokrasi ve Şehitler Salonunda düzenlenen toplantıya Muğla Valisi Orhan Tavlı, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Turhan Kaçar, Pamukkale Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bilal Söğüt, İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Toprak, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adnan Diler, Güney Ege Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Özgür Akdoğan ve kazı başkanları katıldı.
Muğla Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı 2022 yılında 24 Arkeolojik kazı alanına sağladığı Uzman personel dahil toplam 590 kişilik istihdam ile yıl boyunca Muğla’daki Arkeolojik kazılara destek oluyor
kt12 - Tarihi Değerler Gün Yüzüne Çıkarılıyor
Tarihi değerlerin ve kültürel varlıkların korunmasının önemine değinen Muğla Valisi Orhan Tavlı, bu kapsamda Muğla’da antik kentleri ve ören yerlerini sık sık ziyaret ettiğini, sahada incelemelerde bulunurken kazı başkanlarını ve kazı ekiplerini tanıma fırsatı bulduğunu ifade etti.
Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan Hanımefendinin Yatağan Stratonikeia Antik kentini ziyaret etmesi ile Muğla’da Kültür Turizmi için yeni bir dönemin başladığını belirten Vali Orhan Tavlı, Muğla’mız Saygıdeğer Cumhurbaşkanımızın ziyareti ile kazandığı ivmeyi geliştirilen projelerle pekiştirmektedir” ifadelerini kullandı.
Vali Orhan Tavlı, Muğla’nın önemli turizm beldelerinden biri olan ve daha önce herhangi bir kazı ve restorasyon çalışması yapılmayan Akyaka’da bulunan Ortaçağ Kalesi’nde başlatılan restorasyon çalışmaları hakkında bilgi verdi ve kalenin kazı ve restorasyon çalışmalarının başlama hikayesini anlattı.
Vali Orhan Tavlı, Ula’nın rahmetli Belediye Başkanı İsmail Akkaya’nın Akyaka Ortaçağ Kalesi projesini anlattığını, Ula Kaymakamı, Ula Belediye Başkanı, İl Kültür ve Turizm Müdürü, Müze Müdürü, Kazı Başkanı, Akyaka Muhtarı ve bütün paydaşların bir arada projeye sahip çıktığını ve Antik kente yakın kırsal bölgede yaşayan gençlerin ve kadınların bu çalışmaya omuz verecekleri bir proje olmasının kendisini etkilediğini belirtti.
Vali Orhan Tavlı,  “Ekibin enerjisini ve sinerjisini görünce Yatırım izleme ve Koordinasyon Başkanlığınca projeye destek verilmesini sağladık. Onlar da bu enerji ve sinerji ile çok kısa sürede bu yapının genel hatlarını ortaya çıkardılar Bu vesileyle Kazı Başkanlarına, Akademisyenlere, öğrencilere bu projeye omuz veren, kazıda çalışan çok kıymetli personele şükranlarımı ifade etmek istiyorum.” dedi.
Kültür ve Turizm Bakanlığımızca yapılan restorasyon çalışmasıyla Bodrum Kalesi ve Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’nin de ihya edilerek 2020 yılında tekrar ziyarete açıldığını anımsatan Vali Orhan Tavlı, yürütülen Kamulaştırma, Yüzey Araştırması, Arkeolojik Kazı, Restorasyon, Renovasyon ve Konservasyon gibi arkeolojik çalışmalarla Muğla’nın dört bir yanındaki tarih ve kültür zenginliğinin gün yüzüne çıkarıldığını korunarak gelecek nesillere aktarıldığını ve Muğla turizminin bir değeri olarak ziyarete açılması için çalışmalar yapıldığını söyledi.
Muğla’da kültür turizminin yanı sıra sağlık turizminin, gastronomi ve spor turizmi altyapısının oluşturulmaya başlandığını söyleyen Vali Orhan Tavlı, yürütülen çalışmalarla ilimiz turizm potansiyelinin büyük ivme kazanacağını aktardı.
Vali Orhan Tavlı Muğla’daki çalışmalar için Saygıdeğer Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Mehmet Ersoy’a, diğer bakanlıklara ve emeği geçenlere destekleri nedeniyle teşekkür etti.
Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Toprak, 3’ü su altında olmak üzere toplam 25 arkeolojik kazı çalışmasıyla Muğla’nın ülkemizde en fazla arkeolojik kazı çalışması yapılan ili olduğunu ifade etti.
Muğla Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığının sağladığı desteklerle antik kentlerde kazı ve restorasyon çalışmaların hız kazandığını belirten İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Toprak, 2022 yılının 8 aylık dönemde müze ve ören yerlerinin 750 bini aşkın ziyaretçiyi konuk ettiğini, yaklaşık 20 milyon TL gelir elde edildiğini belirtti.
Muğla’nın sınırlarını içine alan Dağlar Ülkesi Uygarlıklar Kavşağı Karia’nın antik yerleşimleri, höyükleri, sit alanları ve anıt eserleriyle zengin geçmişini günümüze taşıdığı ülkemizin en zengin bölgelerinden biri olduğunu aktaran Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adnan Diler, bu zenginliğin uzun yıllardan bu yana ilgi uyandırdığını belirtti.
MSKÜ Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adnan Diler, konuşmasına şöyle devam etti:
“20. ve 21. yy’larda, arkeolojinin de ivme kazanmasıyla, sayıları giderek artan kazılar   birkaç aylık çalışmalarla sınırlansa da bölgenizin tarihi ve geçmiş kültürler hakkında önemli bilgilere ulaşılmasına yardımcı olmuştur.
İlimizde Bakanlık ve Valiliğimiz desteği ile yürütülen ve neredeyse tüm yıla yayılan 24 kazı kazı başkanlığı ve Bilimsel sorumlu danışmanlıklarla Müze Başkanlıklarında yürütülen kazılar arkeoloji biliminin yaygınlaşması yanında bölgesel istihdam ve ören yerlerimizin düzenlenerek kültür turizminde değerlendirilmesine de büyük katkı sağlamaktadır.
Bakanlığımız ve Valiliğimiz tarafından sağlanan destekle antik kentlerde yürütülen neredeyse tüm yıla yayılan kazılar, koruma ve alan sunumu çalışmaları yöre halkının eski eserleri sahiplenme duygusunu artırırken kaçak kazıların da önlenmesinde ciddi boyutta katkı sağlamaktadır.” diye konuştu.
Pamukkale Üniversitesi Rektör Yardımcısı, Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Başkanı, Stratonikeia ve Lagina Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt kazı alanındaki tüm çalışanların bir arada katıldığı toplantı’nın hayırlara vesile olmasını dileyerek Vali Orhan Tavlı’ya teşekkür etti.
Tarih çalışmalarının Bakanlığın ve Valimizin yakın ilgisi sayesinde tanıtımla da desteklenince çok güzel sonuçlar alınmaya başlandığını belirten Söğüt, Yapılan çalışmalarla pek çok eserin gün yüzüne çıkarıldığını, ortaya çıkan eserlerin ise yapılan çalışmalarla gelecek nesillere daha iyi durumda aktarıldığını söyledi.
Kadınların tarihin her döneminde önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Bilal Söğüt, “Kadınların öpülesi elleri hem tarihimizin ortaya çıkmasında hem de korunmasında destek verdiler. Bazen kazdılar bazen süpürdüler, bazen araba ile toprak taşıdılar, bazen seramik yıkadılar, bazen restorasyon yaptılar böylece Muğla’daki tarihi alanlar kadın eliyle ortaya çıktı ve güzelleşti” ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Bilal Söğüt bu çalışmaların gerçekleşebilmesi için izinleri ve destekleri veren Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a Sayın Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Ersoy’a Kültür varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğümüze, Valimiz Sayın Orhan Tavlı’ya Muğla Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığımıza, destek olan Belediye Başkanlarımıza, Sponsorlarımıza, Kültür ve Turizm İl Müdürü ve çalışanlarına, Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Üyeleri, Müdürü ve çalışanlarına çalışmaların her alanında bizlere destek olan işçi kardeşlerime teşekkür ediyorum” dedi.
Güney Ege Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Özgür Akdoğan ise bölge turizmi açısından önemli olan kültür varlıklarının tanıtılmasının ve korunmasının gelecek kuşaklara değer katarak aktarılmasının önemine değindi.
Turizmin dört mevsime yayılması konusunda ajansın yürüttüğü çalışmalardan bahseden Güney Ege Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Özgür Akdoğan, “Bu anlamda çeşitli faaliyetler gerçekleştirmek, teknik ve mali destekler sağlamaktayız. Knidos, Stratonikeia, Lagina antik kentleri ve Beçin Kalesinde çeşitli projeleri hayata geçirerek, bölgelerin turizm cazibesinin arttırılmasına katkı sunduk” dedi.
Toplantı Güney Ege Kalkınma Ajansı tarafından Muğla’daki kazı çalışmalarının belgeseli filminin izlenmesi ve Muğla’da yapılan kazı çalışmalarının istişare edilmesi ile sona erdi.
REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.